Το στρατηγικό αποτύπωμα της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και τη σημασία τη λήξης της 25ετούς περιόδου ψυχρότητας μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας, ανέλυσε ο επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στην καθημερινή ειδησεογραφική εκπομπή UPDATE του ERTNEWS και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα φέρει την ειρήνη;
Το κίνητρο των σημαντικών συμφωνιών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο ηγέτης του Λευκού Οίκου με τις κυβερνήσεις του Ριάντ, της Ντόχα και του Αμπού Ντάμπι βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την λογική που θέλησε να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, προωθώντας τότε «το Deal του Αιώνα», παρουσιάζοντας μάλιστα και έναν χάρτη επίλυσης – κατά την άποψή του – της διένεξης Ισραήλ και Παλαιστινίων, επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, διευκρινίζοντας ότι , όπως τότε, έτσι και τώρα, η αμερικανική διακυβέρνηση πιστεύει πως η οικονομική ευημερία θα φέρει και την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, ενώ κατά την πρώτη του θητεία, οι λύσεις που πρότεινε ικανοποιούσαν τις ισραηλινές επιδιώξεις, τώρα φαίνεται πως οι κινήσεις του Τραμπ με αποδέκτες τους ηγέτες πλούσιων αραβικών χωρών εκτυλίσσονται εν μέσω μίας τελείως διαφορετικής συγκυρίας, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι σημερινές σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας δεν είναι σήμερα οι ίδιες όπως τότε.
Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας
Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του εξαιρετικά φορτωμένου προγράμματος των συναντήσεων Τραμπ ήταν η άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον κατά της Συρίας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος σε μία περίοδο ψυχρότητας 25 ετών. Πρόκειται για ένα γεγονός, που αναβάθμισε κατά πολύ την διπλωματική και πολιτική θέση του προσωρινού Προέδρου της Συρίας, Άχμαντ Αλ-Σάραα, ο οποίος μόλις μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν καταγεγραμμένος στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως καταζητούμενος ισλαμιστής τρομοκράτης.
Αμερικανικά δώρα αλλά και απαιτήσεις προς τον Σύρο Πρόεδρο
Ωστόσο, τα ‘οικονομικά δώρα’ που απέκτησε η σημερινή πολιτική ηγεσία της Συρίας φαίνεται πως συνοδεύονται με υποχρεώσεις. Ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ανήμερα της συνάντησης Τραμπ-Αλ Σάραα, η αμερικανική πλευρά συνέστησε στην κυβέρνηση της Δαμασκού να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αραβικών χωρών που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ – μία πληροφορία που απέφυγε να σχολιάσει ή να διαψεύσει ο Σύρος Πρόεδρος. Με βάση, λοιπόν, αυτό το δεδομένο, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση της Δαμασκού να προβεί σε μία τέτοια κίνηση, καθότι αυτό θα σήμαινε ότι θα κληθεί να αποδεχτεί την οριστική απώλεια των Υψωμάτων του Γκολάν, που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967 και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία, τα αναγνώρισε ως αναπόσπαστο τμήμα της ισραηλινή εδαφικής επικράτειας. Πέραν αυτού όμως, μια άλλη δημοσιογραφική διαρροή που σχολιάζεται ευρέως στα διεθνή μέσα, είναι ότι οι ΗΠΑ φέρονται να ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ-Σάραα να εκδιώξει από την χώρα του τους πυρήνες του ISIS, μεγάλη μερίδα των οποίων έχουν ταυτόσημες ιδεολογικές καταβολές με την παράταξη που κυβερνά τη Συρία αυτή τη στιγμή.
Ισχύει το ισραηλινό τελεσίγραφο για την ανακατάληψη της Γάζας
Τέλος, αναφερόμενος στο διαρκές αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, ο Γαβριήλ Χαρίτος εξέφρασε την απαισιοδοξία του, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας ίχνους ζωής από τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμαντ Σινουάρ, ύστερα από τις δύο αλλεπάλληλες ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στο Χαν Γιούνις πριν από δύο ημέρες. Περιγράφοντας το τρέχον στάδιο των διαπραγματευτικών επαφών που θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει από προχθές αργά το βράδυ στην Ντόχα, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι η ηγετική ομάδα της Χαμάς που είναι εγκατεστημένη στην καταρινή πρωτεύουσα αδυνατεί να επικοινωνήσει με τον Μοχάμαντ Σινουάρ για να συντονίσει τις κινήσεις της μαζί του, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι ο ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα δεν βρίσκεται πια στη ζωή – με ό,τι αυτό θα σημαίνει τόσο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, όσο και για την κατάσταση επί του πεδίου. Μάλιστα, μεταφέροντας το κλίμα που ισχύει στο Ισραήλ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν ενταθεί σημαντικά, ενώ η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν δείχνουν να αποσύρουν ή να διασκευάζουν το άτυπο τελεσίγραφο που έθεσαν, σύμφωνα με το οποίο επίκειται η εφαρμογή του σχεδίου ανακατάληψης της Γάζας μόλις ο Πρόεδρος Τραμπ ολοκληρώσει την περιοδεία του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος