K. Ιατρίδης: O Eρντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση – Tο “γιοκ” μετατράπηκε σε “γκελ” (έλα) Μητσοτάκης (video)

Για τις συνέπειες, σε πολιτικό επίπεδο, εκτός από το ανθρωπιστικό, που είχε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και στο πώς θα πλήξει την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάννα παραμείνει στην εξουσία αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος εν αποστρατεία, λέγοντας ότι αυτό θα φανεί απο το πόσο καλά θα διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση.

«Αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση. Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα που δέχτηκε ο Ερντογάν και θεωρώ ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα διαχειριστεί την κατάσταση. Οι πρώτες ώρες είναι δύσκολες. Υπάρχει οργή, αλλά στη συνέχεια θα δούμε το πώς θα διαχειριστεί και κατά πόσον θα μπορέσει να πετύχει κάποια πράγματα ούτως ώστε να μην υποστεί μια εκλογική ήττα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Ιατρίδης.

Όπως ανέλυσε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη μετακινήσει όλα τα αποβατικά του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξανδρέττα, ακόμη και το Ανατολού, το ελικοπτεροφόρο για να το κάνει νοσοκομείο.

H επιρροή της Δύσης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο

«Ο Ερντογάν σαφώς θα επηρεαστεί πάρα πολύ απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση» είπε ενώ αναφερόμενος στη “διπλωματία των σεισμών” που όπως είπε, στο παρελθόν απέδωσε, εκτίμησε ότι στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι τόνοι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η διπλωματία των σεισμών θα αποτρέψει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Από την άλλη, ο Ερντογάν ήδη έχει κάνει χρήση του Συντάγματος για να κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη την Τουρκία λόγω της κατάστασης».

Σύμφωνα με τον πτέραρχο εν αποστρατεία, είναι πλέον πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να αναβάλει τις εκλογές λόγω έκτακτης ανάγκης.

«Έχει το δικαίωμα βάσει των άρθρων 119 και 78. Θα το κάνει και, βέβαια, δεν θα μπορεί να υπάρξει και αντιπολιτευτικός λόγος, διότι εν μέσω μεγάλου πένθους και καταστροφής δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό η αντιπολίτευση. Δεν θα κάνει ο Ερντογάν εκλογές εάν δεν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.

Το αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας το αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε και έλαβε η Τουρκία από τη χώρα μας ο κ. Ιατρίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «το γιοκ Μητσοτάκης μετατράπηκε σε γκελ (έλατε) Μητσοτάκης για βοήθεια». Σε αντίθεση με τη βοήθεια, από την Κύπρο, που δεν δέχτηκε γεγονός που έκανε τον στρατιωτικό αναλυτή να σχολιάσει ότι «ο λύκος τρίχωμα αλλάζει, μυαλό δεν αλλάζει. Μην έχουμε αυταπάτες».

Αναφορικά με την υπογραφή από τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, για την αγορά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών σημείωσε ότι σαφώς τα F-35 θα τα έπαιρνε η Ελλάδα.

«Σαφώς ο κ. Μενέντεζ είναι υπέρ του να πωληθούν στην Ελλάδα. Μένουν άλλες τρεις εγκρίσεις που θα τις πάρουν και από τον αντιπρόεδρο, αλλά και από τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Βουλής. Είναι μία κατάσταση όπου ο Ερντογάν θα πιεστεί επειδή έχει αυτό το πρόβλημα περισσότερο σε ότι αφορά τα F-16, όπως επίσης και για την έγκριση, την απόσυρση δηλαδή του βέτο σε ότι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Οι εξελίξεις είναι μπροστά. Ο Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση, η επιρροή της Δύσης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και, βεβαίως, το κόστος (ανοικοδόμησης), ενώ το ’99 ήταν 3 δισ. δολάρια θα είναι δεκαπλάσιο ή εξαπλάσιο ακόμη. Έχει πρόβλημα χρημάτων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ιατρίδης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος