Η Τεχνητή Νοημοσύνη «εισβάλλει» και στον χώρο των ΜΜΕ

Κύκλος σεμιναρίων της ΕΣΗΕΑ για την κατανόηση και διαχείριση του φαινομένου

Οι νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, όπως και σε πολλούς πλέον τομείς της ζωής, εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Αφορμή υπήρξε κύκλος σεναρίων που οργανώνει αυτό το διάστημα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τη Δημοσιογραφία». Προσκεκλημένος ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παναγόπουλος, υπεύθυνος/συντονιστής της σχετικής δράσης, η οποία ανοίγει και στην Ελλάδα μια κρίσιμη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορες χώρες στον πλαίσο των ΜΜΕ και όχι μόνον. 

Ο Α. Παναγόπουλος αναφέρεται κατ’ αρχήν στους λόγους για τους οποίους οργανώνεται τώρα ένα τέτοιο σεμινάριο από την ΕΣΕΗΑ, καθώς και στις 5 θεματικές ενότητες που είναι οι εξής : α) “Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη-Προοπτικές, κίνδυνοι και μελλοντικές προκλήσεις», Εισηγητής Αριστείδης Βραχάτης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου  β) «Φόβος και Τεχνητή Νοημοσύνη» , Εισηγήτρια Μυρσίνη Δογάνη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς  γ) «Τεχνητή Νοημοσύνη, Δημοσιογραφία και Δημοκρατία», Εισηγητής Ανδρέας Παναγόπουλος, Υπ. Διδάκτωρ, Δημοσιογράφος  δ) «Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για δημοσιογράφους»,  Εισηγητής Κώστας Κυριακόπουλος, Δημοσιογράφος, Μέλος Διδακτικού Προσωπικού στο European Communication Institute (ECI)  ε) «Τα μυστικά της ερώτησης στην Τεχνητή Νοημοσύνη»,  Εισηγητής Γιώργος Νικολετάκης CEO στην «100 Mentors» 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «εισβάλλει» και στον χώρο των ΜΜΕ

Να υπογραμμιστεί ότι εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια η χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης και επικοινωνίας, καθώς και η ανάπτυξη του διαδικτύου, εκτός από τις καινούργιες δυνατότητες που έδωσε στο χώρο των ΜΜΕ, δημιούργησε και μια σειρά από νέα ζητήματα προς αντιμετώπιση  ήδη πριν την AI. Π.χ. υπάρχει πάντα το θέμα της γιγάντωσης των μηχανών αναζήτησης, των δημιουργών περιεχομένου και του σχεδόν πλήρους ελέγχου των social media από λίγες εταιρίες, που  δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Υφίσταται, επίσης, το ζήτημα του περιορισμού της ανεξάρτητης έρευνας, παρά τον πολλαπλασιασμό των διαύλων. Τίθενται σοβαρά ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Κυριαρχεί το τεράστιο ζήτημα των fake news. Συμβαίνει διαρκώς πλέον μια παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας από την «δικτατορία των αλγόριθμών», που λέει η  καθηγήτρια της Σχολής Διοίκησης του Χάρβαρντ Σοζάνα Ζούμποφ στο κλασσικό ήδη έργο της «Η εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού», αλλά και στον «Πολιτισμό του Χρυσόψαρου” που γράφει ο Γάλλος ακαδημαϊκός Μπρουνό Πατινό. Και δίχως να έχουν λυθεί αυτά τα πελώρια θέματα, εδώ και λίγους μήνες όχι μόνον τα ΜΜΕ, αλλά η ανθρωπότητα όλη, βρίσκονται αντιμέτωπα και κατά πολύ απροετοίμαστα μπρος στις εξελιγμένες πλέον και εύχρηστες κειμενογεννήτρες της ΑΙ. H ChatΓΤP υπήρξε η πρώτη που έγινε γνωστή και η οποία διαδόθηκε, αλλά ακολούθησαν σχεδόν αμέσως κι άλλες.  

Οι αλλαγές είναι ευρύτερες και αγγίζουν πολλούς χώρους. Ωστόσο μένοντας ειδικά στα ΜΜΕ, έχει σημασία να γίνουν κι εδώ εγκαίρως κατανοητές οι αλλαγές στον τρόπο δουλειάς, σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων που δουλεύουν σ’ αυτά. Χρειάζεται π.χ. να εξεταστεί το ποιες είναι οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές. Π.χ. οι δημοσιογράφοι θα απαλλαγούν κι εδώ από ορισμένες βαρετές και χρονοβόρες εργασίες ; Aπό την άλλη είναι ένα ερώτημα αν με την ανεξέλεγκτη χρήση της ΑΙ θίγεται κι εδώ η δημιουργικότητα κι αυθεντικότητα της σκέψης και έκφρασης, κάτι που αφορά τελικά το συνολικό οικοσύστημα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας. Tέλος, έχει σημασία να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες της ΑΙ στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Τους προηγούμενους μήνες παρακολουθήσαμε την πρώτη μαζική απεργία η οποία είχε σχέση με τη χρήση της ΑΙ και που ήταν αυτή των σεναριογράφων του Χόλυγουντ και των ηθοποιών.  Να περιμένουμε και στο χώρο των ΜΜΕ ανάλογες εξελίξεις;  Και τελικά ποιες θεσμικές ρυθμίσεις μπορούν να υπάρξουν ώστε η ΑΙ να γίνει, εκτός από πρόκληση και ευκαιρία;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος