Ευλογιά των πιθήκων – Ν. Καπραβέλος: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις

«Δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, δεν είναι όπως ο κορονοϊός η ευλογιά των πιθήκων και δεν μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτητα, ενώ οι συμπτωματικοί απομονώνονται εύκολα», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Διευθυντής ΕΣΥ της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

‘Οπως για κάθε λοιμώδες νόσημα επιβάλλεται σύστημα υγείας για απομόνωση κρούσματος και ιχνηλάτησης επαφών ώστε να μην επιτραπεί η εξάπλωση, τόνισε ο ο Νίκος Καπραβέλος, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Δεν είναι τόσο σίγουρο ότι είναι τόσο αποτελεσματικό το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, περιμένουμε ενημέρωση από τους ειδικούς, αλλά θα μπορούσε να το λάβει ασθενής που νοσεί εντός 4-5 ημερών, είπε ακόμη o κ. Καπραβέλος.

Τα στρατηγικά αποθέματα του εμβολίου ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, φυλάσσονται σε αποθήκες για να μην καταλήξουν ως βιολογικό όπλο, είπε στη συνέχεια.

Η έκταση που δίνεται με τόση δημοσιότητα δεν αντιστοιχεί στον κίνδυνο, ωστόσο η παγκόσμια κοινότητα έχει προειδοποιήσει  ότι λοιμώδη νοσήματα έρχονται στο προσκήνιο, είπε ο Νίκος Καπραβέλος και κληθείς να μιλήσει και για τα περιστατικά λέπρας , τόνισε:

«Το ζωϊκό βασίλειο αρχίζει και μας προβληματίζει, ήταν αναμενόμενο για την ιατρική κοινότητα. Μας προειδοποίησαν από το 2009 οι νόσοι των χοίρων, των πτηνών και των αγελάδων, αλλά τα κράτη δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία για να προετοιμαστούν».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος