Γ. Κονιδάρης, Καθ. Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πρώτο: Η πορεία του Πάπα Φραγκίσκου δεν δεσμεύει τον διάδοχό του αλλά οπωσδήποτε έδωσε έναν άλλο τόνο (audio)

«Κάθε προσωπικότητα έχει και τις σκιές της αλλά οπωσδήποτε στην πορεία έγινε αγαπητός, κυρίως με αυτή την ταπεινότητα που έδειξε, την οποία την έδειξε τόσο σε απλά πράγματα» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Γιάννης Κονιδάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο,για τον εκδημήσαντα Πάπα Φραγκίσκο, τονπρώτο Αργεντινό Πάπα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Ήθελε να είναι ένας απλός επίσκοπος μεταξύ των επισκόπων και να μην τονίζεται ο χαρακτήρας του ως πρώτου μόνου, ως primussolus» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι είχε επιλέξει να μην διαμένει στο Παπικό Παλάτι, αλλά διέμενε στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας, ακόμη και ο τρόπος της ταφής του για την οποία είχε ζητήσει μέσα από τη διαθήκη του να είναι ένα απλό ξύλινο φέρετρο και για πρώτη φορά θα γίνει εκτός της πόλης του Βατικανού, σε μια εκκλησία την οποία αγαπούσε πάρα πολύ, στη Ρώμη. «Αυτά όλα είναι νεωτερισμοί. Επίσης, το ότι δεν δέχτηκε να φορέσει τα κόκκινα παπούτσια, τα οποία φοράει παραδοσιακά ο Πάπας και τα οποία είναι σύμβολο ισχύος» επισήμανε.

«Οπωσδήποτε, ήταν μία προσωπικότητα η οποία διαχώρισε τελείως την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας από τον προκάτοχό του, που ήταν ο Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που παραιτήθηκε από το θρόνο του» ανέφερε ο κ. Κονιδάρης, θυμίζοντας πως ο  γερμανικής καταγωγής κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, επιφανής καθηγητής θεολόγος, είχε κρίνει ότι δεν μπορούσε να προσφέρει λόγω της κατάστασης της υγείας του, παραιτήθηκε και τότε εξελέγη Πάπας ο Φραγκίσκος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πορεία του Πάπα Φραγκίσκου, αφήνει παρακαταθήκη στο διάδοχό του, ο κ. Κονιδάρης σημείωσε ότι «ασφαλώς δεν τον δεσμεύει το διάδοχό του. Μην ξεχνάτε ότι ο Πάπας έχει αυτό που λέμε απλά, το αλάθητο του Πάπα, το παπικό πρωτείο δεν τον δεσμεύει, αλλά οπωσδήποτε ο Φραγκίσκος έδωσε έναν άλλο τόνο, διότι επέτρεψε στους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας να ευλογούν τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι αυτό δεν έγινε δεκτό από πολλούς καρδινάλιους ανά τον κόσμο γιατί υπάρχουν μέσα στην Καθολική Εκκλησία, όπως παντού άλλωστε, πιο συντηρητικοί και πιο προοδευτικοί. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι πρόκειται για ένα είδος εκλαΐκευσης, αλλά για ένα είδος απλότητος. Αντιθέτως, ήταν πολύ αυστηρός στο θέμα της άμβλωσης όπου εκεί έμεινε απόλυτα σύμφωνος με την απόλυτη απαγόρευση των αμβλώσεων, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να ήταν διαφοροποιημένος διότι ο ίδιος ήθελε να δώσει μία μεγαλύτερη σημασία στη θέση της εκκλησίας της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία, χωρίς όμως να φθάσει στο σημείο να δεχθεί την ιερωσύνη στις γυναίκες».

Μάλιστα, σε σχέση με το ποιος θα τον διαδεχθεί στην Παπική Έδρα και το εάν ευσταθούν τα σενάρια για τον πρώτο Πάπα από την αφρικανική ήπειρο, ο κ. Κονιδάρης ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει ένας κατάλογος 25 περίπου υποψηφίων. Είναι προφανές ότι αν δεν δούμε να βγει λευκός καπνός, δεν θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ως προς τι θα πρέπει να αναμένει η Ορθόδοξη Εκκλησία από τον νέο Πάπα, ο κ. Κονιδάρης ανέφερε ότι «αυτό το άφησε ήδη περίπου να εννοηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ότι δηλαδή θα περίμενε κάποιον συνεχιστή της πολιτικής του Φραγκίσκου. Αυτό είναι το ευκταίο. Δεν ξέρουμε. Αυτό θα φανεί όταν ξέρουμε ποιος είναι ο επόμενος Πάπας διότι θα ξέρουμε τότε, την μέχρι τώρα πορεία του και επομένως τις τάσεις και τις προοπτικές της θητείας του ως Ποντίφικα».

Όσο αφορά τον διάλογο των Εκκλησιών και το τι επετεύχθη επί των ημερών του, ο κ. Κονιδάρης σημείωσε αφενός ότι ο εκδημήσας ήταν ανοιχτός στο διάλογο και ιδίως είχε πολύ καλή σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίον τους συνέδεε και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον διότι και ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν υπέρ της λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, Επίσης είχαν πάει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους Αγίους Τόπους και είχαν προσκυνήσει μαζί τον τάφο του Χριστού και μάλιστα είχαν συμφωνήσει εάν το επέτρεπε η υγεία τους, εφέτος, που συμπληρώνονται 2.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, να μεταβούν στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τουρκία σήμερα και εκεί να συνεορτάσουν την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έχει γίνει το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος