Στην παρουσία των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αναφέρθηκε o αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εkπομπή PRIME (K. Λασκαράτος).
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η οπτική που βλέπω εγώ τα πράγματα ως υπουργός Αθλητισμού είναι μια ευρύτερη οπτική, η οποία έχει να κάνει με το σύνολο των ανθρώπων που πήγαν κατ’ αρχήν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκατό αθλητές μας συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, τη μεγαλύτερη γιορτή, την αθλητική γιορτή του κόσμου, 17 παραπάνω από το Τόκιο.
Μεγάλη συμμετοχή, παιδιά τα οποία με το σπαθί τους, τον ιδρώτα τους, τις ατελείωτες θυσίες που έχουν καταβάλει βρέθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί έρχονται και τα μετάλλια. Τα μετάλλια που είναι επτά, πολλαπλάσια από την προηγούμενη φορά και περιμένουμε και κάποια ακόμα πιστεύω.
Σημασία όμως έχει αυτή η όλη διαδικασία των τεσσάρων ετών, η προετοιμασία για να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και εγώ πάλι επαναλαμβάνω ως υπουργός Αθλητισμού, βλέπω και μια άλλη οπτική. Δεν είναι αυτοσκοπός μόνο η νίκη και το μετάλλιο. Είναι η συμμετοχή. Είναι η προσπάθεια και οι αξίες του αθλητισμού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να διδάσκονται στα παιδιά και στα σχολεία και όλοι μας ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι, πάρα πολύ υπερήφανοι. Αυτό που γίνεται στο Παρίσι που έγινε στο Τόκιο, στο Ρίο, που θα γίνει στο Λος Άντζελες, είναι κάτι που γεννήθηκε στην πατρίδα μας. Γεννήθηκε από τους αρχαίους προγόνους μας στην Ελλάδα και αυτό το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων λέει πάνω Ελλάδα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι.
Περισσότερο από την αθλητική επιτυχία η αθλητική συμμετοχή, γιατί η αθλητική συμμετοχή και για υγεία και για αξίες.
Στη βάση αυτή είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια παρατήρηση. Όλοι θέλουμε τον αθλητισμό να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται.
Εστιάζουμε στις εγκαταστάσεις που πράγματι είναι ένα ζήτημα, στην καλύτερη οργάνωση, που πράγματι είναι ένα δεύτερο ζήτημα και είναι θέματα τα οποία τα παλεύουμε αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Αθλητισμού.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο, το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό. Είναι η οργάνωση και η δομή της ανάπτυξης του αθλητισμού. Και γι αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα και μέσα από το νέο μεγάλο αθλητικό νόμο που θα έρθει, έχουμε ψηφίσει δύο μέχρι τώρα, οι οποίοι έχουν να κάνουν πρώτον με την αθλητική βία. Πετυχημένος νόμος και δεύτερον με την προετοιμασία του αθλητισμού ενόψει και του νέου πρωταθλήματος αλλά και των εκλογών στις ομοσπονδίες.
Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θέτω στον πυρήνα της προετοιμασίας μας. Είναι ο σχολικός αθλητισμός».
Ο κ. Βρούτσης συνέχισε λέγοντας πως: «Η τοποθέτησή μου στη Βουλή και το ξεκαθαρίζω και εδώ σήμερα ενώπιον σας είναι ότι ο αθλητισμός δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό πρόσημο. Υπερασπίζομαι όλους τους προκατόχους μου και όλες τις κυβερνήσεις και τους αθλητές και τους υπουργούς που πέρασαν από αυτή την καρέκλα γιατί είχαν καλή πρόθεση για να βελτιώσουν τον αθλητισμό στη χώρα μας. Φυσικά ο καθένας προτεραιοποιούσε κάποια πράγματα.
Η δική μου πολιτική ατζέντα, συνδυαστικά με αυτά που έχουμε αποφασίσει στην κυβέρνηση, είναι μια ατζέντα η οποία έχει πολλά πράγματα.
Πολυεπίπεδη δράση όπως ανέφερα πριν, νέο αθλητικό νόμο, αντιμετώπιση αθλητικής βίας, εγκαταστάσεις.
Δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά πόσο ποσοστό είναι η πολιτεία. Κάνουμε ό, τι μπορούμε. Βελτιώνουμε κάθε μέρα τις εγκαταστάσεις.
Καταθέτουμε κάθε μέρα ό, τι μπορούμε περισσότερο υπέρ του αθλητισμού σε κάθε επίπεδο και προσπαθούμε να σκεφτούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, ο Μίλτος Τεντόγλου πήρε το χρυσό.
Με έκανε πραγματικά να νιώσω περήφανος και συγκινημένος μπροστά σε αυτό το γίγαντα, τον αθλητή γίγαντα, όταν μαζί με τον Πομάνσκι το μεγάλο εθνικό προπονητή είπαν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται και στην πολιτεία. Γιατί;
Γιατί τους βελτιώσαμε μέσα σε τρεις μήνες. Σε τρεις μήνες στο προπονητήριο, ήρθε ο ίδιος πρωθυπουργός, πήγαμε μαζί, το είδαμε πραγματικά, ήταν νύχτα με μέρα.
Ήταν μια πολιτική απόφαση, θα αλλάξουμε το προπονητήριο, για τον Μανώλη Καραλή και τον Μίλτο Τεντόγλου γιατί το αξίζουν και πηγαίναμε για Ολυμπιακούς.
Σε τρεις μήνες το κάναμε πλέον στολίδι. Έγινε και τέτοια μπορούμε να κάνουμε πολλά».
Τα οφέλη των Ολυμπιονικών
Ακολούθως απάντησε στο ερώτημα ποια είναι τα οφέλη για έναν Ολυμπιονίκη, λέγοντας: «Ό, τι κι αν κάνουμε αυτό το χρυσό, το χάλκινο, το ασημένιο μετάλλιο που έρχεται, δεν ξεπληρώνεται.
Άρα το να τα βάλω σε μια ζυγαριά αντίδωρου δεν πάει.
Αλλά αφού με ρωτάτε, θα σας πω γιατί είναι δημόσια συζήτηση και ο κόσμος ρωτάει. Υπάρχουν κάποια ποσά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, 90.000 για τον χρυσό, 60.000 για το ασημένιο και 50.000 για το χάλκινο.
Φυσικά στους Ολυμπιονίκες επεκτείνεται, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι 6η, 8η θέση. Στους προπονητές το 50% των ποσών αυτών.
Και το πιο σημαντικό, επιπλέον ένα σκαλοπάτι παραπάνω είναι ότι διορίζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως θα γίνουν όλα τα παιδιά που θα έρθουν τώρα. Κάποιοι έχουν διοριστεί από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, κάποιοι καινούργιοι, τώρα που θα έρθουν πχ κωπηλασία θα διοριστούν τώρα, όπως και το τζούντο.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή μέσα στους κόλπους της κοινωνίας. Θα έχουν πάντα την ταυτότητα του ανθρώπου που τίμησε τη χώρα του, σήκωσε την ελληνική σημαία παγκοσμίως.
Αυτό δεν εξαργυρώνεται με τίποτα, με κανένα διορισμό, με κανένα ποσό και σε όλη τους τη ζωή μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Πάντα θα έχουν τον τίτλο του μεγάλου Ολυμπιονίκη που τίμησε την Ελλάδα».
«Το σπίτι του αθλητισμού – Λευτέρης Πετρούνιας»
Για την ονοματοδοσία στο «σπίτι του αθλητισμού» προς τιμή του Λευτέρη Πετρούνια, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικά εξαγγέλθηκε σε συνεργασία πάντα με τον πρωθυπουργό, γιατί αυτό είναι μεγάλο θέμα.
Η υποδοχή του Λευτέρη Πετρούνια, ενός αθλητή που έχει διακριτά χαρακτηριστικά, τρίτη φορά μεταλλιούχος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τεράστια προσφορά. Παγκόσμιος αθλητής. Η Ελλάδα πρέπει να του προσφέρει κάτι επιπλέον.
Η ονοματοδοσία ενός εμβληματικού κτιρίου, όπως είναι το εμβληματικό ποδηλατοδρόμιο που μέσα του να το πούμε αυτό, είναι μια δεύτερη παραδοχή ότι κάνουμε δουλειά.
Το πρώτο ήταν για τον Τεντόγλου το προπονητήριο, τώρα εδώ, μετά από δεκαετίες που ήταν σε προκάτ στον Άγιο Κοσμά, το σπίτι της γυμναστικής μεταφέρεται πλέον μέσα στο εμβληματικό ΟΑΚΑ, που, μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, σε αυτό το μεγάλο σε εμβαδόν έδαφος που υπάρχει μέσα 2,5 στρέμματα, θα γίνουν οι πιο τέλειες εγκαταστάσεις γυμναστικής.
Παίρνουμε και δίνουμε το όνομα που το αξίζει “Το σπίτι της γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας”.
Έτσι αποδίδουμε στην πράξη ότι και η Πολιτεία αναγνωρίζει πλέον των υπολοίπων, των τυπικών και καθιερωμένων ποσών και διορισμών με ένα διακριτό τρόπο, αυτό το μεγάλο αθλητή».
Ως προς το Μίλτο Τεντόγλου για το αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση επιπλέον τιμητικών διακρίσεων από την Πολιτεία, σχολίασε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν υπάρχει, δεν θα το πω τώρα στην εκπομπή σας αν υπάρχει, αλλά είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται συλλογικά στην κυβέρνηση.
Πάντως όταν θα έρθει κάτι θα είναι και αυτό κάτι μεγάλο, εμβληματικό.
Τέτοιους αθλητές δεν βγάζουμε κάθε μέρα, όχι στην Ελλάδα, παγκόσμια.
Αυτά τα παιδιά είναι ένα διαμάντι τα οποία πρέπει να τα αγκαλιάζουμε, να τα στηρίζουμε και να τα προβάλλουμε ως πρεσβευτές μας».
Η χρηματοδότηση του αθλητισμού
Για την ερμηνευτική εγκύκλιο που έχει να κάνει με τα χρέη των αθλητικών φορέων για την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως: «Δουλειά μου δεν είναι μόνο το θέμα της παραγωγής πολιτικής όσον αφορά την ανάπτυξη των αθλημάτων και όλα τα υπόλοιπα των εγκαταστάσεων είναι και η περιφρούρηση του δημόσιου χρήματος.
Κάτω από τον υπουργό Αθλητισμού υπάρχουν τα εθνικά αθλητικά κέντρα, 17 έχει το Υπουργείο Αθλητισμού και οφείλω ως Υπουργός Αθλητισμού να περιφρουρώ όλο αυτό το πλαίσιο το οικονομικό.
Διότι πρέπει να ξέρετε ότι οι Ομοσπονδίες παίρνουν τακτική επιχορήγηση, συγκεκριμένη με μόρια.
Αδιαμφισβήτητη η διαφάνεια της και πλέον μπήκε εδώ και τρία χρόνια η μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Θέλω να το πω γιατί θέλω να το μάθει ο κόσμος. Ο αθλητισμός δεν είναι κρατικοδίαιτος, στηρίζεται στα δικά του πόδια.
Όμως το κράτος αποφάσισε εκτός των τακτικών χρηματοδοτήσεων να δώσει για πρώτη φορά.
Ακούστε το νούμερο. Τα τελευταία τρία χρόνια εγώ έχω υπογράψει δύο αποφάσεις.
Δώσαμε στον ελληνικό αθλητισμό επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, 200 εκατομμύρια ευρώ.
Άρα λοιπόν, όταν για πρώτη φορά έρχεται η πολιτεία και σου δίνει, αναγνωρίζοντας ότι και πιστεύοντας στον αθλητισμό πόρους και όταν προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές της, δεν νοείται να παραβιάζονται συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί εγκατάσταση αθλητική σε εθνικό αθλητικό κέντρο πρέπει να δίνει αυτά που χρωστάει.
Είναι το ΟΑΚΑ, είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι το Καυτατζόγλειο, είναι το στάδιο της Κέρκυρας, είναι το στάδιο των Ιωαννίνων, είναι το στάδιο των Πατρών, τα εθνικά αθλητικά κέντρα της Λάρισας.
Διαχρονικά υπάρχει μια αντίληψη ότι επειδή είναι εθνικά αθλητικά κέντρα μπαίνει μέσα το σωματείο, μπαίνει η ομοσπονδία, κάνει την άσκηση της, την άθληση της, αλλά δεν πληρώνει.
Όλα αυτά γίνονται με κάποιο ποσό το οποίο προσδιορίζει το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο. Δεν υπήρχε τρόπος είσπραξης μέχρι τώρα, μόνο βεβαίωσης. Ο τρόπος βεβαίωσης ήταν να κόβεται ένα τιμολόγιο στο αθλητικό σωματείο Χ και μετά έφευγε και δεν μπορούσαμε να το πάρουμε ποτέ.
Είναι πολλά εκατομμύρια αυτά που χρωστούνται διαχρονικά. Είπαμε λοιπόν μπαίνει ένα τέλος. Έχω μάθει στη ζωή μου και από το προηγούμενο υπουργείο. Είμαι αυτός που έφτιαξα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Πιάσαμε για πάντα την ασφαλιστική διαρροή.
Τα προηγούμενα θα μπούνε σε ρύθμιση και από 1η Ιανουαρίου του 2024, κανείς πλέον, μα κανείς που χρησιμοποιεί εθνική αθλητική εγκατάσταση δεν θα ξανά χρωστάει. Δεν θέλω να μπω σε νούμερα. Είναι αρκετά εκατομμύρια συνολικά. Όμως σημασία έχει η αρχή.
Από 1η Ιανουαρίου του 24 όποιος μπαίνει και χρησιμοποιεί αθλητική εγκατάσταση είναι πολύ απλό. Στέλνεται στο τέλος του χρόνου από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο ποιοι χρησιμοποίησαν και ποιοι χρωστάνε και αντί να τους κυνηγάμε δικαστικά, που χανόταν χρόνος πολύτιμος και ατέρμονη διαδικασία, τα κρατάμε από την επίδοσή τους τα λεφτά.
Τα λεφτά τα δίνουμε στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο με αποκλειστικό σκοπό αυτά που θα παίρνουμε. Θα παρακολουθούμε ανάπτυξη, βελτίωση και συντήρηση των εθνικών αθλητικών κέντρων. Αυτά τα λεφτά πάνε μόνο για την ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επιστρέφουν λοιπόν στον αθλητικό κουμπαρά».
Ο αθλητικός νόμος
Επίσης ο κ. Βρούτσης τόνισε πως: «Αξίζει ενίοτε ο πολιτικός να νιώθει κάποιες στιγμές το αίσθημα, το ελάχιστο αίσθημα μιας μικρής δικαίωσης.
Εγώ στην αρχή, όταν έφερα το νόμο και ως κυβέρνηση τον φέραμε συνολικά, υπήρχε μια συνολική αμφισβήτηση από τον δημοσιογραφικό κόσμο, από τον πολιτικό κόσμο, αν και πολλοί ψήφισαν το νομοσχέδιο και τα δύο θετικά νομοσχέδια έχουν υπερψηφιστεί από κόσμο και παράγοντες του ποδοσφαίρου είπαν “άλλη μία από τα ίδια.
Αποτυχία, αποτυχία, αποτυχία”.
Όμως ήρθε η ώρα που αυτός ο αθλητικός νόμος έπιασε τόπο. Έχει αποτύπωμα και νιώθουμε όλοι τη μικρή ικανοποίηση αυτή ότι πλέον κάτι αλλάζει και θα αλλάξει».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος