Κ. Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α: Ο Ερντογάν πιέζει τις ΗΠΑ για τα F-16 μέσω της Ελλάδας

Array

Με μια σαφή αναβάθμιση του τουρκικού  casus belli ξεκινά το 2023. Όπως σημείωσε ο πτέραρχος ε.α Κωνσταντίνος Ιατρίδης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ «Πλησιάζοντας προς τις εκλογές ο Ερντογάν προσπαθεί με την απειλή χρήσης βίας να τρομοκρατήσει την Ελλάδα αλλά και να πιέσει τις ΗΠΑ – που δεν θέλουν ένταση στο Αιγαίο – να της δώσουν τα F-16 ή να υποδείξουν στην Ελλάδα να βγάλει από το τραπέζι κάθε ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, είτε αυτό έχει να κάνει με το Αιγαίο, είτε αυτό έχει να κάνει με την Ανατολική Μεσόγειο»

Όπως επισήμανε ο κ. Ιατρίδης «ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία πίεση, πλησιάζοντας οι εκλογές και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να δείχνουν ότι έχει πρόβλημα  ακόμη και από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον εύκολο αντίπαλο. Επιπλέον, βλέπει ότι τα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να υλοποιηθούν»

Όπως εξήγησε  «Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 6 της Κύπρου δημοσιεύθηκε και ανακοινώθηκε επίσημα ότι υπάρχει ένα σοβαρό κοίτασμα φυσικού αερίου. Γίνονται έρευνες νοτιοδυτικά από την Κρήτη και εκεί πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα. Από την άλλη, η Αίγυπτος με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, τη μονομερή που έκανε αν θέλετε και με την επιστροφή της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και του ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της ενέργειας, αναλαμβάνει πλέον η Αίγυπτος έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο ήθελε η Τουρκία και τον χάνει.»

Συμπερασματικά ανέφερε πως «βλέπει η Τουρκία ότι μένει εκτός από το παιγνίδι και προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις, με αυτές τις απειλές, με την απειλή χρήσης βίας, την οποίαν μέχρι τώρα, πέτυχε μέχρι ενός σημείου σε ότι αφορά τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων, να πιέσει τη χώρα μας αλλά και να στείλει και ένα μήνυμ στην Αμερική – διότι ξέρει πλέον ότι η Αμερική δεν θέλει ένταση στο Αιγαίο λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου – “μην με αναγκάζετε να δημιουργώ ένταση. Δώστε μου τα F-16 ή πιέστε την Ελλάδα να μην κάνει αυτή την κίνηση” δηλαδή την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, γιατί εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επιπλέον σημείωσε πως στο Αιγαίο πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

« Ο Ερντογάν μεαφέρει αεροπορικές δυνάμεις στα δυτικά παράλια»

Όπως ενημέρωσε ο κ. Ιατρίδης «υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν μεταφέρει αεροπορικές δυνάμεις από τα ανατολικά αεροδρόμια, τα οποία βρίσκονται κοντά στη Συρία και στο Ιράκ προς τα δυτικά παράλια. Που σημαίνει και ερμηνεύεται ότι θέλει πλέον να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ένταση, διότι εκεί ποντάρει ο Ερντογάν αυξάνοντας την ένταση, τις απειλές κλπ. Θα συσπειρώσει το κοινό του και θα κερδίσει τις εκλογές.

«Οι εντολές στα τουρκικά μαχητικά είναι να εμπλέκονται με τα ελληνικά»

Επιπλέον όπως επισήμανε «Θέλει ο Ερντογάν να εμφανίσει ότι παρά τις κυρώσεις, παρά τα οικονομικά προβλήματα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αεροπορία του, δηλαδή στη διαθεσιμότητα. Άρα λοιπόν στέλνει περισσότερο μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα για να κάνουν τις παραβιάσεις να εμπλέκονται. Οι εντολές είναι να εμπλέκονται πλέον με τα ελληνικά αεροσκάφη και να τα παρασύρουν προς τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας,  για να αποδείξει η Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις.»

Όπως εκτίμησε «το άλλο που κάνει η Τουρκία είναι ότι προσπαθεί να απασχολεί αν θέλετε τα ελληνικά αεροσκάφη με συνεχόμενους κυματισμούς ώστε να ξεμείνουν από καύσιμο και να γίνει κάποιο ατύχημα»

Προειδοποίησε ο κ. Ιατρίδης πως «θέλει σύνεση και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.  Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι εξοπλισμοί είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα.  Έχουμε μια υπέροχη, αλλά οι εξοπλισμοί μας, η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος θα γίνει σε δύο με τρία ή και τέσσερα χρόνια. Άρα θέλει να είμαστε πολύ προσγειωμένοι, με σύνεση και σωφροσύνη.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος