ertnews.gr

«Η Τουρκία θέλει συνδιαχείριση στο Αιγαίο» – Ανάλυση από τους Γ. Καμπά- Γ. Παπαφλωράτο (video)

Πιο σκληρός και από τον Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καθιστά σαφές ότι πάγιος στόχος είναι το μοίρασμα των πόρων του Αιγαίου, τόνισαν οι αναλυτές
30/09 10:08
«Η Τουρκία θέλει συνδιαχείριση στο Αιγαίο» – Ανάλυση από τους Γ. Καμπά- Γ. Παπαφλωράτο (video)

Οι Τούρκοι λένε να κοπεί το Αιγαίο στη μέση ενώ έχουν 60 από 3.000 νησιά, ενώ για πρώτη προκαλούν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο δικηγόρος και διεθνολόγος Γιάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς συμφώνησε ότι και από τις χθεσινές δηλώσεις Ακάρ επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει συνδιαχείριση στο Αγαίο και τόνισε ότι και το πλέον ακραίο σενάριο εξετάζεται «ως προετοιμασία πρωτοκόλλων αντίδρασης».

«Απαράδεκτο να συνδέουν την αποστρατιωτικοποίηση με την κυριαρχία»

Πιο σκληρός και από τον Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, καθιστά σαφές με τις δηλώσεις του ότι πάγιος στόχος είναι το μοίρασμα των πόρων του Αιγαίου, είπε ο διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η Τουρκία προσθέτει στο κάδρο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Την ώρα που η ‘Αγκυρα προκαλεί με αγορά των S – 400 και η συνεργασία με τη Ρωσία διευρύνεται μέχρι τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, η ‘Αγκυρα προκαλεί ακόμη και τον πλέον φιλοτουρκικό πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», επισημαίνει ο  διεθνολόγος. «Εμείς δεν προκαλούμε όξυνση, ούτε έχουμε κόψει τους διαύλους επικοινωνίας, άρα η Τουρκία πρέπει να κάνει τα πρώτο βήμα για εξομάλυνση αφού απειλεί με casus belli, σύμμαχο χώρα και παραβιάζει έτσι το διεθνές δίκαιο.

Γ. Καμπάς: Το χειρότερο σενάριο είναι θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων 

«Πολλά επεισόδια θα δει η Ελλάδα με το ανέκδοτο της αμυνόμενης Τουρκίας», είπε ο Γιώργος Καμπάς και συμφωνώντας ότι το ζητούμενο για την Τουρκία είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου, μίλησε και για το χειρότερο σενάριο: «Με θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων η Τουρκία θα επεδίωκε να κερδίσει κάτι τα πρώτα 24ωρα ώστε να προσέλθει στη συνέχεια σε διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος». Και το πιο ευφάνταστο σενάριο εξετάζεται, για να αυτοματοποιηθούν πρωτόκολλα αντίδρασης, διευκρίνισε.

«Προσέχουμε να μην γίνει κούρσα εξοπλισμών, αλλά προετοιμαζόμαστε»

Από τη στιγμή που έχουμε συμμάχους που ιστορικά βρεθήκαμε ώμο με ώμο, ζητάμε τώρα εγγυήσεις ασφαλείας για να παραμέινουμε πόλος σταθερότητας, αφού είμαστε η μοναδική χώρα που δεν δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, είπε ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ.

«Βλέπω τους Γάλλους σε ασκήσεις για πρώτη φορά στο Αιγαίο, ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος και θέλω να δω και τους Αμερικάνους, γιατί αυτή είναι η απάντηση, ότι εδώ είναι οι σύμμαχοί μας», παρατήρησε ο κ. Καμπάς.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version