«Θεωρώ ότι έχουμε μπει σε αντίστροφη μέτρηση, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία που να μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες ή εν πάση περιπτώσει βραχυπρόθεσμα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου» δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ – Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας της Γαλλίας Γιώργος Τζογόπουλος, στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο την Μαρία Γεωργίου αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.
«Είναι μια εξελισσόμενη διπλωματική διαδικασία εδώ και αρκετούς μήνες, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συζητιέται μεταξύ της μιας και της άλλης πλευράς. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε μια εκεχειρία που να οδηγεί σε συμφωνία ειρήνης. Και το λέω αυτό γιατί, αυτή τη στιγμή η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι θετική για την Ουκρανία, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει μία απόφαση η ουκρανική πλευρά.
Αν συνεχιστεί ο πόλεμος είναι κακό, αν σταματήσει ο πόλεμος και πάρει η Ρωσία πολιτικά αυτά τα οποία έχει πετύχει στο στρατιωτικό πεδίο επίσης είναι ένα κακό σενάριο. Άρα λοιπόν καλείται ο πρόεδρος Ζελένσκι να πάρει μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και εξαιρετικά δύσκολο είναι να την πάρει» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς το ζήτημα των εκλογών στην Ουκρανία, τις οποίες αποδέχεται ο κ. Ζελένσκι, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας ο κ. Τζογόπουλος επισήμανε ότι ακόμα και εκεχειρία να υπάρξει, είναι πάρα πολύ δύσκολο για μία χώρα η οποία υποφέρει από την εισβολή εδώ και τρεισήμισι χρόνια, να μπορέσει να οργανώσει τις εκλογές. «Επίσης δεν ξέρουμε πού θα βρίσκονται οι Ουκρανοί που θα ψηφίσουν. Πολλοί έχουν φύγει από τη χώρα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή δηλαδή ένα άγνωστο τοπίο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν σε διοργάνωση εκλογών. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με εκεχειρία να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία» προσέθεσε ο κ. Τζογόπουλος.
Απαντώντας τέλος, στο κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της αμερικανικής πλευράς για ταχεία επίλυση του αδιεξόδου, ανέφερε τα εξής:
«Πρώτα πρώτα, η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον αρχικό στόχο του πολέμου πριν από τρεισήμισι χρόνια, που ήταν να μη γίνει πόλεμος επί της ουσίας και εξαρχής να πάρει το Κίεβο. Οπότε, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα τα οποία δημιουργήθηκαν στη συνέχεια, νομίζω ότι στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας κερδίζει σταδιακά έδαφος η Ρωσία, αλλά με τεράστιο κόστος.
Από κει και πέρα, ο Τραμπ είναι ένας πρόεδρος ο οποίος θέλει να πετύχει μια συμφωνία για τους δικούς του λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με τη σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας. Νομίζω ότι θα προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή και αν όχι άμεσα, νομίζω σε λίγους μήνες θα μπορέσει να πετύχει κάτι το οποίο εξυπηρετεί τη γενικότερη θεώρηση πραγμάτων που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποτυπώνεται και στο τελευταίο κείμενο της Αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος