Η ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση γύρω από τη Γάζα 

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από την αρχή της κρίσης στη Γάζα, το ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ και η τετραμερής Σύνοδος που δεν έγινε στην Ιορδανία, η απουσία των ΗΠΑ από τη Διάσκεψη του Καΐρου, οι διευθετήσεις που θέλει να προωθήσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή και το διάγγελμα με δραματικούς τόνους του Προέδρου της Αμερικής προς την κοινή γνώμη της χώρας, με το οποίο εξήγησε γιατί ζητά από το Κογκρέσο έγκριση πρόσθετου πακέτου ενίσχυσης ταυτόχρονα της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, αλλά και η παράλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω μη εκλογής προέδρου της ήταν τα ζητήματα που εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».  Προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ιδιαίτερος γνώστης της αμερικανικής πολιτικής. 

Aναλύοντας την μέχρι τώρα αμερικανική ανάμειξη στην κρίση της Γάζας πρέπει να καταγραφεί κατ’αρχήν : -Το ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ για να εκφράσει την άμεση συμπαράσταση των ΗΠΑ και η αποτυχία σύγκλισης της τετραμερούς διάσκεψης στο Αμάν μεταξύ του ίδιου, του Βασιλιά της Ιορδανίας, του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπας. Η διάσκεψη ως γνωστόν δεν έγινε λόγω της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία όχι μόνον η Χαμάς αλλά κι όλες οι πλευρές των Αράβων κατηγόρησαν το Ισραήλ. – Η ουσιαστική απουσία των ΗΠΑ από την πολυμερή διάσκεψη του Καΐρου, όπου μεταξύ 31 αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν απλώς από τον Επιτετραμμένο της πρεσβείας τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Βεβαίως η διάσκεψη δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, μια και απέτυχε να καταλήξει ακόμη και σε ένα κοινό ανακοινωθέν 

Η ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση γύρω από τη Γάζα 

Πέραν τούτων, η μέχρι τώρα αμερικανική στάση επιδιώκει μια δύσκολη ισορροπία: Από τη μια η Ουάσιγκτον συντάσσεται πλήρως με το Ισραήλ στο δικαίωμά του για άμυνα, σπεύδει να το εξοπλίσει, να στείλει αεροπλανοφόρα στην περιοχή και συμφωνεί με ειδικές επιχειρήσεις που θα εξουδετερώσουν τη φυσική παρουσία και την υλική υποδομή της Χαμάς. Από την άλλη, προσπαθεί προσεκτικά να αποτρέψει το Ισραήλ από επιχειρήσεις που θα προκαλέσουν μαζικούς αριθμούς θυμάτων μεταξύ των αμάχων και θα δημιουργήσουν αδιαχείριστες καταστάσεις στην ίδια τη Γάζα, αλλά και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Ακούστηκε μάλιστα ο Μπάιντεν να καλεί το Ισραήλ να μην κάνει “υπό την πίεση του πόνου και της οργής” τα λάθη που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη, με το να επιτεθούν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, προκειμένου να εξολοθρεύσουν την Αλ Κάιντα και εν συνεχεία σε ένα άλλο κράτος, το Ιράκ, που απεδείχθη πως δεν είχε καμία σχέση. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, η οποία αφενός δεν είναι βέβαιο ότι επηρεάζει καθοριστικά την ισραηλινή πλευρά και από την άλλη πως ικανοποιεί τις αραβικές χώρες μια και ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς δείχνουν να μην εμπιστεύονται πλέον το ρόλο των ΗΠΑ ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή.  

Πάντως, η αμερικανική διπλωματία φαίνεται πως κινείται δραστήρια, επίσημα και παρασκηνιακά,  για τη μη διάχυση της κρίσης σ’ όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής και κατ΄ επέκταση και διεθνώς. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μη ανάμειξη της Χεζμπολάχ, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις πλευρές, κρατά -παρά τα επιφαινόμενα- ανοιχτούς διαύλους με το Ιράν, μετέχει διαμέσου του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων και διαρρέει πως μετέχει σε ένα σχέδιο προσωρινής ανάληψης της ευθύνης της Γάζας  -αφού εκκαθαριστεί από την Χαμάς- από μια πενταμερή συνεργασία Αιγύπτου, Ιορδανίας και των 3 χωρών που έχουν συνάψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο).  Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες αναλύσεις που θέλουν τη διοίκηση Μπάιντεν, εφόσον τα πράγματα στη Γάζα δεν φτάσουν στα άκρα,  να εμφανίζει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό ακόμη και πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές.  

Ωστόσο, ενδεχομένως με το βλέμμα στραμμένο και σ’ αυτές τις εκλογές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε στον αμερικανικό λαό ένα 15λεπτο διάγγελμα (το 2ο στη θητεία του) στο οποίο με αρκετά δραματικούς τόνους εξήγησε την «υπαρξιακή σημασία» που έχει για τις ΗΠΑ, αλλά και τον ελεύθερο κόσμο το να περάσει από το Κογκρέσο ένα νέο πακέτο ύψους 106 δις. δολ, για την συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τη βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά και την ενίσχυση της Ταϊβάν.  

Ομως, αυτός ο συνδυασμός της περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας με τη στήριξη στο Ισραήλ καταγγέλθηκε από την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση -και ιδίως την τραμπική πτέρυγα- στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, μια τέτοια σύνδεση δε φαίνεται αν απηχεί και τις διαθέσεις της αμερικανικήςκοινής γνώμης, που πλειοψηφικά είναι υπέρ της βοήθειας στο Ισραήλ, αλλά όχι πλέον προς την Ουκρανία. Από την άλλη, το διάγγελμα Μπάιντεν και το σχετικό αίτημα έρχεται να βρει το 2ο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ, την Βουλή των Αντιπροσώπων, σε πλήρες χάος, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αδυνατεί επί μέρες να καταλήξει σε μια πρόταση για εκλογή προέδρου στη θέση του αποπεμφθέντα Μακάρθι. Και να σημειωθεί πως πέραν του πακέτου των 106 δις. για τις εξωτερικές βοήθειες, η κλεψύδρα των 45 ημερών, για εξεύρεση μιας λύσης ως προς την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους, ώστε να μην “κατεβάσει ρολά” το αμερικανικό δημόσιο,  βρίσκεται ήδη στη μέση.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος