Η προχθεσινή (Πέμπτη 23/11) εφαρμογή εκεχειρίας με την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Νετανιάχου και Χαμάς, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αποτελεί σημαντική κι ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον τερματισμό του πολέμου μεσοπρόθεσμα. Σηματοδοτεί παράλληλα την δεύτερη τακτικού χαρακτήρα νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης μετά από εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης: Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Γεωπολιτικής
Η εκεχειρία είναι σημαντική κι ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον τερματισμό του πολέμου μεσοπρόθεσμα, διότι δομεί ένα πλαίσιο στοιχειώδους εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών κι αλλάζει την ψυχολογία των εμπολέμων αμβλύνοντας, έστω και λίγο, τα αρνητικά συναισθήματα κατά του αντιπάλου κι αντικαθιστώντας τα με εκείνα της χαράς, του ενθουσιασμού και της ικανοποίησης για την απελευθέρωση κι επιστροφή των αιχμαλώτων.
Η εκεχειρία επίσης είναι μια πρώτη κι απτή απόδειξη ότι κι οι δύο πλευρές επιθυμούν φανερά ή ενδόμυχα τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Οι μεν Παλαιστίνιοι επιθυμούν την άρση του εσωτερικού εκτοπισμού τους την Λωρίδα και την επιστροφή τους στις κατεστραμμένες εστίες τους. Οι δε Ισραηλινοί έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο παλαιστινιακός στρατός της Χαμάς δεν μπορεί να εξουδετερωθεί εύκολα ή δύσκολα. Ένας μακροχρόνιος δεν ευνοεί κανέναν.
Η μη εξουδετέρωση του παλαιστινιακού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας σημαίνει αυτομάτως νίκη των Παλαιστινίων στην παρούσα φάση κι αναγκαίο συμβιβασμό των Ισραηλινών με την παραδοχή ότι δεν είναι σε θέση να εξουδετερώσουν εκείνους που τους νίκησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει μαξιμαλιστικές αυταπάτες στην παρούσα φάση. Παρά τις όποιες δημαγωγικές επικοινωνιακές κορώνες ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να τα διεκδικεί όλα: η απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αιχμαλώτων είναι ασύμβατη με την συνέχιση του πολέμου. Το τελεσίγραφο της Χαμάς στο Τελ Αβίβ είναι σαφές: ή τους αιχμαλώτους κι ειρήνευση ή συνέχιση του πολέμου. Η Χαμάς ποτέ δεν θα απελευθερώσει το σύνολο των Ισραηλινών αιχμαλώτων, εάν δεν τερματισθεί ο πόλεμος.
Μετά από αυτή την πρώτη εκεχειρία θα ακολουθήσουν άλλη μία ή δύο εκεχειρίες με ενδιάμεσα διαστήματα πολεμικής επανεμπλοκής. Στις επόμενες εκεχειρίες εντός του προσεχούς μηνός και πλέον αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 120 Ισραηλινοί και τριπλάσιοι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι. Η Χαμάς όμως θα κρατήσει τους υπόλοιπους 120 περίπου Ισραηλινούς αιχμαλώτους για την διαπραγμάτευση μιας μακροχρόνιας ανακωχής κι όχι πρόσκαιρης εκεχειρίας. Η Χαμάς είναι σε θέση να διαπραγματευθεί αυτή την ανακωχή διότι παρουσιάζει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής αντοχής κι επιμονής στο ανηλεές αεροπορικό σφυροκόπημα των Ισραηλινών προβάλλοντας το στρατηγικό επιχείρημα: «το αεροπορικό πλεονέκτημα του Ισραήλ εξουδετερώνεται από την υπόγεια στρατιωτική δράση του παλαιστινιακού στρατού». Με άλλα λόγια η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ εξισορροπείται από την υπόγεια στρατιωτική υπεροχή της Παλαιστίνης, καθιστώντας τις επίγειες επιχειρήσεις αμφίρροπες στρατιωτικά.
Ωστόσο το κύριο μήνυμα της πρώτης αυτής εκεχειρίας είναι ότι δεν μπορείς να προβαίνεις σε συμφωνίες με την άλλη πλευρά και ταυτόχρονα να επιδιώκεις την καταστροφή της. Κάτι τέτοιο αντίκειται σε κάθε έννοια λογικής κι ηθικής. Αυτό είναι κάτι που αρχίζει να συνειδητοποιεί ο Νετανιάχου, ο οποίος μέρα με την μέρα βλέπει ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει να πιει το πικρό, για αυτόν, ποτήρι του συμβιβασμού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος