Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων

Toυ Τάκη Πετρόπουλου*

Κάπου στις αρχές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Σλοβενία, ένα 12χρονο αγόρι βλέπει τους γονείς του να πέφτουν νεκροί από δολοφονική ναζιστική βόμβα. Ο Μεθόδιος  Κλέμενς δεν περιέγραψε ποτέ με λόγια αυτό που ένοιωσε εκείνη τη στιγμή.

Δεν χρειάστηκε άλλωστε γιατί αποτυπώθηκαν για πάντα στο θλιμμένο βλέμμα του ο πόνος και η φρίκη, που προκάλεσε στην ανθρωπότητα η μεγαλύτερη θηριωδία της ιστορία της.

Όταν μεγάλωσε ο  Κλέμενς στην Ενωμένη, μετά τον πόλεμο, Γιουγκοσλαβία, έμαθε ότι δεν ήταν το μοναδικό παιδί στον κόσμο, που του πήραν οι φασίστες ναζί τους γονείς . Κατάλαβε ότι οι γονείς του ήταν μόνο δύο από τους 50-85 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη φρικαλεότητα. Αποφάσισε λοιπόν να αφιερώσει τη ζωή του σε ένα ιερό σκοπό «ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων
Μέλη της αποστολής του Δήμου Πατρέων στην Τάι Πέι

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑ».

Έτσι εμπνεύστηκε και ίδρυσε τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες (International Childrens Games – ICG), που ξεκίνησαν στη Γιουγκοσλαβία, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και αργότερα σε όλο τον κόσμο .

Η ιδέα του Κλέμενς ήταν μέσα από τον αθλητισμό και με εργαλείο την παγκόσμια κοινή «γλώσσα» του, να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών, χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού για  να κατανοήσουν τη μοναδική αλήθεια,  που επιβεβαίωσε πανηγυρικά η ζωή και η επιστήμη. Όλες οι ανθρώπινες φυλές  έχουν τις ίδιες ικανότητες, πάνω απ’ όλα  είμαστε όλοι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες, συνεπώς και ίσια δικαιώματα, ανεξάρτητα από την όποια ιδιαίτερη προσωπική σωματική ή πνευματική επίδοση του καθένα μας.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών ΑγώνωνΉθελε να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο κυματοθραύστη  στις Αριοσοφιστικές αρλούμπες του φασίστα Χίτλερ, περί της θεόπνευστης ανώτερης Άριας Γερμανικής φυλής, της ιδεολογικής δηλ. βάσης του ναζισμού-φασισμού, που αιματοκύλισε τον κόσμο και σκόρπισε τη φρίκη.

Στους αθλητικούς στίβους βέβαια ο φασίστας Χίτλερ, πριν αιματοκυλήσει τον κόσμο,  είχε φάει αμέτρητες κατραπακιές, που γελοιοποίησαν τον ίδιο και  τη βλακώδη θεωρία του, περί ανωτερότητας της Άριας Γερμανικής φυλής, αλλά ήταν αμετανόητος.  Τα κορυφαία κάζο του στον αθλητισμό, μέσα στο «σπίτι» του μάλιστα, ήταν από  τον Αμερικανό δρομέα & άλτη  Jesse Owens και από τον Έλληνα πυγμάχο Αντώνη Νικηφορίδη.

 Στο Βερολίνο το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο «φυλετικά κατώτερος» Αφροαμερικανός  Jesse Owens νίκησε στα 100 μ. τον «φυλετικά ανώτερο» Γερμανό Lutz Lang, που κατά τον Χίτλερ ήταν πρότυπο της Άριας φυλής. Ο  Owens μάζεψε άλλα τρία χρυσά μετάλλια στα 200 μ., στο μήκος και στα 4 Χ 100 μ., ενώ συνολικά οι  Αφροαμερικανοί αθλητές της ομάδας των ΗΠΑ μάζεψαν 7 χρυσά, 9 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο φασίστα, που αρνήθηκε φυσικά να περάσει το μετάλλιο στο λαιμό του Owens!

Δύο χρόνια αργότερα το 1938 πάλι στο Βερολίνο, στο κατάμεστο από ναζί Sport Pallas, ο φασίστας Χίτλερ γεύτηκε δεύτερη ψυχρολουσία από  Έλληνα αυτή τη φορά. Ο πυγμάχος μας Αντώνης Χριστοφορίδης πρωταθλητής Ελλάδας μεσαίων βαρών αντιμετώπιζε τον μεγάλης φήμης Γερμανό Gustav Enter σε ένα αγώνα που θα άνοιγε το δρόμο στον νικητή για τον Ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Χίτλερ βέβαιος  για το θρίαμβο της Άριας φυλής του καμάρωνε σαν παγώνι στις πρώτες θέσεις των επισήμων. Δεν άντεξε όμως να παρακολουθήσει όλο τον αγώνα, γιατί η υπεροχή του Έλληνα πρωτοπυγμάχου και μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης και Παγκόσμιου πρωταθλητή, ήταν εμφανής από τον πρώτο γύρο του αγώνα.

Θα πρέπει όμως για το μεγαλείο και τη δόξα του αθλητισμού να επισημάνω ότι οι Γερμανοί αθλητές Lang & Enter προς τιμήν τους αγκάλιασαν και συνεχάρησαν τους αντιπάλους τους  μετά την ήττα τους και μάλιστα ο Enter σήκωσε το χέρι του Χριστοφορίδη,  πριν το κάνει αυτό ο διαιτητής του αγώνα για να τον ανακηρύξει νικητή.

Την Τρίτη 12 Ιούλη 2016 στη Νέα Τάι Πέι της Ταϊβάν ακούστηκε για 40η φορά ο ύμνος των Διεθνών Παιδικών Αγώνων κηρύσσοντας την έναρξη της μεγάλης ετήσιας αθλητικής γιορτής των παιδιών, για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, με την Πάτρα παρούσα και αυτή τη φορά με αθλητές του Τάε Κβο Ντο και του Τένις.

 Η Πάτρα λόγω της σταθερότητας της συμμετοχής της στους αγώνες (20 φορές), είναι μία από τις 39 πόλεις – μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παιδικών Αγώνων, τους έχει  φιλοξενήσει μία φορά, ενώ εκπροσωπείται τόσο στο Δ.Σ. όσο και στην Τεχνική Επιτροπή (Ν. Τζανάκος – Δ. Ορφανόπουλος).

 Σήμερα η διάδοση και η επιτυχία των αγώνων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς έχουν συμμετάσχει συνολικά 530 πόλεις και πάνω από 50 χιλ. παιδιά.

 Αυτό όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία και που ούτε ο ίδιος ο Μεθόδιος Κλέμενς, 88 ετών πια, θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ,  είναι ότι σήμερα το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών για συναδέλφωση των λαών και για Ειρήνη είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Σήμερα επίδοξοι χιτλερίσκοι ξεφυτρώνουν από εδώ κι από εκεί, δυστυχώς και στην πατρίδα μας, ψαρεύουν στα θολά νερά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επενδύουν στην απογοήτευση, την οργή και την αγανάκτηση του λαού, για να δηλητηριάσουν την ψυχή του με μισαλλοδοξία, για να αναπτύξουν εθνικιστικούς αυτοματισμούς, να υφαρπάξουν την εμπιστοσύνη τους και να οδηγήσουν ξανά την ανθρωπότητα σε μία νέα κτηνωδία.

Οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες μπορούν και πρέπει μέσα σε αυτές τις συνθήκες να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στον αποκλεισμό του κτηνώδους νεοναζισμού.

Στον αθλητισμό γενικότερα υπάρχουν έντιμες και γενναίες φωνές αντίστασης, όπως του προπονητή του Muai Thai Ηλία Λάμπρου και της αθλήτριας του, που αποσύρθηκαν από σημαντικό αγώνα αρνούμενοι να αγωνιστούν ενώπιον βουλευτών της Χρυσής Αυγής  ή του αθλητικογράφου ρεπόρτερ της ΑΕΚ που στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής της ομάδας στην Πολωνία έκανε το έξοχο ρεπορτάζ για τα ναζιστικά κολαστήρια Άουσβιτς και Μπικερνάου.

Ο αθλητισμός  όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ακόμη πιο αποφασιστικό  ρόλο, σε αυτή τη σπουδαία υπόθεση της συναδέλφωσης των λαών και της Ειρήνης με ποιο συλλογικές, πιο οργανωμένες και πιο δυναμικές παρεμβάσεις.

*προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και άμισθου συμβούλου του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη σε θέματα αθλητισμού.

Σχετικές ειδήσεις:

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr

Πάτρα: Βραβεύσεις για τη συμμετοχή στη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Eλληνικές επιτυχίες στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος