Η νέα εποχή μετά την 7η Οκτωβρίου στην Γάζα, το Ισραήλ, τη Μ. Ανατολή, αλλά και διεθνώς

Με την νέα εποχή που έχει εισέλθει μετά την αιματηρή επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου όχι μόνον η Γάζα και το Ισραήλ, αλλά όλη η Μέση Ανατολή και σε ένα βαθμό και το παγκόσμιο σύστημα ασχολήθηκε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο”, με καλεσμένο τον Αλέξανδρο Διακόπουλο, Αντιναύαρχο ε.α., πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και Ειδικό Σύμβουλο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην σχετική συζήτηση εντοπίζονται κατά αρχήν εκείνα τα στοιχεία/σημεία που μπορούν να θεωρηθούν πως είναι «χωρίς επιστροφή» για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ώστε να ενταφιαστεί κάθε βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό.

Εν συνεχεία αναλύονται οι παράμετροι που αφορούν τη διεθνή ανησυχία για τη ευρύτερη διάχυση της κρίσης. Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της τυχόν εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο, που θα ανοίξει -στην κυριολεξία- τις πύλες της κόλασης (ίσως γι’ αυτό και παρά την μεγάλη ένταση, οι Ισραηλινοί ήταν πολύ προσεκτικοί στις σχετικές δηλώσεις τους). Τα λιγότερο χειρότερα αφορούν κάποια στιγμή εμπλοκή της Χεζμπολάχ, αλλά και την έμμεση ανάμειξη άλλων χωρών όπως ο Λίβανος, το Ιράκ, η Υεμένη. Όμως, και χωρίς όλα αυτά, αποτελεί γεγονός η επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ ακόμη και με μετριοπαθείς χώρες της περιοχής με τις οποίες έχει στενές σχέσεις (Αίγυπτος, Ιορδανία), με τα αραβικά κράτη που έχει ήδη προχωρήσει με τις Συμφωνίες του Αβραάμ και με εκείνα που μάλλον θα γίνει αδύνατο (Σ. Αραβία). Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν μια γενικότερη και σοβαρότατη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή.

Η νέα εποχή μετά την 7η Οκτωβρίου στην Γάζα, το Ισραήλ, τη Μ. Ανατολή, αλλά και διεθνώς

Επιπλέον, πέραν των στρατοπέδων στην περιοχή, η «νέα εποχή» που εισέρχεται η Μ. Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερες και ίσως παγκόσμιες, ισορροπίες. Στη συζήτηση με τον κ. Διακόπουλο εξετάζεται αν, κατ’ αναλογία με τον διαχωρισμό της διεθνούς κοινότητας λόγω Ουκρανικού, έτσι και εδώ παρακολουθούμε τις δυτικές χώρες να υποστηρίζουν το Ισραήλ και μάλιστα χωρίς όρους, αλλά και να δημιουργούν, τυχόν, ένα νέο ψυχολογικό/γεωπολιτικό ρήγμα με τον αραβικό κι ευρύτερα ισλαμικό κόσμο (την ίδια στιγμή που π.χ. Ρωσία και Κίνα παίρνουν διαφορετικές θέσεις). Επιπλέον, αναφέρεται αν σχέδια γεωοικονομικής σημασίας θα επηρεαστούν, όπως π.χ. ο κυοφορούμενος IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor /), που σχεδιαζόταν να παρακάμψει την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, καθώς και οι φιλοδοξίες του Ισραήλ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, να γίνουν κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μια άλλη σημαντική πτυχή τις συζήτησης αφορά αυτό που βλέπουμε στη Γάζα σε σχέση με τη χρήση οπλικών συστημάτων και μεθόδων και που είχαμε δει ήδη στην Υεμένη, αλλά σε ένα βαθμό και στην Ουκρανία. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει φτηνά μέσα, τα οποία μπορούν να καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα σε πανάκριβα οπλικά συστήματα. Αναφέρονται λοιπόν τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν και τα οποία μπορούν να αφορούν το σχεδιασμό και της δικής μας χώρας στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναλύεται, επίσης η στάση της Τουρκίας, με την ηγεσία της να έχει προχωρήσει σε μια αντι-ισραηλινή και αντιδυτική στροφή, αν και είναι γνωστό πως αυτή, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί «εύκολα» να αλλάζει ρητορική έναντι «εχθρών» και «συμμάχων» ανάλογα με τη συγκυρία. Πάντως, η Άγκυρα είχε συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με το Ισραήλ τα περασμένα χρόνια (το επεισόδιο Ερντογάν–Πέρες στο Νταβός το 2009, η κόντρα για το Μαβί Μαρμαρά το 2010, οι φραστικές επιθέσεις που εξαπέλυε ο Ερντογάν ενάντια στον Νετανιάχου το 2018, η ανάκληση πρεσβευτών από το 2018 και έπειτα) πριν επιχειρήσει να το επαναπροσεγγίσει την τελευταία διετία μέσα από τον διορισμό πρέσβεων, την ανταλλαγή επισκέψεων, την πύκνωση των επαφών κ.ά.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται, με το κατά πόσο η σύγκρουση στη Γάζα μας αφορά στην Ελλάδα, εκτός από την ευρεία, με τη στενή έννοια του όρου. Κι αυτό έχει να κάνει με το αν θα επηρεαστεί η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, αν θα υπάρξουν νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με την περίπτωση διάχυσης της τρομοκρατίας, καθώς και την διαταραχή ενεργειακών κι άλλων σχεδίων στην Α. Μεσόγειο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος