Γ. Παγουλάτος (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Πρώτο: Υπάρχει ένα υπόστρωμα οργής που δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει μηδενιστική (audio)

«Το γεγονός ότι μπήκαμε στην ανάπτυξη αργότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και στην εκβιομηχάνιση με πολλές δεκαετίες ή έναν αιώνα καθυστέρηση, σημαίνει ότι έχουμε νησίδες υπανάπτυξης σε ένα αρχιπέλαγος Ευρώπης ή νησίδες Ευρώπης σε ένα αρχιπέλαγος Βαλκανίων, αν ήθελα να είμαι πιο απαισιόδοξος. Και αυτή είναι η διαρκής πάλη, το βλέπει κανείς παντού» ανέφερε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Παγουλάτος έκανε λόγο για δύο διαφορετικές Ελλάδες.

«Πάντα είχαμε δύο διαφορετικές Ελλάδες. Από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος και ανεξαρτητοποιήθηκε το ελληνικό έθνος υπήρχαν οι άνθρωποι που συνέδεαν τη μοίρα της Ελλάδας με την Ευρώπη, με τον Διαφωτισμό και υπήρχαν και οι εγχώριες δυνάμεις που ήθελαν να μπλοκάρουν οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό, αυτοί που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, να γίνω λίγο πιο λυρικός και αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει κάνει τεράστια άλματα, αυτά τα άλματα δεν έχουν παρασύρει συνολικά τις δομές της χώρας, τις υποδομές, τις αντιλήψεις και συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν υπό συνθήκες αξιοκρατίας, ποιότητας από ανθρώπους που διέπονται από επαγγελματισμό σε ό,τι κάνουν.

«Και έχεις και περιπτώσεις σαν αυτές που είδαμε δυστυχώς, με τις τραγικές επιπτώσεις που ακολούθησαν. Γιατί όταν έχεις τέτοια προβλήματα και έχεις μια σωρεία μετά κακής τύχης, όλα αυτά μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Αλλά αυτές οι ασυνέχειες είναι νομίζω το μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές μας, γιατί εκεί δεν επιτρέπονται ελαττώματα αυτού του είδους και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά» προσέθεσε ο κ. Παγουλάτος, μιλώντας για παράγοντες που λειτουργούν ως φαύλοι κύκλοι.

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου συμμετέχουν μαζικά νέοι άνθρωποι, ο κ. Παγουλάτος, σημείωσε ότι η οργή και η δίκαιη αγανάκτηση εκφράζεται ουσιαστικά από μια γενιά αν σήμερα είναι φοιτητές περίπου 20 χρονών, έζησαν την αρχή της κρίσης ως παιδιά, «είδαν γύρω τους τις οικογένειές τους και τον κοινωνικό ιστό να αποδυναμώνεται εισοδηματικά, να μπαίνει σε συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας, μετά έζησαν την κρίση του κόβιντ, πέρασαν δύο χρόνια έγκλειστοι στο παιδικό δωμάτιο, ως μαθητές και ως φοιτητές και τώρα έχουν τη μία κρίση μετά την άλλη, τον πόλεμο, μια ενεργειακή και οικονομική κρίση και αυτή την καταστροφική εμπειρία με ό,τι συναισθηματικό συμβολικό αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό, γιατί πραγματικά ό,τι μπορούσε να πάει λάθος σε αυτή την τραγωδία των Τεμπών πήγε».

«Υπάρχει ένα υπόστρωμα οργής, το οποίο δεν πρέπει να αφεθεί να παραμείνει μια τυφλή μηδενιστική οργή, γιατί τότε απλώς θα κυνηγάμε την ουρά μας. Πολύ συχνά στην ιστορία μας μετατρέψαμε καταστροφές σε ευκαιρίες δημιουργικής εκτίναξης. Ο μόνος τρόπος να βγει κάτι καλό από αυτή την τραγωδία είναι να μπορέσει να μετασχηματιστεί όλη αυτή η αγανάκτηση, ο θυμός, ο πόνος που έχει συσσωρευτεί, το τραύμα αυτό το συλλογικό να μετασχηματιστεί σε κάτι θετικό και το μόνο θετικό που μπορεί να βγει σε σχέση με αυτό που έχει συμβεί είναι να υπάρξει μια πραγματική, μεταρρυθμιστική, δημιουργική ώθηση στο να έχουμε επιτέλους σοβαρές δημόσιες υποδομές μαζικής συγκοινωνίας, όπως έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα» υπογράμμισε ο κ. Παγουλάτος.

«Φοβάμαι ότι εδώ αποτυπώνονται προτεραιότητες και επιλογές που έχουν και έναν πολιτικό χαρακτήρα διαχρονικά. Δηλαδή δεν φροντίσαμε τους σιδηροδρόμους ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα διαχρονικά, όσο το έκαναν οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε καταλήγοντας ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος