Γ. Χουλιάρας για σεισμό στο Μαρόκο: Είναι μακριά από τον ελλαδικό χώρο, δεν μπορεί να μας επηρεάσει

Για τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο, με πάνω από 2.000 νεκρούς, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room” και στους Χρήστο Παγώνη και Εύα Περώνα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι δεν είναι συνηθισμένη η χώρα σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς. “6,8 Ρίχτερ είναι τεράστιο μέγεθος για το Μαρόκο. Έχουν πάνω από 100 χρόνια να ζήσουν τέτοιο σεισμό και τέτοια καταστροφή. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα. Δεν εφαρμόζεται αντισεισμικός κανονισμός, οπότε φυσιολογικό είναι να έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες”.

Ο σεισμός αυτός είναι πολύ μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δεν μπορεί να επηρεάσει εμάς. Ένας άλλος λόγος που έγινε αυτή η τεράστια καταστροφή, εκτός από την κατάσταση των σπιτιών, είναι ότι το βάθος του σεισμού ήταν μικρό. Ήταν στα 14 χιλιόμετρα. Οι μετασεισμοί είναι πιο ρηχοί και γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχουμε καταγράψει αμέσως μετά τον 6,8 ήταν 4,9 Ρίχτερ. Αυτό μας έδωσε και την πρώτη ένδειξη ότι έχουμε μετασεισμική ακολουθία, ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Από κει και πέρα, δυσκολευόμαστε σαν επιστημονική κοινότητα να παρακολουθήσουμε τη μετασεισμική δραστηριότητα, διότι δεν υπάρχουν σεισμολογικό δίκτυα, δεν υπάρχουν δίκτυα κοντά στα επίκεντρα των σεισμών, ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να δώσουμε μια εικόνα της εξέλιξης” πρόσθεσε.

Τεράστιο το ρήγμα που παρήγαγε τον σεισμό, είναι γνωστό το ρήγμα. Δεν έχουν όμως τακτικά αυτούς τους σεισμούς. Εμείς παραδείγματος χάρη είχαμε 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο το 2018 και πάλι είχαμε 7 Ρίχτερ στη Σάμο δύο χρόνια αργότερα. Είναι πιο τακτικοί αυτοί οι σεισμοί στον ελλαδικό χώρο παρά στην περιοχή του Μαρόκου” κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος