Ευ. Βενέτης: <strong>Η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά στον Καύκασο</strong>

Συνήθως τα δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν την κρίση στο Καραμπάχ ως αμιγώς αζερο-αρμενική παραβλέποντας και αποσιωπώντας τον ρόλο των παγκοσμίων και περιφερειακών υπερδυνάμεων. Το ίδιο συνέβη με την στρατιωτική κρίσης της 19ης Σεπτεμβρίου στο Καραμπάχ.

* Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη

Ευ. Βενέτης: <strong>Η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά στον Καύκασο</strong>

Ο Καύκασος είναι ρωσικό πεδίο επιρροής όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα οιασδήποτε στρατιωτικής παρουσίας βάσει ενός modus vivendi μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Για την Μόσχα αποτελεί πρόκληση η παρουσία οιασδήποτε αμερικανικής μπότας ή παρατραβηγμένης ενέργειας που αποτελεί το status quo στον Καύκασο.

Το Κρεμλίνο στις 6 Σεπτεμβρίου εξέφραζε επίσημα την ανησυχία του για την προγραμματισμένη στις 11 Σεπτεμβρίου κοινή στρατιωτική άσκηση έρευνας-διάσωσης ΗΠΑ κι Αρμενίας. Λόγω της εμπλοκής των Ρώσων στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον και το Ερεβάν υποτίμησαν την ρωσική στάση και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, προχωρώντας στην έναρξη της άσκησης. Έκαναν λάθος, όπως και λίγο πριν τον πόλεμο του 2020.

Στην 24ωρη στρατιωτική εμπλοκή της 19ης Σεπτεμβρίου το Μπακού επιχείρησε σε συνεννόηση με την Μόσχα και την Άγκυρα. Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της αρμενο-αζερικής εμπλοκής, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν και να αποχωρήσουν από την άσκηση με την Αρμενία. Δύο ώρες μετά σταμάτησε κι η αζερική προέλαση. Πέντε ημέρες αργότερα η αζερική και ρωσική πλευρά προχώρησαν από κοινού στην αποστρατικοποίηση του Καραμπάχ.

Προσπαθώντας να αυξήσει την γεωπολιτική της επιρροή και να ανατρέψει τα δεδομένα της ανακωχής του 2020, η αρμενική κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού, η οποία φιλοξενεί Ρώσους στρατιώτες στην αρμενική επικράτεια, επεδίωξε και το 2020 διπλωματικά και φέτος στρατιωτικά την αυξημένη αμερικανική παρουσία στον Καύκασο λησμονώντας τις ισορροπίες με την Ρωσία.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν βρισκόταν και βρίσκεται σε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα από ό,τι εκτιμούσε η αρμενική κι η αμερικανική πλευρά. Στόχος του Μπακού ήταν και παραμένει η υλοποίηση όλων των όρων της ανακωχής του 2020. Οι Αζέροι περίμεναν την παραμικρή λάθος κίνηση του Πασινιάν.

Στην νίκη των Ρώσων και ήττα των Αμερικανών στον νότιο Καύκασο υπάρχουν ψυχολογικές προεκτάσεις στην γεωπολιτική των μετώπων στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια (Κόσσοβο, Βοσνία) και την Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό, Κυπριακό, Κουρδικό). Ο αντίκτυπος της αμερικανο-ρωσικής διαπάλης αποτυπώθηκε στις αρμενο-αζερικές σχέσεις με την ενίσχυση της αζερικής πλευράς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Πρωθυπουργός Πασινιάν θα παραμείνει εκ νέου στην ηγεσία της Αρμενίας μετά από δύο διαδοχικές ήττες (2020, 2023) που επιδείνωσαν την αρμενική γεωπολιτική θέση στην περιοχή.

* Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτικής, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, Ν. Ιωαννίνων, Το Κοινό των Ηπειρωτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος