Γιατί η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θεωρείται επικίνδυνη για τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Η Δύση είναι αντιμέτωπη με δύο πολέμους, οι οποίοι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ρωσία – Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Δυο πόλεμοι που πιθανότατα θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι εν λόγω πόλεμοι έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία. Αν ηττηθούν Ουκρανία και Ισραήλ κερδίζει ο αναθεωρητισμός της Μόσχας, της Τεχεράνης, του Πεκίνου, της Πιονγιανγκ, της Άγκυρας.

Η ομάδα των αυταρχικών που διεκδικεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού μέχρι την Ταϊβάν και την κορεατική χερσόνησο, καταλύοντας κάθε σεβασμό στην αρχή της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας.

Η Ρωσία ξεκίνησε μία εισβολή και ήδη έχει αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης. Ο συνεργός της, το Ιράν φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο στη Μέση Ανατολή, αφανίζοντας το Ισραήλ από τον χάρτη.

Και μπορεί το πολιτικό εκτόπισμα του Ιράν στη διεθνή πολιτική σκηνή να μην είναι αντίστοιχο της Ρωσίας, το ξημέρωμα του Σαββάτου όμως αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνες είναι οι ηγεμονικές και πυρηνικές φιλοδοξίες του, ειδικά τώρα που παραιτήθηκε της στρατηγικής υπομονής με το Ισραήλ. 

Ήδη οι Φρουροί μιμούνται τη Μόσχα και απειλούν με πυρηνικό πόλεμο, εγείροντας ανησυχίες ότι όλα αυτά τα χρόνια το πυρηνικό του πρόγραμμα μόνο για ειρηνικούς σκοπούς δεν ήταν. 

Η Δύση λοιπόν καλείται να προετοιμαστεί για δύο πολέμους πιθανόν μακράς διάκρειας.

Έχει το δύσκολο έργο να αναχαιτίσει τη ρωσική απειλή, αντιστρέφοντας την εικόνα στο ουκρανικό μέτωπο άρδην, αν δεν θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου στην Ευρώπη εντός δεκαετίας. Και να χτίσει πάνω στη στρατηγική συμμαχία που αναδείχθηκε στη Μέση Ανατολή το ξημέρωμα του Σαββάτου, συσπειρώνοντας Ισραήλ – Δύση και σουνιτικά κράτη απέναντι σε έναν κοινό εχθρό: το Ιράν. 

Ήδη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια τους. Αλλά αυτό προϋποθέτει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή και είναι η πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που προβάλει αυτή η ανάγκη. 

Στην περίπτωση εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι είναι επικίνδυνος και για τα δύο μέτωπα, αφενός λόγω των σχέσεων με τη Ρωσία, αφετέρου λόγω απέχθειας προς το Ιράν (το αποσταθεροποιητικό Ιράν και η απειλή του βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ επί προεδρίας του).

Ανάλυση – ΕΡΤNews: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος