«Με στοιχεία που έχει δώσει η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία στην παράκτια ζώνη και στην πόλη της Βαλένθια είχαμε ελάχιστη βροχόπτωση. Ουσιαστικά όλο το νερό σημειώθηκε στον ορεινό όγκο και δυτικότερα της περιοχής. Άρα όλο το νερό από τη λεκάνη απορροής κατέβηκε στα παράκτια τμήματα» επισήμανε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ μετεωρολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.
«Επομένως, σε ένα βαθμό εκείνη τη στιγμή έλαβαν χώρα όλα πολύ γρήγορα, από το μεσημέρι. (…) Το οποίο ενδεχομένως να έχει παίξει έναν ρόλο και στην εγρήγορση του κόσμου» προσέθεσε ο κ. Παπαβασιλείου.
«Πρόκειται για ένα γεγονός που ήταν προβλέψιμο τις προηγούμενες ημέρες. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι ουσιαστικά η ανατολική Ισπανία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού από την Κυριακή και μετέπειτα. Και πράγματι, δυστυχώς επαληθεύθηκαν τα δεδομένα, μιας και τα λέγαμε κυρίως από την Πέμπτη και κυρίως την προηγούμενη Παρασκευή, ήδη υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία που έδειχναν ότι σιγά σιγά οδεύουμε προς ένα σημαντικό επεισόδιο την περασμένη Τρίτη, πριν από δύο ημέρες δηλαδή. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο προετοιμασίας δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει συμβεί. Ωστόσο από άποψη μετεωρολογική υπήρχαν τα στοιχεία που έδειχναν ότι η περιοχή βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού και όσο πλησιάζαμε στο γεγονός υπήρχαν περισσότερα στοιχεία που περιόριζαν τις περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες. Επομένως, σε επίπεδο μετεωρολογικό υπήρχε προβλεψιμότητα του συγκεκριμένου γεγονότος» προσέθεσε ο κ. Παπαβασιλείου.
Τέτοια συστήματα δεν είναι σπάνια στη Μεσόγειο, σημείωσε ο ίδιος, το θέμα όμως είναι ότι όταν έχουν τέτοια αργή κίνηση, είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από σχεδόν στάσιμα συστήματα καταιγίδων όταν αυτά αναπτυχθούν, τα οποία είναι πάρα πάρα πολύ επικίνδυνα.
«Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στην περιοχή μας. Να πούμε χαρακτηριστικά ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαμε παρόμοια συστήματα που επηρέασαν τμήματα και της Ιταλίας και της Γαλλίας, φυσικά όχι με αυτή τη σφοδρότητα ωστόσο, το συγκεκριμένο είχε παραπάνω στοιχεία εμμονής, πρόκειται για ένα σύστημα καταιγίδας το οποίο ανατροφοδοτείται διαρκώς από πιο θερμές και υγρές αέριες μάζες από τη Μεσόγειο. Φυσικά έπαιξαν ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής και οδηγηθήκαμε ουσιαστικά σε ένα σύστημα το οποίο για πάρα πολλές ώρες έδωσε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στην ίδια ακριβώς περιοχή. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο οπουδήποτε κι αν συμβεί στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλείου.
Όσο για το τι προετοιμασία μπορεί να γίνει για τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι κάτι που ήδη έχει απαντηθεί επιστημονικά ενδεχομένως σε τοπική κλίμακα και από άποψη εργασιών που έχουν να κάνουν με το «ποια είναι τα όρια που πρέπει να θέσουμε ώστε να θεωρούμε ένα έργο που να αντέχει ή μία περιοχή να αντέχει μία συγκεκριμένη ποσότητα», «Αυτό είναι κάτι που γίνεται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες αυτή την περίοδο, κυρίως από ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν ξέρω αν κράτη έχουν κάνει τέτοιες επενδύσεις στο να μελετήσουν στο βάθος την τρωτότητα πολλών περιοχών, αλλά σίγουρα είναι κάτι που είναι αναγκαίο» προσέθεσε.
Η γενική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, είναι ότι τέτοια φαινόμενα γενικότερα ακραία, θα αυξηθούν τόσο σε συχνότητα εμφάνισης όσο σε ένταση. Επομένως, δεν είναι σπάνιο να παρατηρήσουμε στάσιμες καταιγίδες στη Μεσόγειο αυτή την περίοδο, που όντως είναι η περίοδος που παρατηρούνται τα πιο έντονα φαινόμενα, κυρίως καταιγιδοφόρα συστήματα που επηρεάζουν παράκτιες περιοχές. «Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ένταση αυτών των φαινομένων, η συχνότητα εμφάνισής τους σε περιοχές και ειδικά όπως η περιοχή που επλήγη χθες, που είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, αυξάνει την πιθανότητα να έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Αυτό όμως που πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ είναι το να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα. Εκεί δεν έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά και πρέπει να την κάνουμε πολύ πιο άμεσα απ’ ό, τι φαντάζεστε. Και βλέπετε ότι τα γεγονότα πολλές φορές μας προλαβαίνουν. Επομένως, πρέπει να τρέξουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαβασιλείου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος