Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισέρχεται σε νέο στάδιο, με τον πολυσυζητημένο κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στον Λίβανο βρίσκεται ενώπιόν μας και επισήμως πλέον, όπως επεσήμανε ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην καθημερινή ειδησεογραφική εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews με την δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα, αναφερόμενος στην χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει ως «σκοπό πολέμου» την επιστροφή των πολιτών της χώρας που κλήθηκαν να εκκενώσουν τις πόλεις τους στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου από τον περσινό Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
Σχολιάζοντας τις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην συνοικία Ντάχια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, τη στιγμή που εκρήγνυνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου τα μπίπερ των στελεχών της οργάνωσης, που χρησιμοποιούνταν ως μέσο ενδοσυνεννόησης, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι στο Ισραήλ δεν σχολιάζονται οι δραματικές αυτές εξελίξεις. Εκτίμησε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να σχολιαστούν οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως ακριβώς έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, παρότι τα ισραηλινά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ισραηλινή κυβερνοεπίθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι η σημερινή δραματική εξέλιξη στον Λίβανο δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και την απαρχή μίας διευρυμένης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, καθότι, από όσα, επισήμως τουλάχιστον, ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δεν ορίσθηκε συγκεκριμένο επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα.
O θόρυβος για πιθανή καθαίρεση του Γιοάβ Γκάλαντ
Από την άλλη, χθες το βράδυ προέκυψε αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο της ισραηλινής επικαιρότητας το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, λόγω των επικρίσεων που εξέφρασε κατά καιρούς για τον τρόπο διαχείρισης του πολέμου εκ μέρους του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι θα ήταν πραγματικά πολύ περίεργο για τα τοπικά δεδομένα να αντικατασταθεί ένας Υπουργός Άμυνας ενόσω ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αναφερόμενος μάλιστα στον τέως υπουργό δικαιοσύνης, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος κατά πληροφορίες φερόταν να αποτελέσει τον διάδοχο του Γκάλαντ στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την έκπληξή του για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, καθότι, κατά κοινή ομολογία, στερείται στρατιωτικής πείρας αλλά και επαφών με το σημερινό στρατιωτικό κατεστημένο.
Εν τέλει, όπως προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων και τοπικών πολιτικών παρατηρητών, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο χθεσινός θόρυβος που δημιουργήθηκε στην ισραηλινή ειδησεογραφία μοιάζει περισσότερο με «τεχνητή κρίση».
Συγκεκριμένα, σε διάφορες περιστάσεις καθ’ όλη την διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν, ο Γιοάβ Γκάλαντ φάνηκε να «εκνευρίζει» το περιβάλλον Νετανιάχου και τις δεξιότερες φωνές της κυβέρνησης, επειδή συχνά τασσόταν υπέρ των παραινέσεων της διακυβέρνησης Μπάιντεν για πίστωση χρόνου υπέρ των διπλωματικών κινήσεων εκτόνωσης της έντασης. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ο χθεσινός θόρυβος ουσιαστικά είχε στόχο να μειωθεί ο ιδιότυπος «παράλληλος δίαυλος» συνεννόησης μεταξύ Γκάλαντ και Ουάσιγκτον και να δοθεί ένα τέλος σε μία κατάσταση που δυσαρεστούσε το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Από την άλλη, επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, δεν αποκλείεται εν τέλει να περιληφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό ο Γκιντόν Σάαρ, προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική ιδεολογική/παραταξιακή συνοχή. Για την ώρα, όμως, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Γιοάβ Γκάλαντ από την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος