Η ΕΡΤ στο εργαστήριο του «Δημόκριτου» που ανιχνεύει την προδιάθεση για καρκίνο – Πώς λειτουργεί (video)

Περισσότερα από 20.000 δείγματα ασθενών με καρκίνο μαστού, ωοθηκών, παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου και άλλων καρκίνων βρίσκονται στη βάση γενετικού υλικού που υπάρχει στο «Δημόκριτο». Τα γονίδια που προδιαθέτουν για εμφάνιση καρκίνου, μπορούν να ανιχνευθούν στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής.

Στην ενασχόληση του εργαστηρίου με τις οικογένειες που έχουν ιστορικό ή με ασθενείς που έχουν νοσήσει σε νέα ηλικία, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Μοριακής Διαγνωστικής του Ερευνητικού Ινστιτούτου, Δρακούλης Γιαννουκάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρόκειται για περιπτώσεις που είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. Προσπαθούμε να βρούμε τα γονίδια που εμπλέκονται» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλού κινδύνου» για ανάπτυξη καρκίνου.

Το DNA των μεταστάσεων όσων νοσούν είναι στο επίκεντρο των ερευνητών, ώστε να υπάρχει εξατομικευμένη θεραπεία.

«Το πώς μπορούμε να ελέγξουμε ένα πληθυσμό, υπάρχουν κάποιες οδηγίες στο DNA των ανθρώπων, που μας λένε ότι από τους 1.000 ανθρώπους οι 100 είναι πολύ υψηλού κινδύνου άρα θα πρέπει να παρακολουθούνται με τον τάδε τρόπο» είπε ακόμη ο κ. Γιαννουκάκος.

Η εντόπιση των μοριακών βλαβών του DNA αποτελεί σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος