Λόλα Άντζελ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος στο Πρώτο: Η ιστορία ξαναρχίζει – 80 χρόνια μετά φοβάμαι ξανά (audio)

«Αυτή τη στιγμή φοβάμαι και σαν Εβραία αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, γιατί κινδυνεύει όλος ο κόσμος, όλοι οι λαοί. Αυτή τη στιγμή μαγειρεύουν έναν πόλεμο και δεν θα ήθελα τα παιδιά και τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου να το ξαναζήσουν». Με αυτά τα λόγια, η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λόλα Χασσίδ Άντζελ εξέφρασε τους φόβους της για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Μέση Ανατολή, σε μια εκ βαθέων συζήτηση που είχε με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».


«Φοβάμαι ότι θα κακοφορμίσει. Θα έχουμε έναν πόλεμο και στον πόλεμο δεν θα πεθάνουν μόνο οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι, θα πεθάνουν και οι χριστιανοί, οι καθολικοί και όλοι οι άνθρωποι. Δεν θα είναι ένας πόλεμος που θα πολεμάνε μόνο οι Εβραίοι με τους μουσουλμάνους. Αυτό είναι που φοβάμαι» συνέχισε η κ. Άντζελ.

Συγκρίνοντας τον σημερινό πόλεμο με τον Β΄ΠΠ, η κ. Άντζελ, τόνισε πως «η βάση είναι η ίδια». «Ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα ποιες είναι οι αφορμές και ποιοι τους βάζουν μπροστά να πολεμήσουν. (..) Δεν πιστεύω ότι ο μουσουλμάνος σώνει και καλά θέλει να σκοτώσει τους Εβραίους ή οι Εβραίοι σώνει και καλά να σκοτώσουν τους μουσουλμάνους. Άλλοι τους βάζουν. Είναι πιο περίπλοκο το θέμα. Εγώ όταν είδα ότι η Αμερική έφερε τα πλοία της, η Ρωσία κατέβασε τα πλοία της. Σταθείτε. Τι θα γίνει; Θα πολεμήσουμε, θα αφανιστεί ο κόσμος στη γη; Αυτό; Μέχρι εδώ ήταν; Πρέπει να είναι πολύ ανόητοι οι ηγέτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Άντζελ.

Η ίδια περιέγραψε ένα προσωπικό της βίωμα από ένα ταξίδι της στο Ισραήλ, όπου διαπίστωσε πόσο πιο αρμονικές θα μπορούσαν να ήταν οι σχέσεις των λαών αν δεν παρενέβαιναν οι πολιτικές ηγεσίες τους.

«Είχα πάει ταξίδι στο Ισραήλ και πήγα σε ένα μεγάλο ανθοπωλείο. Και παρήγγειλα ό,τι ήθελα και πιάσαμε κουβέντα με τον κύριο και μου λέει, εγώ είμαι Άραβας και έχω συνέταιρο έναν Ισραηλινό. Αυτός ερχόταν από την Γάζα κάθε πρωί στο μαγαζί του, είχανε ένα οικόπεδο γεμάτο τριανταφυλλιές και όταν παρήγγελνες έκοβαν τα τριαντάφυλλα και τα ετοίμαζαν. Και του λέω πώς συνεργάζεσαι με έναν Εβραίο. Λέει πάρα πολύ καλά και έχουμε στείλει τις κόρες μας στην Ολλανδία να μάθουνε για τα λουλούδια. Όταν υπάρχει ο λαός που μπορεί να συνεργαστεί γιατί μπαίνουν άλλοι στη μέση και δεν τους αφήνουν ήσυχους;» είπε η κ.  Άντζελ.

«Πιστεύετε ότι η μουσουλμάνα που έχει πέντε έξι παιδάκια θέλει να της πέφτουν βόμβες ή θέλει να ρίχνει βόμβες; Οι Παλαιστίνιοι είναι και αυτοί όμηροι της Χαμάς» τόνισε η κ. Αντζέλ ενώ αναφερόμενη στα αποτρόπαια βασανιστήρια που υπέστη η ΓερμανοΪσραηλινή Σάννυ Λουκ στα χέρια της Χαμάς, η κ. Αντζέλ ήταν μόνη της στο σπίτι, περιέγραψε, όταν είδε στην τηλεόραση τα πλάνα και «ούρλιαξε». «Έχω θυμώσει πάρα πολύ και εκείνο που με θυμώνει ακόμη πιο πολύ είναι ότι το βλέπουν σαν σινεμά. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το κοριτσάκι ήταν μια κοπέλα ζωντανή».

Αναφορικά με τα αντισημιτικά επεισόδια που σημειώνονται σε ευρωπαϊκές πόλεις τον τελευταίο μήνα, η κ. Αντζέλ τόνισε «η ιστορία ξαναρχίζει από την αρχή». Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα γίνει μουσουλμανική ήπειρος, «γιατί είναι αλήθεια, οι μουσουλμάνοι γεννάνε 5, 6, 7 παιδιά. Εμείς ενάμισι».

«Πάρα πολύ με αγριεύουν αυτές οι εικόνες. Ή ξαφνικά θα καταλάβουν πού πάμε και θα το σταματήσουν ή πηγαίνουμε προς έναν μεγάλο πόλεμο. Ξεκινάει έτσι, αλλά φοβάμαι ότι θα ξεστρατίσει» ανέφερε η κ. Αντζέλ, χωρίς ωστόσο να αισθάνεται η ίδια στόχος εξαιτίας της καταγωγής της.

«Εγώ σαν Εβραία δεν είμαι θρησκευόμενη καθόλου. Αλλά το Ολοκαύτωμα μου άφησε ένα πείσμα. Δεν θα αφήσω κανέναν να με βρίσει γιατί είμαι Εβραία. Έχω γίνει πεισματάρα. Και ίσως αυτό, το ότι σηκώσαμε κεφάλι κάπου εκνευρίζει» επισήμανε καταλήγοντας η κ. Αντζέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος