Α. Δεσποτόπουλος για τα ελληνουρκικά: Υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε μια θερμή περίοδο στο καλοκαίρι (video)

«Μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει μια ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της, εντός της Δύσης, και μέσα στο πλαίσιο αυτό διαπραγματεύεται με όλους και για όλα» επισήμανε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».

«Όσο αφορά την Ελλάδα, ζητά διακαώς θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ασκεί μια πολιτική εκφοβισμού, και όσο εμείς αντιστεκόμαστε την κλιμακώνει. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να έχουμε μια θερμή περίοδο στο καλοκαίρι γιατί έχουμε τις δυναμικές των εκλογών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία – κυρίως στην Τουρκία, αυτό μας ανησυχεί. Υπάρχει επίσης έντονη διπλωματική κινητικότητα. Προσπαθεί η Δύση να κρατήσει την Τουρκία εντός πλαισίου. Δεν μπορώ να θυμηθώ πρόσφατα να έχουμε υπουργό Εξωτερικών να επισκέπτεται τη χώρα μας, και αμέσως μετά Γερμανός καγκελάριος. Εκτιμώ ότι η κινητικότητα αυτή δείχνει μια ανησυχία για το ότι μπορεί να υπάρξει μια θερμή κατάσταση το καλοκαίρι, αλλά ταυτόχρονα θυμίζω ότι δείχνει και μια στήριξη της Ελλάδος από τους συμμάχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Έχουν τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι, και δεν μιλούν πλέον μόνο περί αποστρατικοποίησης, αλλά το θέτουν και σαν όρο κυριαρχίας. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου επαρκέστατα από την ελληνική πλευρά. Δεν είναι νομική η προσέγγισή τους. Είναι σε μια λογική ισχύος και σε μια λογική εκφοβισμού. Αυτό που τους εξοργίζει περισσότερο είναι ότι η Αθήνα εγκατέλειψε τη λογική του κατευνασμού, υιοθετώντας ένα δόγμα διεθνοποίησης και αποτροπής. Έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Άγκυρα» υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος