Γ. Χαρίτος: Προληπτική ισραηλινή ανάφλεξη των μετώπων σε Λίβανο και Γάζα ενόψει της 7ης Οκτωβρίου

Η αποψινή (5-6/10) ανάφλεξη των πολεμικών μετώπων ενόψει της αυριανής συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, η διπλωματική κρίση Γαλλίας – Ισραήλ και ο συντονισμός των φιλοδυτικών δυνάμεων της περιοχής ενόψει μίας νέας έξαρσης εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews με τους Μάκη Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη, ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης της ελληνικής υπηρεσίας της Ντόιτσε Βέλλε.

Ελεγχόμενη ανάφλεξη σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη

Αναφερόμενος στους εντατικούς συνεχείς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας στον Νότιο Λίβανο αλλά και στη συνοικία Ντάχια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται σε μία συντονισμένη ανάφλεξη των πολεμικών μετώπων εκ μέρους με πρωτοβουλία του Ισραήλ, επειδή, όπως να αναφέρεται στα τοπικά μέσα, έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενδείξεις πως κατά την αυριανή 7η Οκτωβρίου, που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, οι οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ και γενικότερα οι δυνάμεις του «Άξονα της Αντίστασης» προετοίμαζαν εκπλήξεις στα ισραηλινά στρατεύματα. Με βάση αυτήν την θεώρηση, σήμερα ανακοινώθηκε ότι μία ισραηλινή ταξιαρχία μεταφέρθηκε από τον «Άξονα Φιλαδέλφειας» της μεθορίου Γάζας-Αιγύπτου στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, όπου και επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τώρα πλήττοντας θέσεις της Χαμάς. Ειδικότερα, ως προς την κατάσταση της Γάζας, οι Ισραηλινοί φέρονταν να αναμένουν προσπάθεια της Χαμάς να ενθαρρύνει μετακινήσεις Παλαιστινίων από το νότιο προς το βόρειο τμήμα της Γάζας. Όσον αφορά την εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Δυτική Όχθη, με επίκεντρο την πόλη Τουλκάρεμ, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι η περαιτέρω ανάφλεξη του συγκεκριμένου μετώπου εκ μέρους των Ισραηλινών βασίζεται στην ίδια λογική «πρόληψης» μίας ενδεχόμενης δραματικής έκπληξης κατά την αυριανή μέρα, που είναι φορτισμένη με ποικίλους συμβολισμούς.

Περιφερειακές προετοιμασίες για επικείμενη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ

Ωστόσο, εκτός από τα μέτωπα Γάζας, Λιβάνου και Δυτικής Όχθης, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εντείνονται και οι προετοιμασίες σε περιφερειακό, πλέον, επίπεδο, ενόψει του αναμενόμενου ισραηλινού κτυπήματος κατά του Ιράν, ύστερα από την πρόσφατη πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι δεν ήταν τυχαία η εσπευσμένη χθεσινή μετάβαση στο Ισραήλ του Μάικλ Κερίλα, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή (), παρότι η επίσκεψή του είχε προσδιοριστεί για τα μέσα της εβδομάδας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, σκοπός των επαφών του Κερίλα ήταν ο συντονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των υπόλοιπων αραβικών φιλοδυτικών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μία πρόσθετη ιρανική επίθεση, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα σημειωθεί μετά το επικείμενο ισραηλινό κτύπημα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η σημερινή «ελεγχόμενη ανάφλεξη» των μετώπων εκ μέρους του Ισραήλ να συσχετίζεται με επικείμενες επιχειρήσεις του Ιράν, είτε πριν είτε ανήμερα της αυριανής κρίσιμης 7ης Οκτωβρίου. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος στην ανάλυσή του, το Ισραήλ συνεχίζει να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο και, κυρίως, τον χρόνο του κτυπήματός του στο Ιράν – αξιοποιώντας και το εορταστικό τριήμερο της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, οπότε και μειώνονται στο ελάχιστο οι ειδησεογραφικές εκπομπές στα τοπικά ισραηλινά ΜΜΕ.

Διπλωματική κρίση Ισραήλ – Γαλλίας

Τέλος, αναφερόμενος στην διπλωματική κρίση που προέκυψε χθες μετά την απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, να σταματήσει η πώληση γαλλικού οπλισμού στο Ισραήλ, ο Γαβριήλ Χαρίτος σχολίασε ότι, παρά την μεγάλη σημασία αυτής της εξέλιξης, η ισραηλινή ειδησεογραφία δεν κάλυψε ιδιαίτερα το γεγονός, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο περιεχόμενο του χθεσινού διαγγέλματος-απάντηση του Νετανιάχου προς τον Γάλλο Πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας ότι η έλλειψη γαλλικού οπλισμού δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, δεν αποκλείεται η Γαλλία να είχε ήδη πληροφορηθεί για τις αποψινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο – μία χώρα με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον γαλλικό παράγοντα – και, ως εκ τούτου, οι δηλώσεις Μακρόν κρίνονται όχι μόνο αναμενόμενες, αλλά, κυρίως, απαραίτητες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος