ertnews.gr

Γεωπολιτικές εντάσεις προκαλεί η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Ποιες θα είναι οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Π. Βαμβακά (video)

Η 82χρονη Αμερικανίδα πολιτικός έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο αυτοδιοικούμενο νησί του Ειρηνικού με τις συνέπειες από την επίσκεψή της να είναι ακόμη απροσδιόριστες.
03/08 13:50
Γεωπολιτικές εντάσεις προκαλεί η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Ποιες θα είναι οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Π. Βαμβακά (video)

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ταϊπέι που επικρίνεται σφοδρά από την Κίνα. (Taiwan Presidential Office via AP)

Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι η Αμερική «θα πληρώσει το τίμημα» σε περίπτωση που η πρόεδρος του Αμερικανικού Κογκρέσου επισκεφτεί την Ταϊβάν, η Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι. Ο Πέτρος Βαμβακάς, εκτελεστικός διευθυντής στο Ίδρυμα Μελετών Ανατολικής Μεσογείο και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Emmanuel College, μιλά στην ΕΡΤ γι’ αυτή τη σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία.

«Η συγκεκριμένη επίσκεψη της κ. Πελόζι, που είναι το νούμερο 3 στην  ηγεσία της Αμερικής, έχει πολλές πτυχές» είπε o κ. Βαμβακάς προσθέτοντας ότι με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία της 82χρονης πολιτικού «είδαμε και διαμάχη μεταξύ του Κογκρέσου και του Αμερικανού προέδρου».

Μιλώντας στην εκπομπή «Απο τις Έξι» ο διεθνολόγος αποκάλυψε και τον μεγάλο προβληματισμό που εκφράζεται από αναλυτές στην Αμερική για τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης που μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα ακόμα και για κάποιο θερμό επεισόδιο.

«Η επίσκεψη αυτή βασίζεται στις σχέσεις φιλίας που αναπτύχθηκαν από το 1979, επί εποχής Κάρτερ», είπε ο καθηγητής που διδάσκει στη Βοστόνη, τονίζοντας ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια. Γεγονός που δικαιολογεί αυτή την διπλωματική επίσκεψη που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει αυτό που αναδεικνύουν πολλοί σχολιαστές, το πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να έχουν απέναντί τους την ίδια περίοδο την Κίνα και τη Ρωσία, δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Αναλύοντας τις κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα ο κ. Βαμβακάς δήλωσεστην ΕΡΤ πως «βρισκόμαστε σε μια αναθεωρητική τροχιά. Αυτά που βλέπουμε στην Ουκρανία, στη γειτονιά τη δική μας (Βαλκάνια) και στη νοτιοανατολική Ασία όλα συνδέονται».

Όπως είπε «υπάρχουν πολλές δυνάμεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που αμφισβητούν την ηγεμονική στάση της Αμερικής. Η νοτιοανατολική Ασία είναι άλλος ένας πυρήνας που γίνεται η αμφισβήτηση».

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version