Διεθνολόγος Λιούμπας: Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι για την Κίνα κόκκινη γραμμή – «Υψηλού ρίσκου χωρίς οφέλη ταξίδι»

Τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν μία μέρα μετά την αναχώρηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, από τη χώρα, αλλά και ο μερικός οικονομικός αποκλεισμός που έχει τεθεί σε ισχύ, προκαλούν παγκόμια ανησυχία. Την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα για τη χρησιμότητα της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν δεδομένης της θέσης της Κίνας ότι κάτι τέτοιο δεν θα έμενε αναπάντητο.

Ο Ανδρέας Λιούμπας, Διεθνολόγος τμήμα κινεζικής πολιτικής, Ιστιτούτο Διεθνών σχέσεων Πάντειο πανεπιστήμιο, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, για «υψηλού ρίσκου χωρίς οφέλη το ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν».

«Αν χωρίσουμε τις αναλυτές σε δύο στρατόπεδα θα λέγαμε ότι η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι ήταν ένα ρίσκο που δεν απέφερε στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή τίποτα. Προς ώρας δεν φαίνεται να διαθέτουν ένα συνεκτικό σχέδιο που να περιλαμβάνει στάδιο περιορισμού αυτού του αντιπάλου. Η κ. Πελόζι εκμεταλλεύτηκε τη θέση της ως Πρόεδρος της Βουλής, για να αποκομίσει κέρδη σε εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο» σημειώνει.

Ο κ. Λιούμπας τονίζει ότι αυτή θα είναι μία οικονομική κρίση: «Η κρίση αυτή πιθανότατα θα διαρκέσει καιρό, ενδεχομένως να μετατραπεί στην 4η κρίση των Στενών αλλά θα είναι σε πιο ήπια βάση σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες που ήταν πιο στρατικοποιημένες. Αυτή θα είναι μία οικονομική κρίση και πιθανόν θα έχει επιπτώσεις σε όλους μας. Και δεν βλέπω να κλιμακώνεται στρατιωτικά πέρα από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Όταν αυτές θα αποκλιμακωθούν θα περάσουμε σε μία άλλη πτυχή αυτής της κρίσης.

Όσο για το αν θα μπει στο παιχνίδι και η Ρωσία λέει: «Η Ρωσία κατά την εκτίμησή μου, είναι πολύ απασχολημένη αυτή τη στιγμή με το να διαχειρίζεται το ουκρανικό. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι σε επίπεδο ρητορικής να πει ότι συντάσσεται με τον στρατηγικό της εταίρο που είναι η Κίνα» .

Στη συνέχεια λέει: «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι για την Κίνα η κόκκινη γραμμή που κανείς δεν θα ήθελε να περάσει. Τις επόμενες μέρες εκτιμώ ότι η Κίνα θα αρχίσει να εκπέμπει μηνύματα τα οποία θα είναι άμεσα μεταφρασμένα. Θα δείτε οικονομικά μέτρα που θα επηρεάσουν και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας».

Όπως σημειώνει «Απλά και μόνο εμποδίζοντας τις εφοδιαστικές γραμμές της Ταϊβάν, αυτή τη στιγμή, με την διενέργεια ασκήσεων η Κίνα προκαλεί και στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο καθυστερήσεις εβδομάδων σε περάδοση ημιαγωγών για παράδειγμα που επηρεάζουν μέχρι και την κατασκευή της αφετιέρας μας. Έχει όπλα στα χέρια της η Κίνα, οικονομικού χαρακτήρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος