Σχέδιο μεταφοράς με κάθε μέσο και σε πολυάριθμα σημεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Γάζας είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Περιγράφοντας τι επικρατεί στην Γάζα, ο κ. Χαρίτος μετέφερε πως συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κάθε μέρα και κάθε βράδυ από την αεροπορία και από το Ναυτικό, με τον κλοιό γύρω από την πόλη της Γάζας να στενεύει.
«Αυτό το οποίο θα είχα να παρατηρήσω, που νομίζω ότι είναι καμιά πυξίδα για το τι θα επακολουθήσει κατά το επόμενο διάστημα, αυτό διαισθάνομαι και έχω τα σημάδια να πιστεύω ότι είναι έτσι, εδώ και δυο ημέρες στα ισραηλινά μέσα τονίζεται το γεγονός ότι στο υπόγειο του νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που είναι στην πόλη της Γάζας, είναι ουσιαστικά το νευρικό σύστημα της Χαμάς. Δηλαδή, είναι το γραφείο Τύπου, είναι τα γραφεία των ηγετικών στελεχών που έχουν παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα και έχει γίνει ειδική αναφορά για τον Σινουάρ, που είναι το ηγετικό στέλεχος, το ανώτατο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζω ότι ο Σάλεζ Αλ-Αρούρι είναι στο Λίβανο, στη Βηρυτό και ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς είναι στο Κατάρ, είναι ουσιαστικά αυτός που μιλάει για τη Χαμάς και αφορά την τύχη των αιχμαλώτων και το τι θα γίνει με τους αιχμαλώτους. Θεωρώ λοιπόν ότι στόχος των Ισραηλινών ουσιαστικά είναι το υπόγειο του νοσοκομείου Σίφα και γενικότερα τα μέρη όπου κρύβονται τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Αλλά όταν μιλάμε για ένα νοσοκομείο που έχει ασθενείς, έχει τεθεί και το θέμα το ανθρωπιστικό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες ανακοινώθηκε από τα Εμιράτα ότι με απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι έτοιμα για τη λειτουργία ενός υπαίθριου νοσοκομείου μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, προφανώς στο νότιό της τμήμα. Έχει ανακοινωθεί αργά χθες το βράδυ ότι ήδη έχουν φτάσει πέντε αεροπλάνα από το Άμπου Ντάμπι στο αεροδρόμιο του Ελ Αρίς, που είναι αιγυπτιακή πόλη στα παράλια της Μεσογείου, στο Βόρειο Σινά, όπου έχει συγκεντρωθεί όλη η υλικοτεχνική υποδομή για ένα νοσοκομείο με 150 κλίνες που θα έχει μια ποικιλία από τμήματα και κλινικές» ανέφερε ο κ. Χαρίτος.
Κατά 90% όλη αυτή η προετοιμασία έχει να κάνει με τους ασθενείς των νοσοκομείων της Γάζας σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο. «Μπορώ να πω ότι επιβεβαιώνεται αυτή η συλλογιστική από πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί πριν από λίγο από το κρατικό κανάλι εδώ στο Ισραήλ, ότι αυτή η διοργάνωση έγινε σε συνεννόηση και με τους Ισραηλινούς, συν το γεγονός ότι πριν από τρεις ημέρες ο Νετανιάχου εξέπληξε με μια κίνησή του, αντιδρώντας προφανώς στις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει ανά τον κόσμο αλλά και τις πιέσεις των Αμερικανών για το θέμα των αμάχων, καλώντας τους ηγέτες της Δύσης να αναλάβουν την πρωτοβουλία οι χώρες τους να μεταφέρουν είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γάζας, όχι μόνο από το Σίφα και από άλλα και να μεταφερθούν σε νοσοκομεία ή να λειτουργήσουν πλωτά νοσοκομεία σε περιοχές και χώρες της περιοχής. Και εδώ μπαίνει ο ρόλος της Κύπρου που συζητιέται πολύ σοβαρά. Είδαμε και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εκφράζεται πολύ θετικά για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια πλωτή εξέδρα, αποβάθρα στο λιμάνι της Λεμεσού ή ίσως και στο λιμάνι της Λάρνακας που θα φιλοξενήσει πλωτά νοσοκομεία. Και με αυτή την κίνηση είχε ανακοινωθεί πριν από ένα τριήμερο ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει ένα πλωτό νοσοκομείο ή ακόμα και να βοηθήσει με την αεροπορική μεταφορά ασθενών από τη Γάζα προς τις χώρες της περιοχής» προσέθεσε ο κ. Χαρίτος.
Ως προς το πιο κρίσιμο σημείο, που δεν είναι άλλο από το πώς θα γίνει η μεταφορά των ασθενών, η εκτίμηση του κ. Χαρίτου είναι πως αυτό είναι που συζητήθηκε από τον κ. Μπλίνκεν και με τους Ισραηλινούς και με τους υπουργούς Εξωτερικών στο Αμμάν που είχε βρεθεί και της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ, τα Εμιράτα και με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, ούτως ώστε πριν προχωρήσουν οι Ισραηλινοί σε αυτό το σχέδιο, δηλαδή να βάλουν κατά τρόπον που θεωρούν ότι εκεί είναι το νευρικό σύστημα της Χαμάς, προηγουμένως να έχουν καταφέρει να εκκενώσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γάζας, γιατί θα είναι μια επιχείρηση πολύ δύσκολη και περίπλοκη.
«Τώρα συλλέγουμε τα κομμάτια του παζλ. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά από τον τονισμό των ισραηλινών μέσων είναι ένα βαρόμετρο αυτή η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, όπως και η στοχοποίηση του Σινουάρ. Μάλιστα υπήρχε και η δήλωση από τον υπουργό Άμυνας, τον Γιόαβ Γκάλαντ πριν από δυο ημέρες, που ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το συγκεκριμένο όνομα ότι είναι στόχος» σημείωσε ο κ. Χαρίτος.
Σήμερα έχουν συμπληρωθεί 30 ημέρες από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, επισήμανε και για την εβραϊκή παράδοση οι 30 ημέρες είναι το αντίστοιχο των 40 ημερών που είναι για τους χριστιανούς τα μνημόσυνα, οπότε έχουν προγραμματιστεί επιμνημόσυνες δεήσεις με την κυριότερη στο Τείχος των Δακρύων, μια πρωτοβουλία που δεν είναι από το κράτος, αλλά από τους ανθρώπους που έχουν κινητοποιηθεί από το ίντερνετ, το Facebook και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος