Γιάκοβ Σίμπι, Ισραηλινός συγγραφέας: Δύσκολη επιχείρηση η χερσαία επίθεση στη Γάζα – Θα έχει διάρκεια

«Θα είναι δύσκολη επιχείρηση η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Θα κρατήσει αρκετά, ίσως και πάνω από μήνα» εκτίμησε ο Γιάκοβ Σίμπι, Ισραηλινός συγγραφέας, διανούμενος και ιστορικός από την περιοχή του Τελ Αβίβ μιλώντας στην εκπομπή «UPDATE» του ERTNEWS και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα. Το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή είπε ότι το φοβάται, ενώ σε περίπτωση εμπλοκής και του Ιράν υποστήριξε πως «τότε θα μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο. Τη σημερινή ημέρα 16/10 δεν ήχησαν ούτε σειρήνες ούτε έπεσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, ενημέρωσε

Για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σημείωσε:

«Ποτέ άλλοτε δεν έχω ζήσει στη ζωή μου παρόμοια κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε πόλεμο. Όλοι οι πόλεμοι του Ισραήλ έγιναν στρατός εναντίον στρατού και υπόκειντο στους διεθνείς νόμους του πολέμου. Αυτή τη φορά δεν έγινε αυτό. Μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία λέγεται Χαμάς πέρασε τα σύνορα αιφνιδίως δηλαδή, έσπασε σε καμιά εικοσαριά σημεία τα σύνορα, μπήκε σε 20 περίπου χωριά, ίσως 21 και εκεί απλά έσφαξε ανθρώπους. Αυτά τα είδαμε με τα μάτια μας».

«Αυτή τη στιγμή το κλειδί δεν είναι οι όμηροι αλλά το Ισραήλ κάνει κάθε προσπάθεια για να επιστραφούν επειδή πρωτίστως το ενδιαφέρουν οι πολίτες του. Δεν ξέρω εάν θα επιστραφούν οι όμηροι γιατί πριν μερικές μέρες η Χαμάς είπε ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν οι όμηροι εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος» ανέφερε.

Όπως εκτίμησε «αυτό είναι καλό σημάδι γιατί φαίνεται πως η Χαμάς δεν τον πολυθέλει τον πόλεμο. Δεν το περίμενε πως το Ισραήλ θα μπει με τέτοια δύναμη στον πόλεμο».

«Το πρώτο στάδιο ήταν η είσοδος της Χαμάς στα χωριά, οι βομβαρδισμοί της Χαμάς διαφόρων πόλεων στο Ισραήλ, όπως του Τελ Αβίβ, ακόμα και της Χάιφα. Πάντως το Ισραήλ έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή» επισήμανε.

Προέβλεψε πως «Θα είναι δύσκολη επιχείρηση η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Θα κρατήσει αρκετά, ίσως και πάνω από μήνα» και συμπλήρωσε « το Ισραήλ θα μπει με σκοπό να εξουδετερώσει τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς και να εξοντώσουν τους αρχηγούς της, που οι περισσότεροι δεν βρίσκονται στη Γάζα αλλά στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται στη Γάζα είναι στις υπόγειες στοές.

Για την τύχη των αμάχων που πήραν εντολή εκκένωσης της Βόρειας Γάζας, υποστήριξε πως «Σε κανέναν πόλεμο το Ισραήλ δεν βομβάρδισε άμαχο πληθυσμό. Στην περίπτωση αυτή η Γάζα είναι γεμάτη με άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ τους ειδοποίησε να πάνε προς τον νότο».

« Μέχρι τώρα έχουν φύγει πάνω από 600 χιλιάδες άμαχοι, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές».

«Ακόμη και να υπάρχει κάποια αχτίδα διπλωματικού φωτός είναι μακρυά. Προσώρας δεν το συζητάνε» σημείωσε.

«Η προετοιμασία για την χερσαία επιχείρηση είναι πολύ πολύπλοκη» ανέφερε.

«Φυσικά και φοβάμαι επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αλλά περισσότερο και από εμένα την φοβάται η Αμερική. Το πρόβλημα είναι πιθανή εμπλοκή του Ιράν και τότε μιλάμε για παγκόσμιο πόλεμο» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος