Η Γερμανία ό,τι κι αν κάνει στο Ουκρανικό θεωρείται… λάθος

Η πολιτική περιδίνηση στη Γερμανία, μετά τη διαρροή συνομιλίας ανώτατων στρατιωτικών της για ενδεχόμενο χτύπημα της Γέφυρας του Κερτς στην Κριμαία στην περίπτωση που δίνονταν στους Ουκρανούς οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Τaurus, η δύσκολη διαχείριση του Ουκρανικού από το Βερολίνο και οι επικρίσεις που δέχεται από τους συμμάχους παρά το γεγονός πως παρέχει τη δεύτερη σε μέγεθος βοήθεια, καθώς και οι επιπτώσεις που δημιούργησαν τα δύο χρόνια πολέμου στην γερμανική οικονομία και κοινωνία είναι τα θέματα που αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Συμμετέχει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία και πρόεδρος της εκεί Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Γιώργος Παππάς.

Η Γερμανία ό,τι κι αν κάνει στο Ουκρανικό θεωρείται… λάθος

H αναδημοσίευση από το ρωσικό ΜΜΕ Russia Today υποκλαπέντων συνομιλιών, οι οποίες καθιστούσαν σαφές ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού συζήτησαν την ικανότητα των πυραύλων Taurus να χτυπήσουν και να καταστρέψουν τη Γέφυρα της Κριμαίας και τις τακτικές λεπτομέρειες για την προετοιμασία μιας τέτοιας επίθεσης, έβαλε τη Γερμανία σε βαθιά ενδοκυβερνητική περιδίνηση, αλλά και την αφόπλισε από ενδεχόμενες επιθετικές κινήσεις στο μέλλον. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η γερμανική πλευρά επιτέθηκε στη Ρωσία κατηγορώντας την για πόλεμο πληροφοριών. Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών με στόχο την πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας. Επιχειρώντας να στρέψει την προσοχή μακριά από την ουσία της υπόθεσης, το Βερολίνο στάθηκε στο γεγονός ότι η Μόσχα αναπαρήγαγε ένα προϊόν υποκλοπής. Ωστόσο, η αποκάλυψη σχεδίου άμεσης εμπλοκής κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ στον πόλεμο αποτελεί «πολύ σοβαρό ζήτημα», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Σολτς, δηλώνοντας ότι θα διερευνήσει την υπόθεση και πως θα δώσει απαντήσεις. Πάντως, είτε το εν λόγω σχέδιο εκπονείτο εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είτε όχι, το γεγονός έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της προσοχής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει παρασκηνιακά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Και στο προσκήνιο επανέρχονται ερωτήματα όπως από ποιον τελικά έγιναν τα δυο ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε η ίδια γέφυρα στις 17 Ιουλίου 2023 ή πως έγιναν τα σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε σε μια συγκυρία όπου στην ίδια τη Γερμανία υπάρχει μια έντονη συζήτηση εάν θα πρέπει αυτοί οι πύραυλοι μέσου και μεγάλου βεληνεκούς να δοθούν στην Ουκρανία. Ο Ολαφ Σολτς ως καγκελάριος και ως Γερμανός πολίτης γνωρίζει ότι η χώρα του θα είναι το κατεξοχήν πεδίο αιματηρής αναμέτρησης εάν ο πόλεμος της Δύσεως με τη Ρωσία παύσει να διεξάγεται κυρίως «διά Ουκρανών αντιπροσώπων», όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, η απόφαση του κ. Σολτς να αποκλείσει την αποστολή πυραύλων τύπου Taurus, μεγάλου βεληνεκούς –έως πεντακοσίων χιλιομέτρων–, στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη σωφροσύνης και μετριοπάθειας. Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασε η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που δήλωσε ότι «έχω πει ξανά, πως θα πρέπει να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας» για να λάβει απάντηση από τον Ολαφ Σολτς ότι «η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ είμαι ο καγκελάριος της Γερμανίας και αυτή είναι απόφαση». Από την άλλη, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (61%) αντιτίθενται στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, ενώ το 29% θα την υποστήριζε, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Να σημειωθεί ότι  το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τις προμήθειες πυραύλων συρρικνώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ το αντίστοιχο όσων αντιτίθενται σε αυτό αυξήθηκε κατά 9%. Με τον Γιώργο Παππά συζητείται το τι τελικά συμβαίνει στο εσωτερικό της Γερμανίας, στον κυβερνητικό συνασπισμό, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην κοινωνία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα για την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάντως, ο Γ.Παππάς υπογραμμίζει πως, παρά τις διαφοροποιήσεις και τις επιμέρους αντιρρήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη βοήθεια της χώρας τους στην Ουκρανία.  

Απ’ την άλλη, η αποκάλυψη της συνομιλίας των Γερμανών στρατιωτικών για τους Taurus δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις του Βερολίνου με το Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς κατά διάρκεια αυτής αναφέρονται και στοιχεία για την αποστολή στην Ουκρανία ανάλογου εξοπλισμού, αλλά και προσωπικού, από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Μάλιστα για το θέμα αυτό μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιτ Κάμερον για να ζητήσει εξηγήσεις. Σε σχέση με τη Γαλλία το περιστατικό πρόσθεσε ένα επιπλέον στοιχείο σε ένα μέτωπο γενικότερης αντιπαράθεσης. Οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ Μακρόν και Σολτς είναι γνωστές, αλλά η Γαλλία θεωρεί πλέον ότι η Γερμανία «σαμποτάρει» την προσπάθεια της για εσωτερικό πολιτικό όφελος. Είχε προηγηθεί η διαφωνία της Γερμανίας –όπως και πολλών χωρών- στην ιδέα Μακρόν για αποστολή στρατιωτικών από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η αντεπίθεση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, επιμένοντας, κάλεσε την Ευρώπη να μην είναι «δειλή» στην υπεράσπιση της Ουκρανίας. «Δεν χρειαζόμαστε συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Αυτό δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων της Ουκρανίας, αντέδρασε» ο Πιστόριους.  Τέλος υπάρχει εκνευρισμός του Παρισιού για τη στάση του Γερμανού Καγκελάριου, θεωρώντας πως χρησιμοποίησε αναληθή στοιχεία γερμανικού Ινστιτούτου για να αποδείξει ότι η Γερμανία ηγείται της ευρωπαϊκής συμμαχίας και όπου αναφέρεται πως η Γερμανία έχει διαθέσει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας 8 δις. ευρώ  σε σχέση με μόλις 600 εκατ. ευρώ από τη Γαλλία. Αυτό ώθησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση το γαλλικό υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύσει λεπτομερή στοιχεία της βοήθειας σχεδόν 4 δισ. ευρώ, μόνο για το 2023. Όλα τούτα δείχνουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και σίγουρα επιπτώσεις στον λεγόμενο γαλλογερμανικό άξονα. Ορισμένοι αναλυτές συσχετίζουν, μάλιστα, τις σχετικές δηλώσεις κι αντιδηλώσεις με την επιρροή που θέλει να ασκήσει το Παρίσι σε ορισμένες χώρες της ΚΑ Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, ιδιαίτερα ευαίσθητες στο θέμα της Ουκρανίας και μέχρι τώρα συνδεόμενες στενά με το Βερολίνο.

Πάντως, η κρίση που δημιουργείται με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των Γερμανών στρατιωτικών και οι διαφωνίες για τους Taurus έρχεται να συμπέσει με μια γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας (με τις γνωστές επιδόσεις κι ανακατατάξεις των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης), με πτώση όλων των οικονομικών δεικτών της χώρας και με μαζικές κοινωνικές/εργασιακές αναταραχές. Ακόμη, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό κι ενώ η Φρανκφούρτη στολίστηκε για πρώτη φορά ώστε να γιορτάσει το ραμαζάνι, ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας διχάζεται, όπως δείχνει η άνοδος του κόμματος της Εναλλακτικής για την Γερμανία ΑfD, η καταγραφή της Λίστας Βάγκενκνεχτ σε εκλόγιμα ποσοστά, αλλά και η σκλήρυνση των θέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Έτσι, καταληκτικά, ο Γιώργος Παππάς ερωτάται για το τι συμβαίνει αυτή τη εποχή με τη σύμπτωση πάντων των κρίσεων στην μεγαλύτερη οικονομικά και πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος