Η Γερμανία σε αναβρασμό, για πρώτη φορά ταυτοχρόνως σε όλα τα πεδία

Που οφείλεται η έκρυθμη κατάσταση στη Γερμανία, η οποία βιώνει αυτή την εποχή μια πρωτοφανή για τα δικά της δεδομένα ταυτόχρονη κρίση στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική;

Εκτός από τις εκεί επίσης αγροτικές κινητοποιήσεις, απεργίες συμβαίνουν και σε σειρά από άλλους κλάδους της χώρας.  Διαδηλώσεις οργανώνονται γύρω από αυτά τα ζητήματα, αλλά εναντίον και της διαρκώς ανερχόμενης άκρας δεξιάς και ιδίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Στην οικονομία συνεχίζονται οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να απέχουν ελάχιστα από την ύφεση.  Παράλληλα,  σημαντικές ανακατατάξεις συμβαίνουν στη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, με κύριο πληττόμενο τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, με σταθεροποίηση στην πρώτη θέση με διαφορά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και στη δεύτερη της AfD, αλλά ακόμη και με την ίδρυση νέων κι αξιοσημείωτων πολιτικών χώρων.

Ένας από αυτούς είναι το ιδιόμορφο αριστερό κόμμα που δημιούργησε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, που προήλθε από τη διάσπαση του Linke (Αριστερά) και το οποίο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να περνά το εκλογικό όριο του 5%.  Ένας άλλος θα αποτελέσει το εν τη γενέσει του κόμμα DAVA («Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση») από μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας και το οποίο ορισμένοι θεωρούν πως θα είναι στη Γερμανία ο πολιτικός βραχίονας του ΑΚP και του Eρντογάν. 

Η Γερμανία σε αναβρασμό, για πρώτη φορά ταυτοχρόνως σε όλα τα πεδία

Προσκεκλημένος για την εξέταση των σχετικών θεμάτων ήταν ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο κ. Μαϊνάρντους διετέλεσε επικεφαλής του φιλελεύθερου Ιδρύματος Friedrich Naumann στην Αθήνα και αργότερα επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος