Η λιγότερο γνωστή, αλλά πρώτη, Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε Μολδαβία και Βλαχία – Συνέντευξη με το Ρουμάνο Ελληνιστή καθ. Τούντορ Ντίνου

Η ιστορία της λιγότερο γνωστής, αλλά πρώτης στη σειρά, Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από τη Μολδαβία και τη Βλαχία, αναπτύχθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Η λιγότερο γνωστή, αλλά πρώτη, Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε Μολδαβία και Βλαχία – Συνέντευξη με το Ρουμάνο Ελληνιστή καθ. Τούντορ Ντίνου

Καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Τούντορ Ντίνου, με μεγάλο έργο για την παρουσία των Ελλήνων στις παραδουνάβιες ηγεμονίες στην οθωμανική εποχή.

Το τελευταίο βιβλίο του “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη Μολδαβία και Βλαχία”, μοναδικό στο είδος του, σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στα ρουμανικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ.

Η λιγότερο γνωστή, αλλά πρώτη, Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε Μολδαβία και Βλαχία – Συνέντευξη με το Ρουμάνο Ελληνιστή καθ. Τούντορ Ντίνου

Στη συζήτηση μαζί του εξηγούνται οι λόγοι που η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε τελικά από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες της Μολδαβίας και Βλαχίας και αναφέρονται τα κύρια γεγονότα των 7 μηνών που διήρκησε, από τον Φεβρουάριο του ’21 έως τον Σεπτέμβριο του ’21. 

Εξετάζονται επίσης οι μικρές πιθανότητες που υπήρχαν να πετύχει αυτό το εγχείρημα και οι λόγοι που τελικά απέτυχε παταγωδώς. Εξηγείται, ωστόσο, πως η προσπάθεια και η θυσία -πολλών είναι η αλήθεια- Ελλήνων αλλά και Ρουμάνων που συμμάχησαν δεν ήταν απολύτως μάταιη, μια και τελικά  λειτούργησε ως καλός αντιπερισπασμός προς τους Οθωμανούς για την ανάπτυξη της Επανάστασης στον νότο της Ελλάδας, στο Μοριά και τη Ρούμελη, τους πρώτους κρίσιμους μήνες. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, η εξέγερση του 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες συνέβαλε και στην εθνική συγκρότηση της ίδιας της Ρουμανίας. 

O κ. Ντίνου αναφέρεται επίσης στην κατάσταση διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία εν γένει και ειδικότερα στο τμήμα του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου που δραστηριοποιείται ο ίδιος. Τέλος ερωτάται για την κοινωνική και γεωπολιτική κατάσταση της σύγχρονης Μολδαβίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε περιδίνηση και η οποία παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος