Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, Ιερουσαλήμ: Με βαριά καρδιά έγινε η συμφωνία εκεχειρίας από το Ισραήλ – Μεγάλη η εσωτερική και η εξωτερική πίεση

Για το παρασκήνιο και τις μυστικές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων μίλησε στην εκπομπή «NEWSROOM» του «ERTNEWS», από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Με βαριά καρδιά έγινε αυτή η συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πίεση η εσωτερική ήταν μεγάλη, όπως και η εξωτερική» σημειωσε και εκτίμησε πως «δεν θα αρχίσει σήμερα η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους»

« Περίπου 25.000 πολίτες μαζί με τους συγγενείς των ομήρων διαδήλωναν μετά από πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβιβ έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού» ανέφερε.

Όσον αφορά στην δική του αίσθηση από την κοινωνία του Ισραήλ για τη συνέχιση ή μη του πολέμου, δεδομένης και της δήλωσης Νετανιάχου ότι «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε σε πόλεμο» απάντησε:

«Από τη μία η κοινωνία θέλει να δει τους αιχμαλώτους να γυρνάνε στους οικείους τους, από την άλλη υπάρχει παράλληλα η πίεση να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή 60 οικισμοί γύρω στη μεθόριο με τη Γάζα και στη μεθόριο με τον Λίβανο έχουν εκκενωθεί. Δεν υπάρχει αυτό το προηγούμενο. Υπάρχει η αίσθηση ότι “δεν θα γυρίσουμε ξανά στις εστίες μας, όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας και δεν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε στο σπίτι μας, όταν ξέρουμε ότι οι γείτονές μας έχουν σφαγιαστεί ή βρίσκονται ακόμα υπό αιχμαλωσία. Το στοίχημα και αυτό που είπε και ο Νασράλα στο διάγγελμα του στις 3 Νοεμβρίου, είχε μεγάλη σημασία. Και είχε δίκιο “ότι έθεσαν οι Ισραηλινοί πολύ ψηλά τον πήχη στον αντικειμενικό σκοπό που έχει τεθεί για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη”».

«Κλειδί της διαπραγμάτευσης Ισραήλ – Χαμάς και ταυτόχρονα στόχος ο Γιαχία Σινουάρ»

«Την τελευταία εβδομάδα γίνεται όλο και πιο έντονη η προσωποποίηση των στόχων από το Ισραήλ» είπε ο κ. Χαρίτος. «Δύο είναι τα στελέχη της Χαμάς που βρίσκονται στη Γάζα. Ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμα Ντέφ επί του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων»

Ο Σινουάρ θεωρείται ο ιθύνων νους της διαπραγμάτευσης για τους αιχμαλώτους. Οι Ισραηλινοί έχουν πικρά πείρα από τον Σινουάρ. Το 2006 απήχθη ο Γκιλάντ Σαλίτ, ένας στρατιώτης που απελευθερώθηκε το 2011 και για την απελευθέρωσή του απαίτησε ο Σινουάρ και είχε πετύχει να απελευθερωθούν 1027 φυλακισμένοι στελέχη της Χαμάς από τις ισραηλινές φυλακές» και τα κατάφερε. Ο Σινουάρ είναι και τώρα «κλειδί των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ αλλά και ο στόχος»

Εκτίμησε πως «όταν ανέβει το βίντεο ή φωτογραφία πως ο Σινουάρ δεν υπάρχει πια, που είναι “πρόσωπο σύμβολο” τότε θα αυξηθεί και το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει»

«Πολύ σημαντικό το θέμα του βορείου μετώπου – Πιθανή συμφωνία και με Χεζμπολάχ»

«Πολύ σημαντικό είναι το θέμα του βορείου μετώπου» επισήμανε ο κ. Χαρίτος και ενημέρωσε πως «επίμονα έρχονται πληροφορίες από τον Λίβανο σήμερα το πρωί ότι αυτή η εκεχειρία που έγινε με τη Γάζα είναι πιθανόν να ισχύσει και στο βόρειο μέτωπο με την Χεζμπολάχ» εκτιμώντας «για να μπορέσουν οι Ισραηλινοί να πείσουν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στις εστίες τους στο βορά»

«Δεν θα αρχίσει σήμερα η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων».

«Δεν θα αρχίσει σήμερα η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» εκτίμησε. «Υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Στις 7 το πρωί ανακοινώθηκε ο κατάλογος των τριακοσίων Παλαιστινίων που πρόκειται να απελευθερωθούν, εκ των οποίων οι 150 τώρα, με βάση αυτή τη συμφωνία της εκεχειρίας και εφόσον θα συνεχιστούν οι μέρες της εκεχειρίας, θα φτάσουν έως τους τριακόσιους. Το κριτήριο είναι, ότι δεν είχαν συμμετάσχει ως αυτουργοί σε δολοφονίες. Και όντως αυτό το κριτήριο έχει τηρηθεί όταν βλέπουμε τα ονόματα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα είτε από την κυβέρνηση, είτε από υπουργούς, είτε από φορείς, είτε από πολίτες του Ισραήλ να προβάλουν μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και να πουν ότι κάποιος έχει σκοτώσει έναν συγγενή του και δεν θέλει να αποφυλακιστεί. Η προθεσμία για την προσφυγή είναι 24 ώρες. Που σημαίνει ότι από αύριο στις 7 το πρωί , ακούστε το τώρα η προθεσμία για την προσφυγή και τελειώνω. Η προθεσμία για την προσφυγή είναι εικοσιτέσσερις ώρες, που σημαίνει ότι από αύριο στις 7 το πρωί θα υπάρχει η δυνατότητα να καθοριστεί η ώρα που θα παραδοθούν οι πρώτοι αιχμάλωτοι. Από τις εξίμισι έως τις επτά, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, ο στρατός του Ισραήλ υποχρεούται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του μέσα στη Γάζα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος