Ως «δυσάρεστη παρένθεση επιλύσεως του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Πρέσβης επί τιμή και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Σαββαΐδης, προσθέτοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως το ελληνικό αίτημα δεν είναι σύγχρονο αλλά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχουν έγγραφα σχετικά με την επιδίωξη της Ελλάδας να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα Μάρμαρα στο φυσικό τους περιβάλλον, την Ακρόπολη, ακόμη και από την εποχή του Όθωνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Διπλωματική απρέπεια» από Σούνακ: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη
«Είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα» τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, σημείωσε πως ήταν «πάρα πολύ δυσάρεστο» υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο «είναι σπάνια τέτοια επεισόδια στη διεθνή ζωή» αλλά πως «με πλήρη συγκρισιμότητα, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει υπάρξει άλλο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Πώς σχολιάζει το Politico την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη
Βέβαια υπενθύμισε και χειρότερες εκδοχές διπλωματικών επεισοδίων στη διάρκεια διεξαγωγής επίσημων επισκέψεων οι οποίες διεκόπησαν.
Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο κ. Σαββαΐδης υπογράμμισε και πάλι τη δυσάρεστη εξέλιξη τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη γενικότερη τροχιά των ελληνοβρετανικών σχέσεων αλλά και την προοπτική τους» υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του να ξεπεραστεί. Μάλιστα τόνισε πως προς σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να οδεύουν τα πράγματα και με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον τόνισε την προσωπική του εκτίμηση πως θα υπάρχει και συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί ούτε οι Βρετανοί αισθάνονται ωραία όπως εξελίχθηκε αυτό το γεγονός, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζει η θέση της Βρετανίας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου — 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη
Ερωτηθείς για τους λόγους που ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη σημείωσε πως δεν ευσταθεί η δικαιολογία πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε πρώτα τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός είδε μέσω αυτής της συνάντησης και μέσω των δημοσίων δηλώσεων, ότι αυτό το θέμα θα έρθει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση των δύο κομμάτων στη Μ. Βρετανία, οδηγώντας τον στο να το χειριστεί απολύτως «αδέξια πολιτικά».
Μάλιστα έκανε λόγο και στην πολιτική απειρία του Ρ. Σούνακ αλλά και στο ότι «ζύγισε» πως αυτό το θέμα θα τον υπερφαλαγγίσει στον δημόσιο χειρισμό καθώς η χώρα θα πλησιάζει προς τις εκλογές.
Τέλος σημείωσε πως ούτε την Ελλάδα συμφέρει να γίνει ζήτημα εκλογικής διαμάχης στις βρετανικές εκλογές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος