Ειδικός εξηγεί στην ΕΡΤ: Γιατί άφρισε η θάλασσα στην Κρήτη μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία (video)

Array

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι μία εκρηκτική ανάπτυξη μικροοργανισμών που οφείλεται στους πολύ μεγάλους όγκους λάσπης που έπεσαν μέσα στη θάλασσα τις τελευταίες μέρες λόγω της έντονης βροχόπτωσης», είπε η διευθύντρια Ερευνών και Βιολόγος – Ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Στέλλα Ψαρρά, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με το γιατί άφρισε η θάλασσα στην Κρήτη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε από το πρωί της Τρίτης, και έγινε αντιληπτό από κατοίκους του νησιού, στην περιοχή που επλήγη από την κακοκαιρία.

Η ίδια έκανε λόγο για ένα ακραίο μετεωρολογικά φαινόμενο, προσθέτοντας:

«Τόνοι λάσπης φτάσανε στη θάλασσα και οι τόνοι αυτοί λάσπης ξεπλένουν το έδαφος και κουβαλούν πάρα πολλά φερτά υλικά και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι δηλαδή σαν να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα. Στην ουσία αυτό μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά του μία εκρηκτική αύξηση των μικροοργανισμών. Υπάρχουν οργανισμοί φυτοπλαγκτόνικοί, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να αναπτυχθούν υπερβολικά».

«Αυτό είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Σίγουρα θα πάρει κάποιες μέρες για να διαλυθούν όλα αυτά τα υλικά και να απομακρυνθούν. Οι ρύποι είναι κάτι το οποίο είναι ξένο από το σύστημα, δηλαδή ρύπανση μπορούμε να έχουμε από ένα εργοστάσιο. Μπορεί να έχουμε από αστικά λύματα. Αυτό είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, το οποίο κουβάλησε πάρα πολύ υλικό, πάλι φυσικό.

Είναι πολύ έντονη αυτή η αλλαγή. Πιστεύω ότι με τον έντονο κυματισμό μέσα σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί. Εικάζω ότι δεν είναι επικίνδυνο. Εξάλλου τώρα δεν έχουμε λουόμενους στην παραλία, κατά κύριο λόγο.

Σε τέτοια έκταση το βλέπουμε στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική, που είναι περιοχές πολύ πιο πλούσιες και πιο εύτροφες».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος