Μ. Γαβουνέλη, ΕΛΙΑΜΕΠ: Δεν μπορεί να επιλυθεί η κατάσταση χωρίς πολιτική συμφωνία

«Οι κανόνες του πολέμου, αυτό που σήμερα λέμε διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι η προσπάθεια που κάνουμε να ρυθμίσουμε το χάος μιας σύναξης και επομένως το τι μπορούμε να κάνουμε είναι προφανώς πεπερασμένο» σημείωσε μεταξύ άλλων η Μαρία Γαβουνέλη, γενική Διευθύντρια ΕΛΙΑΜΕΠ μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφορικά με το τι είναι και αν υπάρχει το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» συμπληρώνοντας πως «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στηρίζεται στην αρχή της διάκρισης. Η διάκριση ανάμεσα στον μαχητή και στον άμαχο, διάκριση ανάμεσα στον στρατιωτικό στόχο και το αστικό αγαθό».

Επιπλέον ειδική αναφορά έκανε στην προστασία των στόχων που πρέπει να μείνουν εκτός του πολέμου τονίζοντας πως «η διάκριση αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τα δύο μέρη. Άρα το ένα μέρος δεν βομβαρδίζει το νοσοκομείο, το άλλο μέρος δεν κρύβεται στο νοσοκομείο. Η προστασία αυτή δεν είναι μονομερής, είναι προστασία και από τις δύο πλευρές. Και εκεί βλέπουμε τα τρομερά προβλήματα που βλέπουμε στη Γάζα».

«Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε με μια τρομακτική επίθεση της Χαμάς, η οποία μπήκε στα σπίτια απλών ανθρώπων έσφαξε, δολοφόνησε» σημείωσε η κ. Γαβουνέλη αλλά υπογράμμισε πως «η μία σφαγή δεν δικαιολογεί την άλλη».

Επιπλέον προσέθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο μέσα στην πόλη, μέσα στον αστικό ιστό. Όλα τα προβλήματα μεγεθύνονται και είναι απολύτως προφανές ότι δεν μπορεί να επιλυθεί αυτή η κατάσταση χωρίς μια πολιτική συμφωνία από πίσω» και συμπλήρωσε πως ιστορικά κάθε φορά που έχουμε ένα πρόβλημα, πόλεμο ή οποιαδήποτε ανάφλεξη στην περιοχή, 3-5 χρόνια μετά έχουμε κάποια προσπάθεια ειρήνευσης. «Θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια ειρήνευσης εδώ θα έρθει λίγο νωρίτερα» τόνισε.

Παράλληλα, αναφορικά με τον στόχο του Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς, πρόσθεσε πως «επίσης, ιστορικά έχει διαπιστωθεί ότι ποτέ δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους τρομοκράτες χωρίς μια πολιτική λύση από πίσω» υπενθυμίζοντας συζητήσεις αυτής της μορφής που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας σημειώνοντας τη βεβαιότητά της πως «η Χαμάς και εδώ θα επιβιώσει. Το θέμα είναι να μην εξοντωθεί το σύμπαν προσπαθώντας να κυνηγήσουμε τη Χαμάς» κάνοντας λόγο για ένα όριο το οποίο θα ωθήσει τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος