Εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία – Οι Α. Λαγγίδης και Ι. Κρασσάς μιλούν στην ΕΡΤ για όλες τις εξελίξεις

Η έπαρση του Τούρκου προέδρου οφείλεται στο γεγονός ότι «στην ουσία δεν υπάρχει κράτος το οποίο απειλεί την Τουρκία» δήλωσε ο Ι. Κρασσάς

O Iωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α. και ο Αφεντούλης Λαγγίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο ανέλυσαν στην ΕΡΤ τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και του Ταγίπ Ερντογάν, εις βάρος της Ελλάδας την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στην Κύπρο και στις προεδρικές εκλογές.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι κλειδί για το αποτέλεσμα του Β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο είναι το τι θα κάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον νικητή του ά γύρου ανέφερε το μήνυμά του ότι «η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βγαίνει πρώτος στις δημοσκοπήσεις, έστειλε μήνυμα συναίνεσης το βράδυ της Κυριακής (5/2) λέγοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε συνετοί στους ψηφοφόρους του, γιατί στόχος είναι η νίκη και η διακυβέρνηση την επόμενη Κυριακή».

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ενόψει του β’ γύρου γίνονται πολλές διεργασίες με τα επιτελεία των πολιτικών παρατάξεων όσον αφορά το τι θα αποτέλεσμα θα βγάλει η κάλπη στην αναμέτρηση μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Αφεντούλης Λαγγίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ά γύρου των προεδρικών εκλογών αναφέρθηκε στις διεργασίες στο ΔΗΣΥ όπου αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση για το ποιον θα στηρίξουν.

«Εάν οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, δηλαδή του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα παραμείνουν αν θέλετε, πρώτον στη γραμμή η οποία θα εκδοθεί από τα κεντρικά όργανα του κόμματος και δεύτερον αν “αντιμετωπίσουν” συλλήβδην το ΑΚΕΛ, το οποίο στηρίζει ουσιαστικά την υποψήφια υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη. Έχουμε λοιπόν ξανά ένα ντέρμπι. Τα προγνωστικά τα οποία υπήρξαν μέχρι και τον πρώτο γύρο, νομίζω ότι θα αλλάξουν και πλέον θα βρεθούμε ενώπιον μιας αναμέτρησης όπου οι δύο υποψήφιοι θα είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλον», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κρασσάς αναφέρθηκε στην επιθετική στάση του Ερντογάν εναντίον δυτικών κυβερνήσεων δηλώνοντας ότι στοχεύει στο αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά του τουρκικού λαού.

«Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα πει ο τουρκικός λαός, πιστός στις αρχές των Οθωμανών, κέρδισε τις εκλογές. Εάν χάσει τις εκλογές, επειδή η ενωμένη αντιπολίτευση είναι πιο μετριοπαθής και θέλει να κάνει μια προσέγγιση με την Ευρώπη, θα πει χάσαμε διότι είχαμε απέναντί μας και την Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και σε προσπάθειες να ηγηθεί του Ισλαμικού κόσμου», επισήμανε ο κ. Κρασσάς.

Και όπως η έπαρση του Τούρκου προέδρου οφείλεται στο γεγονός ότι «στην ουσία δεν υπάρχει κράτος το οποίο απειλεί την Τουρκία».

Κοντά στο Ακούγιου ο φονικός σεισμός

Ο κ. Λαγγίδης μιλώντας για την Τουρκία αναφέρθηκε και στον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν είναι καθόλου μακριά από το Ακούγιου, δηλαδή ουσιαστικά από τη Μερσίνα, η οποία είναι απέναντι στην Κύπρο.

«Ο κ. Παπαθανασίου μας είπε ότι έγινε αισθητός ο σεισμός πολύ αισθητός. Φανταστείτε, λοιπόν, ότι σε αυτή την τοποθεσία κτίζεται είναι εν εξελίξει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Είναι μια διάσταση η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Ξεφεύγει από το πολιτικό και αγγίζει αν θέλετε και διαστάσεις περιφερειακές» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας υποστήριξε ότι «το κλίμα αντιπαράθεσης με τη Δύση, είναι κάτι το οποίο ευνοεί ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν, ευνοεί τον ίδιο». Και όπως πρόσθεσε, ο Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους τη ρητορική και βρίσκει ένα κοινό.

«Αυτό το κλίμα πόλωσης βολεύει τον Ερντογάν και χρησιμοποιείται ως όπλο έναντι της αντιπολίτευσης, η οποία ναι μεν εμφανίζεται ενωμένη, με έξι κόμματα ουσιαστικά να συνεργάζονται, αλλά αδυνατεί να αναδείξει ένα κοινό υποψήφιο. Όσο απουσιάζει ο υποψήφιος, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος