Ε. Βόζεμπεργκ στο Πρώτο: Χρειάζεται εντονότερη παρουσία της Ε.Ε. – Επιτέλους γίνεται σοβαρή προσπάθεια για συνεκτική πολιτική άμυνας (audio)

Αισιόδοξη ότι από την καινούργια προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά, η ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Να πούμε κατ’ αρχάς ότι το έδαφος σωστά είχε στρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση, από τον κ. Αναστασιάδη. Οι συνομιλίες διεκόπησαν χωρίς ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε στο Κραν Μοντανά και τώρα η επανέναρξη ίσως να είναι σε μία βάση προόδου. Αλλά βέβαια, όταν έχουμε συνομιλητή τον πρόεδρο Ερντογάν πρώτα, ο οποίος βεβαίως είναι στην ίδια γραμμή με τον Τατάρ, με το κατεχόμενο μέρος,  Τουρκία είναι εκεί και η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα φροντίζει ο πρόεδρος Ερντογάν και ενισχυμένος τώρα μετά την αναβάθμιση των σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, να μας υπενθυμίζει όχι μόνο την αναθεωρητική πολιτική, αλλά και κουνώντας μας το δάχτυλο κατά καιρούς, όταν θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, το δικαίωμα να στρατιωτικοποιούμε τα νησιά μας που είναι απέναντι στη στρατιά του Αιγαίου. Και γενικά δεν είμαι ως προς αυτό αισιόδοξη. Η αισιοδοξία μπορεί να είναι ρεαλιστική αν θεωρήσουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα αλλάξει πολιτική όταν αυτό υπαγορεύεται από τα συμφέροντά του, τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά ευρύτερα. Μόνο τότε» συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα και το κατά πόσο φαίνεται η Ε.Ε. να επανακτά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα λόγω της πολιτικής Τραμπ, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε πως χρειάζεται περισσότερο έντονη η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου βλέπουμε ότι τα συμφέροντα πάντοτε υπαγορεύουν πολιτικές. Βλέπουμε μια σταθερή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας για το χτύπημα στην Ουκρανία που είχε και όπως ξέρουμε όλοι, συνέπειες και στον τομέα της ενέργειας και ευρύτερα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν συνόλω, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε άτολμες φωνές όταν μιλάμε, επανέρχομαι στο θέμα, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το γεγονός ότι έχει δεχθεί τόσα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει μία πρωτεύουσα με στρατεύματα κατοχής, υπό εισβολή και κατοχή ουσιαστικά, δείχνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το θετικό στην κουβέντα μας, θα βάλω ότι σε αυτό έχει συμβάλει και η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού του κυρίου Μητσοτάκη, ότι επιτέλους είναι πολύ σοβαρή η προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα, όπου ανοίγουν βέβαια ζητήματα εκεί για το ποιοι θα συμμετέχουν και ποιοι όχι στα κονδύλια αυτά τα τεράστια, αλλά σίγουρα και για την αμυντική βιομηχανία και για τη συνεκτική πολιτική για την άμυνα, πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα τους τελευταίους μήνες δεν διένυσε την καλύτερή του περίοδο, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε τα εξής.

«Εγώ κατ’ αρχάς και συγγνώμη για το εγώ, είμαι άνθρωπος του εμείς, η προσπάθεια που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε μόνο το εμείς να εκφράζει, γιατί τα ζητήματα που αφορούν στη χώρα μας εν πολλοίς είναι εθνικά και θα έπρεπε εκεί να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο τον οποίον να υπερασπίζεται την Ελλάδα. Δεν συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια. ΄Έχω μπει μπροστά σε έναν αγώνα να μην συκοφαντείται η χώρα για το κράτος δικαίου, για τον ανεξάρτητο θεσμό της δικαιοσύνης και για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν θιγεί από την αντιπολίτευση προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, αυτός ήταν ο στόχος, δεν είχε επιτευχθεί από εκείνους που μπήκαν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, αλλά είχε αρκέσει να υπάρχει ένα ψήφισμα, να υπάρχουν γκρίζες πια φωνές μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που καταλαβαίνουμε ότι αυτό μόνο εις βάρος της χώρας μας μπορεί να είναι αν θεωρήσουμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να σταθμίζονται τα κονδύλια που παίρνουμε.

Εγώ θα δεχθώ ότι έχουν γίνει παραλείψεις από την κυβέρνηση της χώρας μας στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, οι οποίες τώρα παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να υποστηρίζουμε όλοι με μια φωνή ότι η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη θα πρέπει να καταλογίσει ευθύνες σε εκείνους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, με τον βαθμό της υπαιτιότητας ενός εκάστου και όχι να ποινικοποιούμε χάριν σκοπιμότητας και αντιπολίτευσης μια υπόθεση η οποία έχει 57 νεκρούς. Και τουλάχιστον δεν δέχομαι εγώ, ότι κάποιοι έχουν περισσότερες ή λιγότερες ευαισθησίες ως προς τη συμπαράσταση που οφείλουμε στους συγγενείς των ανθρώπων αυτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος