Γεωπολιτικές εντάσεις προκαλεί η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Ποιες θα είναι οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Π. Βαμβακά (video)

Array

Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι η Αμερική «θα πληρώσει το τίμημα» σε περίπτωση που η πρόεδρος του Αμερικανικού Κογκρέσου επισκεφτεί την Ταϊβάν, η Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι. Ο Πέτρος Βαμβακάς, εκτελεστικός διευθυντής στο Ίδρυμα Μελετών Ανατολικής Μεσογείο και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Emmanuel College, μιλά στην ΕΡΤ γι’ αυτή τη σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία.

«Η συγκεκριμένη επίσκεψη της κ. Πελόζι, που είναι το νούμερο 3 στην  ηγεσία της Αμερικής, έχει πολλές πτυχές» είπε o κ. Βαμβακάς προσθέτοντας ότι με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία της 82χρονης πολιτικού «είδαμε και διαμάχη μεταξύ του Κογκρέσου και του Αμερικανού προέδρου».

Μιλώντας στην εκπομπή «Απο τις Έξι» ο διεθνολόγος αποκάλυψε και τον μεγάλο προβληματισμό που εκφράζεται από αναλυτές στην Αμερική για τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης που μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα ακόμα και για κάποιο θερμό επεισόδιο.

«Η επίσκεψη αυτή βασίζεται στις σχέσεις φιλίας που αναπτύχθηκαν από το 1979, επί εποχής Κάρτερ», είπε ο καθηγητής που διδάσκει στη Βοστόνη, τονίζοντας ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια. Γεγονός που δικαιολογεί αυτή την διπλωματική επίσκεψη που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει αυτό που αναδεικνύουν πολλοί σχολιαστές, το πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να έχουν απέναντί τους την ίδια περίοδο την Κίνα και τη Ρωσία, δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Αναλύοντας τις κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα ο κ. Βαμβακάς δήλωσεστην ΕΡΤ πως «βρισκόμαστε σε μια αναθεωρητική τροχιά. Αυτά που βλέπουμε στην Ουκρανία, στη γειτονιά τη δική μας (Βαλκάνια) και στη νοτιοανατολική Ασία όλα συνδέονται».

Όπως είπε «υπάρχουν πολλές δυνάμεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που αμφισβητούν την ηγεμονική στάση της Αμερικής. Η νοτιοανατολική Ασία είναι άλλος ένας πυρήνας που γίνεται η αμφισβήτηση».

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος