Η εν εξελίξει αυξημένη στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία, συνδέεται με τον ρωσο-τουρκικό αναθεωρητισμό στην Αν. Μεσόγειο κι αφορά στην ανάπτυξη περισσοτέρων τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί της Κύπρου και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και φρουρών στα Κατεχόμενα.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
Η εν λόγω κίνηση της Άγκυρας θεωρείται απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ενέργεια της Άγκυρας αναμένεται να εντείνει πιο πολύ τον ανταγωνισμό μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, καθώς προκαλεί ανησυχία για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Από την τουρκική εισβολή το 1974 η τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα είναι διαρκής. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να το πράξει, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία της τουρκοκυπριακής μειονότητας.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και χτίσει νέες στρατιωτικές βάσεις και φρουρές, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή ότι η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει περαιτέρω τον έλεγχό της στην περιοχή και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ένας από τους κύριους λόγους για την πρόσφατη στρατιωτικοποίηση Κατεχομένων από την Τουρκία είναι η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων θεωρείται ως ένας τρόπος για την Τουρκία να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και να διεκδικήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων αυτών.
Η τουρκική στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό, καθώς η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεπάγεται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αναγκαστικών εξώσεων, κατασχέσεων γης και περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης επικριθεί για πολιτική διακρίσεων στη μεταχείρισή της τουρκοκυπριακής μειονότητας.
Παράλληλα η στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων συμβάλλει στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί ότι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δεν συνάδει με τα συμφέροντά του. Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή με συνέπεια την αύξηση της προοπτικής θερμού στρατιωτικού ατυχήματος.
Αναπόφευκτα η στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων έχει επίσης αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια διευθέτηση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά η στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος