«Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι όταν μιλάμε για άσυλο πανεπιστημιακό, αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει με την ασυδοσία, αλλά με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, μεταξύ άλλων. Κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή τη συνθήκη ακριβώς για να μην επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα σε ένα χώρο ο οποίος ακριβώς επειδή αποτελεί φυτώριο, θα πρέπει να ακούγονται αντίθετες απόψεις και θα πρέπει να επιτρέπεται η διαφορετική άποψη» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Έχει συμβεί στο παρελθόν και σε δικές μας εκδηλώσεις, όπου κάποιοι θεώρησαν ότι μία εκδήλωση επειδή γινόταν για τη Μέση Ανατολή και είχε έναν Ισραηλινό ομιλητή, προέτασσε τα συμφέροντα των σιωνιστών κτλ. Όλα αυτά για εμάς που γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της κάθε εκδήλωσης και που δεν είμαστε, επιτρέψτε μου τον όρο, πουλημένοι ή οτιδήποτε άλλο σε οποιονδήποτε, αλλά καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να τροφοδοτούμε τους φοιτητές μας, τους νέους ανθρώπους και όχι μόνο αλλά κυρίως αυτούς. με απόψεις ανθρώπων με τις οποίες δεν συμφωνούμε, αλίμονο δηλαδή δεν πρέπει να συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας, ο κόσμος θα ήταν πολύ βατός και δεν θα υπήρχε και πρόοδος κοινωνική, με επιχειρήματα και όχι με τη βία να αντιπαραβάλλουμε τη δική μας άποψη απέναντι σε μία άλλη και από κει και πέρα έχουμε το κοινό μας για να ακούει τις απόψεις και να σχηματίζει τη δική του. Όλο αυτό είναι εξαιρετικό ενοχλητικό για μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επειδή άκουσα τον κύριο Ζαχαριάδη που αναφέρθηκε στο εξωτερικό, επειδή εγώ έχω υπάρξει στο εξωτερικό φοιτητής και μπορεί να υπήρχε ένας φύλακας σε τεράστια campusστα οποία, μιλάμε τώρα για στρέμματα, που μέσα δεν λάμβανε χώρα καμία παράνομη δραστηριότητα, είχες έναν φύλακα στη μία είσοδο κι ένα φύλακα στην άλλη. Εγώ, φοίτησα σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο είχε δύο πολύ μεγάλα campus, όπου εκεί πέρα υπήρχε φύλακας μόνο στην είσοδο και την έξοδο, τέλος πάντων, σε όσες εισόδους είχε το πανεπιστήμιο.
Εδώ, η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος, δεν ξέρω τι συμβαίνει σήμερα, μακάρι τα πράγματα να μην είναι έτσι, μπορούσε οποιοσδήποτε να μπει μέσα σε μία πανεπιστημιακή αίθουσα την ώρα του μαθήματος και να κάνει οποιαδήποτε πράξη, οποιαδήποτε ενέργεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν είχε γίνει το περιστατικό με τον Άγγελο Συρίγο πριν από κάποια χρόνια, ότι λίγο καιρό αφότου έγινε το επεισόδιο αυτό, είχαν μπει σε όλες τις αίθουσες τότε του Παντείου, κάποιοι με κράνη στο κεφάλι, άνοιγαν λοιπόν την αίθουσα και έλεγαν, επειδή δεν τον ήξεραν, στους συναδέλφους καθηγητές, εσύ είσαι ο Συρίγος, εσύ είσαι ο Συρίγος, μέχρι που κατέληξαν στο τμήμα στην τάξη που έκανε εκείνη την ώρα μάθημα ο Άγγελος Συρίγος» ανέφερε ο κ. Φίλης.
«Θέλω να πω ότι αυτό δεν συνιστά κανονικότητα. Είναι το ακριβώς ανάποδο. Είναι αντικανονικότητα. Αλίμονο δηλαδή, να μπορεί ο κάθε ένας να μπαίνει μέσα σε έναν χώρο. Πρέπει να φυλάσσεται με κάποιον τρόπο, όχι με τον τρόπο που ενδεχομένως να επεδίωξαν ορισμένοι, αλλά πάντως πρέπει να φυλάσσεται ακριβώς για να μπορεί να γίνεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αν υπάρχει ασφάλεια στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι ασφάλεια για να ελέγξει το τι λέει ο καθένας, είναι ασφάλεια για να ελέγξει ότι θα μπορεί ο καθένας να λέει αυτό το οποίο θέλει» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Στη διεθνή επικαιρότητα σε ό,τι αφορά στο κυρίαρχο ζήτημα της συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ουκρανίας για τα ορυκτά της δεύτερης, ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι θα λειτουργήσει σαν καταλύτης εξελίξεων αυτή η υπογραφή, ο κ. Φίλης ανέφερε τα εξής:
«Αν ήμουν στη θέση του Ζελένσκι ή συμβούλευα τον Ζελένσκι θα του είχα προτείνει, τη συμφωνία αυτή, πιθανόν με κάποιους άλλους όρους, να την υπέγραφε νωρίτερα. Το λέω αυτό γιατί ναι μεν δεν υπάρχουν απ’ ό,τι φαίνεται εγγυήσεις από αμερικανικής πλευράς για την συμφωνία, δηλαδή δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ασφαλείας που να προσφέρουν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς. Όμως, από την στιγμή που αμερικανικά συμφέροντα διακυβεύονται πλέον στην Ουκρανία, έστω και σε ένα μικρό βαθμό σε σχέση με τις σπάνιες γαίες ή με τον ορυκτό πλούτο, καταλαβαίνουμε ότι αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Λέγαμε ότι το βασικό πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι ο Τραμπ θεωρεί πως δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες που να διακυβεύεται στην Ουκρανία. Ότι αν δηλαδή την Ουκρανία το σύνολο αυτής το κυρίευε ο Πούτιν δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, ο Τραμπ είπε ότι χάρις αυτόν ο Πούτιν δεν θα καταλάβει το σύνολο της Ουκρανίας».
Απαντώντας στο καρά πόσο είναι καλύτερη συμφωνία σε σχέση όσα ζητούσαν οι ΗΠΑ νωρίτερα από τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά «αυτό συνιστά, κατά την άποψη μου, μία ντρίπλα από πλευράς Ζελένσκι, υπό την έννοια ότι χρειάζεται μία συμφωνία τέτοια για να βάλει πίεση στη Ρωσία ή για να δώσει λόγους στον Τραμπ να βάλει πίεση στη Ρωσία».
«Μέχρι σήμερα αυτό που βλέπουμε από πλευράς Τραμπ, μέχρι το περασμένο Σάββατο που κάτι ψέλλισε πάλι για κυρώσεις, αλλά μετά το ξαναπήρε πίσω σε βάρος της Ρωσίας, αν δούμε πώς έχουν κινηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες στις πρώτες 100 μέρες, μιας και συμπληρώθηκαν, του προέδρου Τραμπ στην εξουσία απέναντι στην Ουκρανία, έχουν χρησιμοποιήσει πάρα πολύ μαστίγιο. Έχουν ταπεινώσει τον Ζελένσκι, έχει πει στον Ζελένσκι δημόσια όχι πίσω από κλειστές πόρτες, ότι αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία θα είχε πλέον τον έλεγχο όλης της Ουκρανίας, έχει αναστείλει την αμερικανική βοήθεια για λίγες μέρες για να τους πιέσει για τη συμφωνία αυτή που υπεγράφη αργά χθες, έχει κάνει πολλά σε βάρος της Ουκρανίας, έχει επιβάλει δασμούς στην Ουκρανία ύψους 10% και δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά σε βάρος της Ρωσίας. Μάλιστα, στην περίπτωση των δασμών είχε πει ότι, δεν έχουμε εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, πράγμα το οποίο δεν είναι ακριβές. Είναι πράγματι σε χαμηλά επίπεδα οι εμπορικές σχέσεις αλλά σε αυτά τα σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ρωσικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κάλλιστα θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς 10%, έστω για συμβολικούς λόγους» εξήγησε.
«Άρα, μέχρι πρότινος με ένα φτερό, με ένα πούπουλο, με ένα γάντι χάιδευε τη Ρωσία και μ’ ένα μαστίγιο μαστίγωνε τον Ζελένσκι και την Ουκρανία. Αυτό ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό να αλλάξει μετά από αυτή τη συμφωνία, αλλά θέλω να έχουμε κατά νου το εξής. Στο μυαλό του Τραμπ συμφωνεί διαφωνεί κανείς, η Ρωσία δεν είναι μόνο η λύση του ουκρανικού που έχει μία αξία μικρή ή μεγάλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου πιστεύουν οι Αμερικανοί και σε αυτό έχουν δίκιο ότι η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, είναι στα ευρύτερα ζητήματα της Μέσης Ανατολής που η Ρωσία έχει κάποιο ρόλο να παίξει, παρά το γεγονός ότι μετά την ανατροπή του Άσαντ ο ρόλος της είναι απομειωμένος, είναι σε σχέση με την Κίνα, όπου ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να φέρει κατ’ εμέ επιπόλαιη σκέψη αλλά αυτό πιστεύει, να φέρει την Ρωσία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και να απομακρύνει τη Ρωσία από την Κίνα. Είναι ο Αρκτικός Κύκλος και διάφορα πρότζεκτ τα οποία μπορούν να γίνουν εκεί από κοινού μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων ακόμα ακόμα χρησιμοποιώντας και ρωσικά παγοθραυστικά γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στόλο παγοθραυστικών παρά μόνο τρία νομίζω, ενώ οι Ρώσοι έχουν γύρω στα 40. Θέλω να πω σε όλα αυτά, ο Τραμπ έχει καταλήξει ότι το ουκρανικό είναι μόνο μέρος ενός συνολικού ζητήματος που έχει να κάνει με το πώς θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία» είπε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος