«Ένας Ωκεανός με δυναμική»: Η σύνδεση με την προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής

Η σημασία, το περιεχόμενο, οι συμμετοχές και το επιδιωκόμενο της διεθνούς διάσκεψης «Ένας Ωκεανός με Δυναμική» που οργώνεται στην Αθήνα αναπτύσσονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Η φετινή διάσκεψη είναι η 9η διοργάνωση του θεσμού «Our Ocean Conference» που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ως μια παγκόσμια συνάντηση αντιπροσώπων κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με σκοπό τη συνεργασία για την προστασία των ωκεανών βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Για την ατζέντα της φετινής «Διάσκεψης του Ωκεανού μας» και τις διεθνείς δεσμεύσεις που επιδιώκονται, καθώς και τα επιπλέον εθνικά μέτρα προστασίας των ελληνικών θαλασσών που ανακοινώνονται, με την ευκαιρία από την κυβέρνηση, ερωτάται ο Πέτρος Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χημικός μηχανικός, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

«Ένας Ωκεανός με δυναμική»: Η σύνδεση με την προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής
Πέτρος Βαρελίδης

Στο 9ο “Our Ocean Conference”, συμμετέχουν 120 αντιπροσωπείες, εκ των οποίων 113 κρατών και 7 διεθνών οργανισμών. Δίνουν το «παρών» 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ιδίως προερχόμενοι από Αμερική, Ωκεανία και Άπω Ανατολή, 50 υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, αλλά και υπουργοί Περιβάλλοντος ή άλλοι με αρμοδιότητα τα ύδατα και τους ωκεανούς, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.

Απώτερος στόχος της Διάσκεψης είναι να προκύψουν απτές δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες για τους ωκεανούς και την προστασία τους, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Να σημειωθεί πως, με βάση τους οργανωτές, η Διάσκεψη από το 2014 μέχρι το 2023 είχε διασφαλίσει περισσότερες από 2.161 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για την προστασία των ωκεανών.

Στην Ελλάδα, με την εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20.000 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει σχεδόν 30.000 νησιά και νησίδες και τη μεγαλύτερη διεθνή ναυτιλία οι σκοποί που επιδιώκονται από τον θεσμό αυτονόητα έχουν τεράστια σημασία. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης από την χώρα μας, καθώς και η εξαγγελία μιας σειράς μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Οι εργασίες των Διασκέψεων εστιάζονται κάθε φορά σε έξι τομείς δράσης : -Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές – Βιώσιμη γαλάζια οικονομία – Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με εστίαση στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κλίματος και ωκεανών – Ναυτική Ασφάλεια -Βιώσιμη αλιεία – Θαλάσσια ρύπανση, λόγω απόρριψης ουσιών και απορριμμάτων που οφείλονται σε χερσαίες ή θαλάσσιες δραστηριότητες.

Πέραν αυτών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δώσει επιπλέον έμφαση σε τέσσερις τομείς, που διατρέχουν οριζόντια τις προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης OOC: – Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά  -Πράσινη ναυτιλία – Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά – Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. 

Επίσης, σε εθνικό επίπεδο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει το 30% του εδάφους και της θάλασσας της μέχρι το 2030, να μειώσει την υπεραλίευση και να προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας. Ακόμη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης ανακοινώνεται η άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος