Γ. Μαυρωτάς για οπαδική βία: Μέρος της λύσης οι ομάδες – Δ. Πάκος: Μη βρίσκουμε ελαφρυντικά για κακοποιούς

Για την εγκληματικότητα εντός και εκτός γηπέδων με αφορμή την έρευνα για την οπαδική βία και τις έρευνες των Αρχών για τη σύνδεσή τους με το οργανωμένο έγκλημα μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξηοι έρευνες για τον εντοπισμό του «καθοδηγητή» που έδωσε την εντολή για την επίθεση στα ΜΑΤ στα επεισόδια του Ρέντη, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο κ. Πάκος δήλωσε ότι «είναι θέμα τύχης που δεν είχαμε και άλλους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια».

Και όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου «δεν είναι θέμα αθλήματος. Τα επεισόδια γίνονται επειδή υπάρχουν οργανωμένοι στρατοί οπαδών. Σε πάρα πολλά παιχνίδια γίνονται απ’ έξω επεισόδια με ναυτικές φωτοβολίδες, με μολότοφ. Αυτοί οι “κύριοι” κάνουν ένα ματς με την αστυνομία πολλές φορές για να μπούν τζάμπα στο γήπεδο».

«Το ότι δεν είχαμε άλλους συναδέλφους τόσο σοβαρά τραυματίες και ήταν πιο ελαφρά ήταν θέμα τύχης. Αν δεν ήταν οι συνάδελφοι της διμοιρίας να του κάνουν τουρνικέ (αιμοστατικό ιμάντα) δεν θα έφτανε στο νοσοκομείο. Ήξεραν πρώτες βοήθειες και χρησιμοποίησαν ένα υλικό αγορασμένο από την τσέπη τους».

Γ. Μαυρωτάς για οπαδική βία: Μέρος της λύσης οι ομάδες – Δ. Πάκος: Μη βρίσκουμε ελαφρυντικά για κακοποιούς
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Ένα πλήθος αλαλάζοντας επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές της επίθεσης των χούλιγκαν κατά των ανδρών των ΜΑΤ δήλωσε ότι «είδαν ένα πλήθος αλαλάζοντας να επιτίθεται πάνω τους». Όσο για την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό που παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, ο κ. Πάκος δήλωσε ότι δέχθηκε από τον δράστη «ευθεία βολή» κατηγορώντας την προσπάθεια που γίνεται από ορισμένα ΜΜΕ να δοθεί ελαφρυντικό στον 18χρονο κατ’ ομολογίαν δράστη της επίθεσης.

«Η ναυτική φωτοβολίδα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούν οι ναυαγοί, το οποίο δεν σβήνει» τόνισε υπενθυμίζοντας το περιστατικό με τη δικηγόρο στα Εξάρχεια το 2017, η οποία από ναυτική φωτοβολίδα κόντεψε να χάσει τη ζωή της. Για αυτό όπως είπε δεν πρέπει «να αθωώνουμε άλλο και να μη βρίσκουμε ελαφρυντικά για κακοποιούς».

Υπάρχει συστράτευση για να κλείσουμε τα όποια κενά υπάρχουν στη νομοθεσία


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι «πλέον υπάρχει, θα λέγαμε μια συστράτευση αρκετών υπουργείων, προκειμένου να κλείσουμε τα όποια κενά υπήρχαν στη νομοθεσία».

Και όπως πρόσθεσε πρέπει να καταλάβουν και οι ομάδες ότι πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Οι ομάδες, ο αθλητικός κόσμος και η Πολιτεία πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την αντιμετώπιση των κακοποιών στοιχείων και ενός φαινομένου του χουλιγκανισμού που παρασιτεί στον αθλητισμό και αμαυρώνει τον αθλητισμό, γιατί ακριβώς βρίσκει ένα εύφορο έδαφος».

Πλέον όπως είπε, με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πρωθυπουργός, με τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Αθλητισμού αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, σύντομα θα κλείσουν τυχόν κενά που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των παραβατικών στοιχείων.

«Πρέπει να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν μεταξύ νομοθεσίας και εφαρμογής» πρόσθεσε ο κ. Μαυρωτας, ο οποίος δήλωσε ότι η επιτήρηση των συστημάτων επιτήρησης θα είναι τακτική.

Από την πλευρά του ο κ. Πάκος δήλωσε ότι οι αστυνομικοί αντιτίθενται στο να κάνουν την ταυτοπροσωπία των οπαδών και τους σωματικούς ελέγχους λέγοντας ότι «αυτό δεν θα περάσει».

Για τη χρήση της τεχνολογίας στα γήπεδα της Super League μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου έκανε λόγο ο κ. Μαυρωτάς προκειμένου να ξεκινήσουν οι αγώνες με θεατές. «Στο μεσοδιάστημα αυτό βέβαια θα χρειαστούμε και τη συνεργασία των ομάδων που κι αυτές νομίζω ότι έχουν κοινό συμφέρον να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό εχθρό», πρόσθεσε ο γ.γ. Αθλητισμού εξηγώντας ότι για να βγει το εισιτήριο θα έχει γίνει ταυτοπροσωπία στην έκδοση του.

Γ. Μαυρωτάς για οπαδική βία: Μέρος της λύσης οι ομάδες – Δ. Πάκος: Μη βρίσκουμε ελαφρυντικά για κακοποιούς

Τα νέα μέτρα ταυτοπροσωπίας και η ρήτρα παραβατικότητας

«Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις μη εξασφάλισης της ταυτοπροσωπίας μέσω κινητού. Υπάρχουν οι τεχνολογίες. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά θεωρώ ότι θα είναι πολύ πυκνότερο πλέον το δίχτυ προστασίας από το να ανταλλάσσουν χαρτάκια», τόνισε.

Μιλώντας για την «ρήτρα παραβατικότητας» εξήγησε ότι οι ομάδες θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους το περιβάλλον στα γήπεδα να είναι ήρεμο και να έρχονται οικογένειες και όχι να έρχονται παραβατικά άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Πάκο είναι γεγονός ότι τα επεισόδια στα γήπεδα αναβαθμίζονται και η Πολιτεία έχει κάνει λάθη όλα αυτά τα χρόνια γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος. «Νόμοι υπάρχουν. Πρέπει να επανέλθει “νόμος Ορφανού”, το ιδιώνυμο. Να την εκτίει την ποινή του όποιος κάνει επεισόδια» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος