Η τιμή του πετρελαίου υπερίπταται, του φυσικού αερίου μένει προσγειωμένη, της οικονομικής ηρεμίας βυθίζεται

Τα αίτια της αύξησης κατά 20% της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μέσα στις τελευταίες έξη εβδομάδες, το μέχρι που μπορεί να φτάσει το κόστος του μαύρου χρυσού ως πρώτης ύλης αλλά και των διυλισμένων προϊόντων της βενζίνης και του ντίζελ, ποια αναμένεται να είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τα κατά πόσον εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι και οι παγκόσμιες συμφωνίες για την σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι τα θέματα που παρουσιάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος είναι ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, εμπειρογνώμονας/σύμβουλος ενεργειακών εταιρειών, πρώην επικεφαλής του φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες στα ενεργειακά και τις γεωτρήσεις.

Η τιμή του πετρελαίου υπερίπταται, του φυσικού αερίου μένει προσγειωμένη, της οικονομικής ηρεμίας βυθίζεται

Ως βασικοί λόγοι για τις αυξητικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες βάζουν σε νέα δοκιμασία τις χώρες εισαγωγής που πλήττονται ήδη από τον υψηλό πληθωρισμό, θεωρούνται οι αποφάσεις του OPEC+ -και κυρίως της Σ. Αραβίας και Ρωσίας- για μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με μια αύξηση της ζήτησης, ειδικά στην Ασία και την Κίνα. Όλα αυτά τείνουν να διαμορφώσουν ένα ημερήσιο έλλειμμα περίπου 2,7 εκατ. βαρέλια έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, το μεγαλύτερο από το 2007, όπως υπογραμμίζει και το Bloomberg.

Mε βάση αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές (όπως π.χ. της Goldman Sachs) αναθεωρούν τις προβλέψεις που έκαναν ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού. Τώρα μιλούν για τιμές περί τα 100 δολ. εντός του 2024 (υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη έως και για 107 δολ.). Και βέβαια, εκτός από την πρώτη ύλη, τίθεται και το ζήτημα των τιμών στα προϊόντα διύλισης, δηλ, στις βενζίνες και το ντίζελ. Π.χ. αυτές τις μέρες η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση εξαγωγών και των δύο προϊόντων, προκειμένου, όπως λέει, να φρενάρει τις τιμές που ανεβαίνουν στο εσωτερικό της.

Στην Ελλάδα οι μέσες τιμές της απλής αμόλυβδης είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο εδώ και εβδομάδες, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα που βρίσκονται κοντά σε διυλιστήρια και αρκετά παραπάνω στις απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας και τα νησιά, ενώ το ντίζελ κίνησης κινείται σταθερά γύρω στο 1,85 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης -με την παρούσα κατάσταση στις διεθνείς αγορές- μιλούν για 1.55- 1,60 ευρώ το λίτρο και χωρίς φέτος να φαίνεται απόφαση της κυβέρνησης και των εταιριών διύλισης/εμπορίας να παρέμβουν στις τιμές της αντλίας.

Τα νέα μοιάζουν πιο ευχάριστα στον τομέα του φυσικού αερίου, όπου οι τιμές παραμένουν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο από τις αρχές του έτους. Η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών είναι άνω του 85% , η παραγωγή αποκαθίσταται πλήρως στα κοιτάσματα της Νορβηγίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα της Αυστραλίας λήγουν με συμφωνίες. Επομένως μπορούμε να είμαστε κάπως ήσυχοι από αυτής της πλευράς;

Η απάντηση που δίνει ο κ. Έλληνας είναι πως αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον καιρό το χειμώνα. Ακόμη, επί του παρόντος παίζουν ένα ρόλο οι ποσότητες που έρχονται στην Ευρώπη από τη Ρωσία, μέσω των εναπομεινάντων αγωγών της Ουκρανίας, του South Stream, αλλά και του ρωσικού LNG.

Όμως, ιδίως αυτές από την Ουκρανία, αναμένεται να τερματιστούν μετά το 2024, καθώς, πέραν της εξέλιξης του πολέμου, λήγουν ούτως ή άλλως τα συμβόλαια που έχουν το ρωσικό κράτος και οι ουκρανικές εταιρίες διέλευσης. Έτσι, τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα για το κατά πόσον είναι διασφαλισμένοι οι άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι που βρήκε η Ευρώπη ή αν θα υπάρχει διαρκώς η αβεβαιότητα του ανταγωνισμού για τη απόκτηση φυσικού αερίου με χώρες της Ασίας και ιδίως την Κίνα.

Από την άλλη, παραμένουν και τα ζητήματα σχετικά με την κατάσταση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και το πως αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί τους προσεχείς μήνες. Ο κ. Έλληνας ερωτάται το κατά πόσον θα συνεχίζει να εξαρτάται πλήρως από την οριακή τιμή του συστήματος κι αυτή, με τη σειρά της, από την τιμή του φυσικού αερίου ή αν έχει αλλάξει τίποτα μετά τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, για να απαντήσει ότι επί του παρόντος οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί πολιτικά και νομοθετικά.

Τέλος, κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα -και μετά από ένα καλοκαίρι που η κλιματική αλλαγή έδειξε την παρουσία της ποικιλοτρόπως και σε πολλές περιοχές του κόσμου- μπορεί να πει κανείς ότι η πράσινη μετάβαση γίνεται ολοένα και περισσότερο μονόδρομος. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον υλοποιούνται οι υποσχέσεις και αν πιάνονται διεθνώς οι στόχοι που διατυπώθηκαν με τις Συμφωνίες του Παρισιού το 2015.

Ένα εγχείρημα που ήταν ήδη δύσκολο κι αντίθετο με τα συμφέροντα πολλών χωρών, οικονομικών κλάδων, αλλά και αρκετές καταναλωτικές συνήθειες ημών των ιδίων, μοιάζει τώρα να περιορίζεται έτι περαιτέρω από τις βραχυπρόθεσμες κι αποσπασματικές αποφάσεις που λαμβάνονται λόγω ενεργειακής κρίσης, αλλά και της βιαστικής απεξάρτησης, ειδικά της Ευρώπης, από τα ρωσικά καύσιμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος