Ι. Γρηγοριάδης στο Πρώτο: Υπάρχει μία ταυτοτική ταύτιση με τον Τούρκο πρόεδρο, που υπερβαίνει ορθολογικές προσεγγίσεις (audio)

«Υπάρχει μία ταυτοτική ταύτιση με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία υπερβαίνει ορθολογικές προσεγγίσεις και υπολογισμούς και αυτό φαίνεται και στο τελευταίο αποτέλεσμα» επισήμανε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Η απήχηση του Τούρκου προέδρου μειώνεται μεν αλλά παραμένει πολύ ισχυρή και τον τοποθετεί σε μία αξιόμαχη θέση για την αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προσέθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Την ίδια ώρα, το έργο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν δύσκολο, σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης, καθώς προσπαθούσε να φέρει μαζί μια ομάδα από ανομοιογενείς πολιτικούς σχηματισμούς.

Επισήμανε ακόμα, ότι οι εκλογές αυτές δεν έγιναν με όρους ισοτιμίας και ίσων όρων των ανταγωνιστών. «Ήταν σαφώς το παιχνίδι πολύ πιο δύσκολο για την αντιπολίτευση που βεβαίως το γνώριζε και γι’ αυτό ήξερε ότι έπρεπε να κάνει υπερπροσπάθεια για να καλύψει αυτές τις αδικίες που υπήρχαν στην προεκλογική εκστρατεία αλλά ακόμα και στην ίδια την εκλογική αναμέτρηση» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Ογάν θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή. «Βεβαίως, η αζέντα του είναι πάρα πολύ ακραία σε κρίσιμα ζητήματα και στο μεταναστευτικό και στο Κουρδικό, οπότε πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει μία ευθεία και ξεκάθαρη συμμαχία και με κάποιον από τους δύο υποψηφίους διότι κανείς δεν θα θέλει να αποξενώσει το κουρδικό στοιχείο της Τουρκίας. Βεβαίως μπορούν να υπάρξουν και προφανώς θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και παζάρια μεταξύ του Ογάν και των δύο υποψηφίων» ανέφερε.

«Υπάρχει μια σημαντική απογοήτευση στο μέτωπο της αντιπολιτεύσεως, ιδίως σε σχέση με το γεγονός ότι ενώ χθες υπήρξαν συγκεκριμένες δηλώσεις από διάφορους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι υπήρχαν αποκλίσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχαν δηλωθεί στις επίσημες αρχές και τα αποτελέσματα τα οποία ελάμβανε το ίδιο το κόμμα από τους αντιπροσώπους του στα διάφορα εκλογικά τμήματα. Τότε υπήρχε αντίληψη ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Αυτό δεν τεκμηριώθηκε μέχρι στιγμής. Υπήρξε μια κοινή εμφάνιση των έξι ηγετών της αντιπολιτεύσεως, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στην ουσία στον δεύτερο γύρο με τους ψηφοφόρους» προσέθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση. «Γεγονός πάντως είναι, ότι η επίδοσή του στις βουλευτικές εκλογές ήταν μάλλον απογοητευτική, δηλαδή δεν υπήρξε η θετική ώθηση της εξαμερούς συμμαχίας στο εκλογικό τους αποτέλεσμα. Δηλαδή αν κανείς αθροίσει τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, θα δει κανείς ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Γενικώς φαίνεται ότι τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ κι αυτό βεβαίως έχει να κάνει και με την κρατούσα δημόσια συζήτηση τα 3 τελευταία χρόνια και βεβαίως και με το μεταναστευτικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης, ενώ υποστήριξε ότι εμπεδώνεται η διαίρεση της Τουρκίας σε τρεις διαφορετικές ζώνες οι οποίες ψηφίζουν διαφορετικά, αλλά έχουν και διαφορετικές ιδεολογικές, πέρα από πολιτικές και πολιτισμικές αναφορές.

Η παραπάνω εξέλιξη, δυσκολεύει πάρα πολύ κάθε προσπάθεια να υπάρξει ένα κοινό αφήγημα και μια κοινή προσπάθεια εξόδου από την κρίση, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, «διότι, στις δημοκρατίες είναι οι εκλογές οι οποίες προσπαθούν να είναι το απόλυτο εργαλείο με το οποίο προσπαθεί κανείς να λύσει τα μεγάλα πολιτικά κοινωνικά προβλήματα μιας χώρας και εδώ φαίνεται, ότι οι εκλογές δεν φέρνουν την αλλαγή την οποία θεωρούσε κανείς αναγκαία στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή μετά από 21 χρόνια, με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί’.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει μία αλλαγή από τα μέσα, αν δεν υπάρξει μια στροφή 180 μοιρών στην τουρκική πολιτική και στην πολιτική της κυβέρνησης, εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα είναι οι κρίσεις εκείνες οι οποίες θα οδηγήσουν τα πράγματα σε μια νέα κατεύθυνση, είτε οι οικονομικές είτε οι κοινωνικές.

Ως προς το ποια θα είναι η πολιτική Ερντογάν, εφόσον επικρατήσει στον β’ γύρο, ο. κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε την γνώμη, ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες που παρέχει η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, καθώς αυτή τη στιγμή η οικονομία είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να λύσει.

«Όπως είναι η κατάσταση, πολλοί θεωρούν ότι ίσως κάνει και μια μεγάλη στροφή στην οικονομική του πολιτική σε σχέση με τα επιτόκια, ότι μπορεί να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας, εγκαταλείποντας ουσιαστικά την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Από την άλλη βεβαίως, έχει σημασία το αν η Κίνα ή οι εναλλακτικές προς τη Δύση, οι δυνάμεις που αναδεικνύονται αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο στερέωμα, είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν σοβαρά την τουρκική οικονομία και να προσφέρουν εγγυήσεις ή χρηματοδότηση ώστε να απεξαρτηθεί οικονομικά η Τουρκία από τις δυτικές αγορές αλλά και από τους δυτικούς οργανισμούς. Αν δεν γίνει αυτό, πιστεύω ότι αργά η γρήγορα ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιδιώξει μία συνεννόηση με τη Δύση, γιατί αυτό θα είναι το βασικό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη και αν αλλάξει πολιτική σε δεκαπέντε μέρες ο κ. Ερντογάν, τα θετικά αποτελέσματα αυτής της αλλαγής θα αργήσουν πάρα πολύ να έρθουν και θα είναι δυσχερείς συνθήκες και για τους Τούρκους πολίτες και για την τουρκική οικονομία εν γένει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος