Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο… και ο πόλεμος του TikTok

Η κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη χρήση φονικών όπλων, όπως αποκάλυψαν ισραηλινά ΜΜΕ ότι έκανε χρήση ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα, είναι το ζήτημα που παρουσιάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο” (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Εξετάστηκε επίσης το φαινόμενο του TikTok, που το έχουν πλέον εγκατεστημένο 1 δις άνθρωποι στο κινητό τους, από την άποψη των αιτιών της επιτυχίας του, καθώς και των αποφάσεων των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τη χρήση του για λόγους ασφαλείας αν δεν μεταβιβαστεί η σημερινή κινεζική ιδιοκτησία του σε αμερικανική. Συμμετέχει ο Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας τεχνολογικών ζητημάτων και ιδιαιτέρως σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο… και ο πόλεμος του TikTok
Μανώλης Ανδριωτάκης

Tελικά στον πόλεμο στη Γάζα φαίνεται πως υπήρξε χρήση των δυνατότητων της τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρησιακό επίπεδο. Πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν στο ισραηλινο-παλαιστινιακό περιοδικό +972 Magazine και στον διαδεδομένο εβραϊκό ιστότοπο Local Call  την αξιοποίηση του συστήματος ΤΝ «Lavender» κατά την καταδίωξη χαμηλόβαθμων μαχητών της Χαμάς σε 37000 στόχους, ενώ  παραδέχτηκαν ότι έτσι χτυπήθηκαν και άμαχοι.

Τις αποκαλύψεις αυτών των δύο μέσων αναπαρήγαγε και ο Guardian, αφιερώνοντας ένα μεγάλο ρεπορτάζ στο θέμα. Μέσω αυτού έγινε γνωστό πως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης συνέβη κυρίως ώστε να κτυπηθεί μεγάλος αριθμός στόχων με χρήση φτηνών/απλών βομβών και όχι έξυπνων/ακριβών βλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή και ο έλεγχος ανθρώπων ήταν ελάχιστος. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε οι χειριστές να εγκρίνουν τους στόχους.

Εν τέλει αυτό που προξενούσε φόβο σε πολλούς αναλυτές, πολιτικούς κλπ  (τελευταίος έκανε σχετικές δηλώσεις  ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) ξεκινά να συμβαίνει : τουλάχιστον oι πιο εξελιγμένοι στρατοί αρχίζουν ήδη να χρησιμοποιούν φονικά συστήματα που χειρίζεται περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη και λιγότερο οι άνθρωποι. Και τούτο πριν υπάρξουν κάποιες διεθνείς συνθήκες που να ρυθμίζουν τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τα όπλα, όπως π.χ. υφίστανται –τουλάχιστον σε επίπεδο θεσμών- για τα πυρηνικά, χημικά, βιολογικά όπλα κλπ. Η δε νεοψυχροπολεμική εποχή στην οποία έχει εισέλθει η διεθνής κοινότητα είναι δύσκολο να ευνοήσει την σύναψη τέτοιων παγκόσμιων συμφωνιών.

Επίσης, στις 13 Μαρτίου η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την επιβολή της πώλησης του app του TikTok εντός ενός εξαμήνου. Ειδάλλως θα απαγορευθεί η διάθεσή του στις ΗΠΑ από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google. Τώρα αναμένεται η έγκριση και της Γερουσίας, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πως προτίθεται να υπογράψει τον σχετικό νόμο.

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η πώληση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2020 ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσπαθήσει μέσω διατάγματος να αναγκάσει την ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, να πουλήσει τη θυγατρική της σε κάποια αμερικανική εταιρία. Τότε αν και υπήρχε το σενάριο να πωληθεί η εταιρεία στην Oracle, εν τέλει το εγχείρημα απέτυχε, όπως και οι προσπάθειες αποκλεισμού της εφαρμογής από τα app stores. Όμως σήμερα το σύνολο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος φαίνεται αποφασισμένο να τελειώσει με το ζήτημα. Επίσης, και σε χώρες της Ευρώπης έχει απαγορευτεί η  εφαρμογή του Tik Tok τουλάχιστον για τις συσκευές ατόμων που εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά γιατί για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές αρχές,  το TikTok είναι κάτι περισσότερο από μία μορφή διασκέδασης.  Αποτελεί, επίσης, πλατφόρμα ενημέρωσης που μπορεί να αξιοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους από υπηρεσίες της Κίνας, αλλά και μέθοδο συλλογής πληροφοριών και δεδομένων για το 1 δις. χρήστες του σε 150 χώρες (170 εκατομμύρια χρήστες μόνο στις ΗΠΑ) ενδεχομένως για αδιαφανείς λόγους των κινεζικών αρχών.

Στη συζήτηση με τον κ. Ανδριωτάκη εξετάζεται τι το ιδιαίτερο διαθέτει το ΤikTok  σαν εφαρμογή και social media, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει καταστεί το δημοφιλέστερο μέσο αυτού του είδους, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, ενώ και πολιτικά πρόσωπα, αλλά και παραδοσιακά ΜΜΕ (π.χ. τελευταία και το Ertnews)  θεωρούν πως οφείλουν να το χρησιμοποιούν. 

Ωστόσο, το θέμα, εκτός από αδιαφανείς κι ανησυχητικές τεχνολογικές πτυχές, κρύβει τελικά και ζητήματα εμπορικών έως και γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Κίνας. Και πάντως, εφόσον τελικά προχωρήσει η πώληση του TikTok, είναι περιορισμένη η λίστα των ενδιαφερομένων. Αυτό ισχύει, παρά τη δημοφιλία του, λόγω των περιορισμών που φαίνεται πως θα τεθούν  από τις αμερικανικές αρχές.  Π.χ. πλην των κινέζων εταιριών θα αποκλειστούν και εταιρίες άλλων χωρών από το να το αποκτήσουν. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος