Για «μια κατάσταση, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενη» έκανε λόγο ο Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, Πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου για την κλιμάκωσης της έντασης
Έχοντας διατελέσει πρέσβης της Ελλάδος στην Ινδία παλαιότερα, εξήγησε πως η υπόθεση του Κασμίρ είναι μια παλιά πληγή που χωρίζει τις δύο χώρες από την εποχή της ανεξαρτησίας τους και κάθε τόσο εμφανίζεται στην επικαιρότητα, κυρίως διότι υπάρχουν «τρομοκρατικές οργανώσεις πακιστανικές, οι οποίες κάθε τόσο προσπαθούν να δείξουν την σημασία της ύπαρξής τους, προκαλώντας ζητήματα τα οποία στη συνέχεια, μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα, καταλήγουμε πάντα να συζητάμε αν θα γίνει πυρηνικός πόλεμος ή όχι και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο».
Μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη είναι η Ινδία, σημείωσε ωστόσο και οι δυο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες καταστροφής.
«Το θέμα λοιπόν εδώ που υπάρχει είναι ότι βασικά αυτό που χωρίζει τις δύο χώρες, είναι πρώτα απ’ όλα ο τρόπος διακυβέρνησης, δηλαδή στην μεν Ινδία έχετε μια δημοκρατική χώρα που λειτουργεί με πρότυπα δυτικού δημοκρατικού καθεστώτος, ενώ στο Πακιστάν έχετε πάντοτε, συν πλην, μία χώρα στην οποία πάνω απ’ όλα, είναι οι στρατιωτικοί που έχουν το λέγειν και όπου υπάρχουν κατά καιρούς πολιτικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως υπάγονται πάντοτε σε ένα στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο και έχει τον τελευταίο λόγο. Και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. Τι θα επικρατήσει, αφού ανταλλάξαμε τα χτυπήματά μας, τα αμοιβαία οι μεν και οι δε, θα προχωρήσουμε σε μία δεύτερη φάση ήρεμη ή θα υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη της τάξεως των εχθροπραξιών; Εκεί βρισκόμαστε σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι άλλες οι δομές της κάθε πλευράς. Είναι το ένα καθεστώς το οποίο λογοδοτεί και το άλλο είναι ένα καθεστώς το οποίο δεν λογοδοτεί. Και εκεί βρίσκεται το κίνδυνος. Ότι μεν η Ινδία θα πάει μέσα από κανάλια λογικής, η άλλη πλευρά μπορεί να επιχειρήσει κάτι παράλογο» τόνισε.
Ερωτηθείς πόσο πιθανό εκτιμά τον κίνδυνο της χρήσης πυρηνικών, ο κ. Ζέπος ανέφερε πως παρότι είναι μία από πολλές κρίσεις και η τάση είναι να θεωρείται ότι όπως και οι προηγούμενες, θα τελειώσει μέσα σε μία εβδομάδα, «πάντοτε πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός γιατί κάτι μπορεί να πάει στραβά και να γίνει κάτι που δεν το περιμένουμε».
«Θα έλεγα όμως ότι επειδή είναι πολύ μεγάλο το διακύβευμα μιας πυρηνικής αναμέτρησης, ότι το λογικότερο είναι από κάποια στιγμή και από τις δύο πλευρές και με αυτούς που έχουν παρεμβληθεί για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να μπορέσει να υπάρξει μια ομαλότερη προσέγγιση και ένα πιο λογικό επόμενο βήμα. (…) Δεν νομίζω ότι οι παρεμβάσεις λήγουν τα πράγματα άμεσα. Και οι δομές οι παγκόσμιες έχουν αλλάξει και οι υπερδυνάμεις δεν έχουν ίσως την δύναμη που είχαν παλαιότερα συνολικά. Αλλά βεβαίως πιστεύω ότι έχουν ήδη γίνει οι ενέργειες από πλευράς και της Ουάσινγκτον και άλλων παικτών προς τις δύο κατευθύνσεις. Η Κίνα είναι επιφυλακτική. Ξέρετε ότι η Κίνα η ίδια έχει διαφορές με την Ινδία, πολλές και κατά βάση, αν πούμε κάπου, συντάσσεται περισσότερο με το Πακιστάν. Αλλά παρά ταύτα δεν νομίζω ότι η Κίνα θα ευνοήσει μία περαιτέρω επικίνδυνη φάση» συμπλήρωσε ο κ. Ζέπος.
Ως προς την περίπτωση που ναι μεν αποφευχθεί μια πυρηνική σύγκρουση, αλλά συνεχιστούν οι εχθροπραξίες με συμβατικά μέσα, ερωτηθείς ποιες ευρύτερες επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημείωσε πως οι με συμβατικά μέσα αντιπαραθέσεις, αν γίνουν θα είναι στον χώρο που διακυβεύεται, δηλαδή στον χώρο του Κασμίρ.
«Αλλά και πάλι έχω την εντύπωση ότι αυτά δεν συμφέρουν καμία από τις δύο πλευρές. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα φθάσουμε στην πυρηνική αναμέτρηση. Αλλά και αν μιλήσουμε για μία κανονική αναμέτρηση, θα έλεγα ότι και αυτό έχει τα όριά του. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κάτι πάρα πολύ μακρύ για καμία πλευρά, για οικονομικούς λόγους» κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος