Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πολλαπλά καινοτόμα συστήματα του αμυντικού τομέα, ανάμεσά τους μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV/drones), αντιαρματικά βλήματα μεγάλης εμβέλειας και νέα ναυτικά συστήματα, δείχνοντας την κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική αμυντική βιομηχανία και η ενσωμάτωση ξένων τεχνολογιών.
Κεντρικό στοιχείο της παρουσίασης ήταν η ανάδειξη συνδυασμών εγχώριων πατεντών και πρόσφατων προμηθειών από το εξωτερικό — μεταξύ άλλων ισραηλινών συστημάτων — τα οποία, σύμφωνα με τους ομιλητές, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες επιτήρησης και άμεσης αντίδρασης σε Έβρο και νησιά.
«Χθες είδαμε ελληνική καινοτομία… κάποια τα είχαμε προμηθευτεί πρόσφατα από το εξωτερικό, από Ισραήλ για παράδειγμα και κάποια άλλα που είναι δικές μας πατέντες», σημείωσε ο αντιπτέραρχος ε.α., Γιάννης Βαμβάκος, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Αντιαρματικά βλήματα και επιθετικά μέσα
Παρουσιάστηκαν αντιαρματικά βλήματα ισραηλινής προέλευσης με αναφερόμενη εμβέλεια 32–50 χλμ., ανάλογα με τον τρόπο βολής (έδαφος ή ελικόπτερο). Ο κ. Βαμβάκος τόνισε ότι παρουσιάστηκαν 17 συστήματα τα οποία προορίζονται για κατανομή σε κρίσιμες περιοχές όπως ο Έβρος και τα νησιά, με στόχο την αποτροπή αρμάτων και πλοίων απόβασης.
«Το όπλο… είναι πραγματικά ισχυρό καινοτόμο ισραηλινό. Έχουμε ικανοποιητικό αριθμό συστημάτων που θα μοιραστούν στον Έβρο και στα νησιά.»

Πήραμε 17 συστήματα τέτοια, τα οποία πρώτη φορά παρουσιάστηκαν. Βλέπει, αποκαλύπτει στόχους και πληροφορεί τις πυροβολαρχίες εδάφους στον Έβρο, ενώ θα είναι και στα νησιά.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκε και ναυτικό σύστημα επιτήρησης που προορίζεται για τοποθέτηση στις φρεγάτες και τις μονάδες επιφανείας. Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Βαμβάκου, τα συστήματα αυτά ενισχύουν την εμβέλεια της επιτήρησης, επιτρέπουν στις φρεγάτες να «βλέπουν πιο μακριά», να ελέγχουν τον θαλάσσιο χώρο και να ειδοποιούν έγκαιρα για απειλές. Εκτελούν αποστολές που παλαιότερα χρειάζονταν επανδρωμένα ελικόπτερα — με τη βασική διαφορά ότι μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, καθώς δεν απαιτούν προσωπικό να βρίσκει σε άμεσα επικίνδυνες ζώνες.
Drones, UAV και ναυτική εφαρμογή
Στην παρέλαση εμφανίστηκαν τόσο μεγάλα UAV όσο και μικρότερα drones, ενώ παρουσιάστηκαν και συστήματα που προορίζονται για τις φρεγάτες. Επισημάνθηκε ότι τα drones επιτελούν αποστολές επιτήρησης που παλαιότερα εκτελούνταν από επανδρωμένα ελικόπτερα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανθρώπινων απωλειών.
Παραδείγματα εγχώριων συστημάτων που αναφέρθηκαν:
- «Κένταυρος» — ελληνική πλατφόρμα της ΕΑΒ/Κέντρου Αμυντικής Τεχνολογίας καινοτομίας, δοκιμασμένη, κατά δήλωση, σε επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
- «Υπερίων» — δεύτερο σύστημα υπό κατασκευή/βελτίωση.
- «Κίμων» — σύστημα που αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο εντός περίπου δύο μηνών.
«Ο Κένταυρος έχει δοκιμαστεί… στην Ερυθρά Θάλασσα απέναντι στους Χούθι… Η Ουκρανία έχει γίνει πεδίο δοκιμών και πολλά συμπεράσματα αξιοποιούνται διεθνώς.»
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εμπειρίες από τη ρωσικο-ουκρανική σύγκρουση και άλλες επιχειρήσεις (Ινδία–Πακιστάν, Ισραήλ) βοήθησαν στην εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι η χρήση drones έχει μεταβάλει τον τρόπο εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς και υπογραμμίζοντας τη σημασία εγχώριας παραγωγής και ευελιξίας στην τεχνολογία.
Συγκριτικά στοιχεία και εξοπλιστικά της γειτονικής χώρας
Παράλληλα με την παρουσίαση των ελληνικών και ξένων συστημάτων, αναφέρθηκε ότι την ίδια ημέρα η Τουρκία υπέγραφε συμφωνία για προμήθεια Eurofighter — κίνηση που, σύμφωνα με τους ομιλητές, επιχειρεί να αναπληρώσει κενά στο τουρκικό αεροπορικό δυναμικό. Στην τοποθέτηση επισημάνθηκε ότι οι νέες εκδόσεις που θα αποκτήσει η Τουρκία είναι βαθμίδας παρόμοιας με Rafale, αλλά η ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση απαιτεί χρόνο, υποδομές και τεχνικό προσωπικό.
«Η Τουρκία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω… Έπρεπε να κάνει μια κίνηση τώρα και να πάρει κάτι…» ανέφεραν οι ομιλητές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος