To ανθρωπιστικό δράμα που βιώνει, για δεύτερο 24ωρο, η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τα χιλιάδες θύματα και τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Για τη «διπλωματία των σεισμών» και το πώς μπορεί να επηρεάσει τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησαν στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.
«Τέτοιου είδους κρίσεις, εσωτερικού περιεχομένου για μια χώρα, δοκιμάζουν και τον κρατικό ιστό, τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει εσωτερικά την κρίση, αλλά σαφώς επηρεάζουν και τις εξωτερικές σχέσεις. Η ιστορία από το παρελθόν με την κρίση του ’99 που είχαμε με την Τουρκία και τη συνδρομή της Ελλάδας, δείχνει, δυστυχώς, ότι η εμπειρία μας πρέπει να μας προβληματίσει. Να αναμένουμε πολύ μικρή, έως καθόλου, αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Μακάρι να κάνω λάθος» εκτίμησε ο αντιπέραρχος εν αποστρατεία.
Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» «η πάγια γραμμή της Τουρκίας δεν αλλάζει και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίζει διαχρονικά. Πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικές λύσεις για να συμβιώσουμε με τους γείτονες».
Και όπως είπε το τίμημα της έντονης δραστηριότητας στο Αιγαίο είναι κάτι που κοστίζει και στους δύο. «Στην Ελλάδα κόστισε λίγο παραπάνω γιατί μας έβγαλε από την πορεία της ρουτίνας και της εκπαίδευσης, αλλά έκανε και καλό γιατί αφυπνίστηκε η ελληνική κρατική μηχανή και επενδύσαμε λίγο παραπάνω στο κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας. Ελπίζω αυτό βέβαια να μην είναι καθ’ υπερβολή και να μπορέσουμε να βρούμε άλλες διεξόδους, γιατί η ισχύς, η στρατιωτική ισχύς είναι ένα εργαλείο στην πολιτειακή ηγεσία για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα κλίμα ευημερίας για το λαό».
Πώς επηρεάζει ο σεισμός τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ό,τι «παρά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό του τουρκικού καθεστώτος του καθεστώτος Ερντογάν, δεν μπορεί κανείς παρά να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό μετά από αυτό το φονικό σεισμό που με τόσο υψηλό φόρο αίματος».
Και όπως σημείωσε, σωστά έπραξε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, συνδράμοντας ή τείνοντας ένα χέρι βοήθειας προς τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη καταστροφή.
«Αυτό είναι ένα δείγμα πως εμείς οι Έλληνες εννοούμε τη σχέση καλής γειτονίας. Τώρα, εάν αυτό μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ήμουν μάλλον απαισιόδοξος, γιατί η επιθετικότητα της Τουρκίας βασίζεται σε έναν βαθύ αναθεωρητισμό και επεκτατισμό και μία αλλαγή στάσης της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι της Ελλάδας αλλά και απέναντι της Δύσης συνολικά», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε η Τουρκία πλέον είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι σύμμαχος χώρα.Αντίθετα, όπως τόνισε, συμπεριφέρεται ως μία αδέσμευτη χώρα, όχι ως μία συμμαχη χώρα που σέβεται τις υποχρεώσεις της.
«Αυτές οι καταστροφές φέρνουν κοντύτερα τους λαούς. Το είδαμε και παλαιότερα. Η “διπλωματία των σεισμών” έχει μια καταπραϋντική, σε όλη αυτή την ένταση, επιρροή, αλλά φοβάμαι ότι και λόγω των εκλογών και της στάσης του Ερντογάν πολύ γρήγορα θα γυρίσουμε στην κανονικότητα».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος