Ν. Φαραντούρης, καθ. Ευρωπαϊκού Δικαίου: «Εκρηκτικό» μίγμα για την οικονομία η ενεργειακή κρίση – (video)

«Να οχυρωθούμε όσο μπορούμε στο εσωτερικό γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά ούτε για την ακρίβεια, ούτε για την ασφάλεια εφοδιασμού, ούτε για την επάρκεια ισχύος από τις Βρυξέλλες, σήμερα, έτσι όπως είναι οι αρμοδιότητες και η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι», ο καθηγητής Eυρωπαϊκού Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης.

Επίσης ανέφερε πως: «οι εταιρίες θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα, γιατί από τη μία πλευρά είναι η Gazprom και από την άλλη ευρωπαϊκές εταιρείες που ειδοποιήθηκαν για το διάταγμα Πούτιν για τους τρόπους πληρωμής. Διευκρινίζουμε ότι δεν απαιτείται πληρωμή απευθείας σε ρούβλια, είναι πιο σύνθετο το θέμα, γιατί αυτό που ζητείται είναι η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία με την Gazprom να συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ ή σε δολάρια με την πρόσθετη υποχρέωση να ανοίξει ένα λογαριασμό στην Gazprom bank και μέσω αυτού του λογαριασμού να μετατρέπει η ίδια η τράπεζα τα ευρώ ή τα δολάρια σε ρούβλια.

Η Gazprom bank δεν είναι μέσα στις τράπεζες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια επιβάρυνση σε αυτές τις εταιρείες που θα αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε αυτό τον μηχανισμό».

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έσπευσαν να πουν ότι αυτός ο τρόπος παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις, όμως υπάρχουν και αμιγώς ιδιωτικές εταιρείες που λογοδοτούν στις κυρώσεις τους και κράτη τα οποία
σταθμίζοντας, έχουν σημαντικές επιφυλάξεις για το αν θα απομακρυνθούν από αυτή τη διαδικασία.

Ακολούθως επισήμανε πως: «Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη σε σχέση με την ενεργειακή της στρατηγική, γι αυτό μέσα στις οικονομικές κυρώσεις εξαιρέθηκαν τα ενεργειακά αγαθά.

Αν ήταν κάπου να πονέσει η Ρωσία ήταν στις ενεργειακές ροές στο φυσικό αέριο, από την άλλη και τα ίδια τα κράτη – μέλη θα πονούσαν εάν διακοπεί η φυσική ροή. Ο βαθμός εξάρτησης είναι διαφορετικός ανάμεσα στα κράτη – μέλη, υπάρχουν χώρες που δεν εξαρτώνται καθόλου από το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα το 50% των εισαγωγών του φυσικού αερίου έρχεται από τη Ρωσία, γι’ αυτό και βλέπετε ότι υπάρχουν οι προσπάθειες για επαναλειτουργία των λιγνιτικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων.

Το σχέδιο αυτό της απεξάρτησης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς κραδασμούς. Η ΕΕ θα έπρεπε να είχε κάνει πιο γενναία βήματα και νωρίτερα για την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος