ΗΠΑ και προεδρικές εκλογές: Τελικά ίδιοι υποψήφιοι με το 2020, αλλά σε μια χώρα και διεθνή κατάσταση που έχουν αλλάξει

Η προεκλογική και πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, μετά τη λεγόμενη “Σούπερ Τρίτη” λόγω των ταυτόχρονων προκριματικών εκλογών για τα προεδρικά χρίσματα σε 15 πολιτείες, παρουσιάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος για τη σχετική ανάλυση είναι ο Σταμάτης ‘Αστρας, οικονομολόγος/στέλεχος επενδυτικού Fund στις ΗΠΑ και δημοσιογράφος ομογενειακών ΜΜΕ στη Βοστώνη.  

ΗΠΑ και προεδρικές εκλογές: Τελικά ίδιοι υποψήφιοι με το 2020, αλλά σε μια χώρα και διεθνή κατάσταση που έχουν αλλάξει

Κανείς, βέβαια, δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα των τελευταίων καλπών και οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζονται για το σίκουελ της εκλογικής αναμέτρησης του 2022. Ωστόσο, εμφανίζονται απροσδιόριστοι παράγοντες και για τους δύο υποψήφιους, ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται και για άλλους λόγους εκτός από την ηλικία του, ο διχαστικός και πολωτικός λόγος του Τραμπ τον εμποδίζει να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους και το Ανώτατο Δικαστήριο παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο, με τις αποφάσεις του πάνω στα νομικά ζητήματα του πρώην Προέδρου. Εν τέλει, οι μεν υποψήφιοι, πλην μεγάλου απρόοπτου θα είναι οι ίδιοι με το 2020, αλλά η Αμερική και ο κόσμος έχουν αλλάξει σημαντικά μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΊΔΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Tελικά, τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης λόγω εξελίχθηκαν ακριβώς όπως αναμενόταν λίγο πολύ από όλους του δημοσκόπους: με τον Τραμπ να επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των προκριματικών εκλογικών αναμετρήσεων έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του, τον Μπάιντεν να παίζει χωρίς αντίπαλο στην πλευρά των Δημοκρατικών και την 52χρονη Χέιλι να αποσύρεται από την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα της Ρεπουμπλικανικής παράταξης, οι επιδόσεις έφεραν οριστικά –αν και προς το παρόν ανεπίσημα- έναν 77χρονο και έναν 81χρονο ως προεδρικούς υποψηφίους, τους γηραιότερους που έχουν διεκδικήσει ποτέ την αμερικανική προεδρία. Έτσι, βάση των αποτελεσμάτων είναι σαν να μην πέρασαν… τέσσερα χρόνια, ώστε Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμάζονται για την “επανέκδοση” της εκλογικής αναμέτρησης του 2020.  Για την ιστορία, εάν οι κ.κ. Τραμπ και Μπάιντεν  εξασφαλίσουν και τυπικά το προεδρικό χρίσμα των παρατάξεών τους, θα είναι το πρώτο δίδυμο προεδρικών υποψηφίων που κοντράρεται για δεύτερη φορά στην κάλπη μετά τη δεκαετία του 1950 και τις προεδρικές μάχες των Αϊζενχάουερ και Στίβενσον, όπου και τις δύο φορές το 1952 και το 1960 ο Ρεπουμπλικάνος και ηγέτης των Συμμάχων στις επιχειρήσεις στη Ευρώπη στο β’ παγκόσμιο πόλεμο, Στρατηγός Ντουάιτ Αιζενχάουερ, κέρδισε επαναλαμβανόμενα τον τότε Κυβερνήτη του Ιλλινόι και μετέπειτα διπλωμάτη Αντλάι Στίβενσον. Ο κ. Αστρας ερωτάται, ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που θεωρητικά μπορεί ακόμη να ανατρέψει τη συμμετοχή αυτού του διδύμου στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο ή έστω έναν εξ αυτών.

ΟΙ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΎΟ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ

Η Νίκι Χέιλι απέσυρε την υποψηφιότητά της μια και η διαφορά μετά την Σούπερ Τρίτη ήταν πια τόσο μεγάλη υπέρ του Τραμπ που δεν είχε νόημα να συνεχίσει. Αριθμητικά μιλώντας, ο Τράμπ απέχει μόλις 220 εκλέκτορες από τους συνολικά 1.215 που χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, η Χέιλι, αφού συνεχάρη τον Τραμπ, απέφυγε στη συνέχεια να τον στηρίξει, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους μας». Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι υποστηρικτές της Χέιλι, οι οποίοι κατατάσσονται σε 3 βασικές κατηγορίες : -στους Αντιτράμπ, οι οποίοι δύσκολα να τον ψήφιζαν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και που αποτελούνται κυρίως από άτομα με ανώτερη μόρφωση -στους πιστούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που βάζουν την κομματική ταύτιση πάνω από πρόσωπα – στους ανεξάρτητους, μετριοπαθείς συντηρητικούς.

Από την άλλη πλευρά,  στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν παίζει χωρίς αντίπαλο, έχοντας απέναντί του ως μοναδικό εσωκομματικό «ανταγωνιστή» όχι κάποιον προεδρικό υποψήφιο αλλά τις ψήφους διαμαρτυρίας όσων τσεκάρουν την επιλογή «uncommitted» (μη δεσμευόμενος), ψηφίζοντας μεν αλλά χωρίς να επιλέγουν κάποιον από τους μετέχοντες στη διαδικασία προεδρικό υποψήφιο. Σημαντικός αριθμός Δημοκρατικών ψηφοφόρων είχε τιμωρήσει πρόσφατα τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν μ’ αυτόν τον τρόπο, σε μεγάλο βαθμό για την πολιτική του υπέρ του Ισραήλ στη Γάζα όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες. Τέτοιοι «μη δεσμευόμενοι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν ξανά την Σούπερ Τρίτη στις εκλογικές διαδικασίες των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη, στο Κολοράντο και ειδικά στη Μινεσότα. Έτσι, ο νυν Πρόεδρος ίσως και την μέρα των εκλογών να αντιμετωπίσει τα λευκά ψηφοδέλτια ή την αποχή μέρους της συμμαχίας που τον βοήθησε στη νίκη του 2020 ( η πλειοψηφία των νέων, των μελών μειονοτήτων, των γυναικών και των προοδευτικών ψηφοφόρων ανώτερης μόρφωσης).

ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΎΕΤΑΙ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ; -ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ  Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑ ;  – ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ AΠΟ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ  ΑΛΛΟΥ…

Ακούγοντας την ομιλία του Mπάιντεν στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης, οι σχολιαστές είδαν τον νυν Πρόεδρο να επιδιώκει να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, «επενδύοντας» σε έμφυλα ζητήματα, όπως εκείνο του δικαιώματος στην άμβλωση, στην προάσπιση της αμερικανικής δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς με την στήριξη της Ουκρανίας,  καθώς και στην καλή κατάσταση της οικονομίας. Στη θεωρία, ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είναι το φαβορί, ως ένας εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του με φόντο όλα τα προαναφερόμενα, εναντίον ενός αντιπάλου που κατηγορείται για σειρά ομοσπονδιακών και μη εγκλημάτων. Ωστόσο, ο Τραμπ ξεκινά με προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και το ερώτημα που τίθεται και στην εκπομπή είναι το γιατί.

Προς το παρόν πάντως, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ παρουσιάζονται να αναζητούν πολιτική σωτηρία ο ένας στις αδυναμίες του άλλου. Σύμφωνα με την εν λόγω ανάγνωση, το ακραία διχαστικό προφίλ του Τραμπ θα μπορούσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους υπέρ του Μπάιντεν· αλλά και, στον αντίποδα, η μεγάλη ηλικία του Μπάιντεν θα μπορούσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους υπέρ του νεότερου –αν και μόνον κατά τέσσερα χρόνια -Τραμπ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΆΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΎ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα λίγα 24ωρα πριν τη Σούπερ Τρίτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων στο Κολοράντο για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο του Κολοράντο είχε απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις εκλογές της πολιτείας τον ερχόμενο Νοέμβριο, επικαλούμενο τη διάταξη του Συντάγματος περί εξέγερσης και καταλογίζοντας στον Τραμπ ότι υποκίνησε τα επεισόδια στο Καπιτώλιο το 2021. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ δεν επιλύει μόνο το ζήτημα του κατά πόσον ο Τραμπ μπορεί να εμφανιστεί στις προκριματικές εκλογές του Κολοράντο, αλλά και εάν  μπορεί να είναι γενικότερα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ είχε επίσης, αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές του Μέιν και του Ιλινόι με αποφάσεις δικαστηρίων και πολιτειακών αρχών τους, πάλι με την επίκληση της παραβίασης της 14ης Τροπολογίας (περί εξέγερσης) , αλλά οι εν λόγω κινήσεις είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το Κολοράντο. Έτσι, ως προς αυτό το ζήτημα το Ανώτατο Δικαστήριο «καθάρισε» την υποψηφιότητα του Τραμπ και μάλιστα με ομοφωνία (9-0). Εκκρεμεί όμως μια άλλη απόφαση του τις επόμενες εβδομάδες για το κατά πόσον ο Τραμπ διατηρεί ασυλία ως προς την έκβαση όλων των άλλων υποθέσεων για τις οποίες έχει ήδη προσαχθεί σε δίκες ή αυτές που μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες, πριν τις εκλογές. Ο  κ. ΄Αστρας ερωτάται ποια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει μ’ αυτή την τελευταία απόφαση του και κατά πόσον είναι ακόμη δυνατός -αλλά τελικά και επιθυμητός- ένας δικαστικός αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΛΗΝ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ 2020, ΑΛΛΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ

Όπως προαναφέρεται, όλοι προετοιμάζονται πλέον για την επανάληψη του έργου της εκλογικής αναμέτρησης του 2020. Και βέβαια  τα πρόσωπα των Μπάιντεν και Τραμπ μπορεί να είναι ίδια, όμως πολλά έχουν αλλάξει στην Αμερική και τον κόσμο τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, με κυριότερα τα εξής :  -ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακραία υποτροπή του Παλαιστινιακού  -η κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και η όξυνση των μεταναστευτικών προκλήσεων στις ΗΠΑ –οι αμερικανικοί «εμφύλιοι» γύρω από θέματα όπως οι αμβλώσεις, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2022 και βέβαια σχετικά με τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 2021 με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο  -οι στιγμές αδυναμίας του γηραιού Μπάιντεν και οι απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος ενός πρώην προέδρου όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Και το τελικό ερώτημα είναι πως όλα αυτά θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές, αλλά και εκείνες για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του 1/3 της Γερουσίας  τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος