Νέα Υόρκη (CNN Business)
Τα προβλήματα με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να βελτιώνονται μέχρι τώρα. Αντίθετα, οι ειδικοί λένε ότι χειροτερεύουν.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε τις εξαγωγές από την Ουκρανία και έθεσε τις ρωσικές επιχειρήσεις υπό κυρώσεις, έχει προκαλέσει μια σειρά από νέα συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το ίδιο και η αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, η οποία οδήγησε σε προσωρινά lockdown σε μέρη της χώρας.
Κανείς δεν προέβλεπε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού θα επέστρεφε στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι αυτό το σημείο. Ακόμη και πριν από αυτές τις τελευταίες κρίσεις, οι ελλείψεις ορισμένων ανταλλακτικών και πρώτων υλών αναμενόταν να συνεχιστούν έως το 2023.
Ωστόσο, οι εταιρείες ήταν πεπεισμένες ότι επιτέλους υπήρχε φως στο τέλος της σήραγγας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, τρεις εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η General Motors προέβλεψε ότι θα ήταν σε θέση να κατασκευάσει 25% έως 30% περισσότερα αυτοκίνητα φέτος από πέρυσι.
“Βλέπουμε σίγουρα βελτίωση το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τέταρτο τρίμηνο. Και βλέπουμε πραγματικά με τα σχέδια που έχουμε εφαρμόσει τώρα, μέχρι να φτάσουμε στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους περιορισμούς των ημιαγωγών να μειώνονται», είπε στους επενδυτές η διευθύνουσα σύμβουλος της GM, Mary Barra, όταν συζητούσε τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και τις προοπτικές για το 2022.
Η GM μόλις ανακοίνωσε διακοπή λειτουργίας δύο εβδομάδων από την επόμενη εβδομάδα στο εργοστάσιό της στο Fort Wayne της Ιντιάνα, που κατασκευάζει τα φορτηγάκια Chevrolet Silverado και GMC Sierra, λόγω έλλειψης τσιπ υπολογιστών.
Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν παράγουν τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αλλά η Ουκρανία είναι η κορυφαία πηγή νέον στον κόσμο, αέριο που απαιτείται για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής των τσιπ. Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές τσιπ έχουν αποθηκεύσει νέον πριν από τον πόλεμο, υπάρχουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα του αερίου.
Ο κόσμος περίμενε ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα συνεχιστεί. Αλλά κανείς δεν προέβλεψε την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπέρναρντ Σβιέτσκι , διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Αυτοκινήτων, μια δεξαμενή σκέψης στο Μίσιγκαν.
Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τις τιμές σε όλο τον κόσμο, καθώς η ζήτηση για αγαθά όπως αυτοκίνητα, πετρέλαιο και τσιπ υπολογιστών έχει ξεπεράσει τις προμήθειες. Και η πρόβλεψη του πότε θα τελειώσουν αυτές οι αναταραχές είναι σχεδόν αδύνατη λόγω της αβέβαιης φύσης του πολέμου στην Ουκρανία. Όσο περισσότερο συνεχίζεται, τόσο περισσότερα προβλήματα είναι πιθανό να προκαλέσει.
Κοιτούσαμε το 2023 να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό πριν από την κρίση [της Ουκρανίας]», είπε ο Τζό Τερίνο, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας της αλυσίδας εφοδιασμού της Bain & Co. “γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα πάει, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει».
Τα προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο.
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να διαταραχθούν για αρκετό καιρό.
«Ζούσαμε υποθέτοντας ότι τα προϊόντα και οι πόροι μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη τη γεωγραφία», δήλωσε ο Ερνάν Σάενθ, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας πρακτικής βελτίωσης απόδοσης στο Bain. “Όταν αυτό δεν ισχύει πλέον, έχει τεράστιες συνέπειες. Μπορεί να προσαρμοστούμε μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη είναι πολύ επώδυνη.”
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από πυρκαγιά, κακές καιρικές συνθήκες ή άλλες φυσικές καταστροφές είναι ο κανόνας για όσους διαχειρίζονται τις αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε η Κρίστιν Τζίτσεκ, σύμβουλος πολιτικής στη Fed Reserve του Σικάγο. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα προβλήματα γενικά επηρέασαν μια πόλη ή περιοχή, όχι ολόκληρη την υδρόγειο όπως έκανε η πανδημία.
«Οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας έκαναν θαύματα και δεν το παρατηρήσαμε ποτέ γιατί συμβαίνουν συνέχεια και αυτοί μπορούν να προσαρμοστούν», είπε. «Αλλά δεν έχει ξαναγίνει έτσι».
Η εκτεταμένη εξέλιξη των ταραχών έφραξε το σύστημα. Η παλιά έκφραση ότι “μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της” είναι κατάλληλη για τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς τα προβλήματα με τις τρέχουσες αλυσίδες πράξεις που καταδικάστηκαν ευρέως ως εγκλήματα πολέμου, έχουν δείξει έναν αριθμό αδύναμων κρίκων που υπήρχαν.
«Οι αλυσίδες είναι μια εύστοχη μεταφορά και ήταν πάντα», είπε.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος